Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Özgökçe: Eş başkanlık HDP'nin en büyük armağanıdır

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Özgökçe: Eş başkanlık HDP'nin en büyük armağanıdır

Van'daki 1 Eylül mitinginde konuşan Belediye Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan, kayyum atamalarının darbe olduğunu belirterek, "Halkımız bu darbeyi kabul etmiyor, evinde, meydanlarda, sokakta bu dayanışmayı büyütüyor" dedi.

Van Demokrasi Platformu tarafından “Savaşa, baskılara, darbelere karşı barışa ses ver!” şiarıyla Musa Anter Barış Parkı’nda düzenlenen 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingi binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti. Çalınan müzikler eşliğinde halaylar çeken kitle “Direne direne kazanacağız” sloganı attı. 

HDP’li milletvekilleri ve yerlerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Bedia Özgökçe Ertan ile Mustafa Avcı halkı selamladı. Selamlama ardından konuşan Özgökçe, “1 Eylül barış içinde yaşama bilincinin her daim zihinlerde canlı tutulması ve 1 Eylül’ün insanların özgürce, bir arada yaşamasının mümkün ve kaçınılmaz olduğunun sembolüdür, günüdür. HDP’yi var eden bilinç tam da 1 Eylül mesajıdır” dedi.

31 Mart seçimlerini hatırlatan Özgökçe, "Nasıl bir seçime girdiğimizi hepiniz hatırlıyorsunuz. Baskıyla, zulümle sandığa gittiğimizi biliyorsunuz. Daha 'bismillah' demeden 3 belediyemizi YSK eliyle, üç büyükşehir belediyemize ise Süleyman Soylu imzasıyla el konuldu. Bu açık bir darbedir. 19 Ağustos yeni bir siyasi darbedir. Halkımız bu darbeyi büyük bir saygısızlık ve hakaret olarak algılıyor ve bunu kabul etmiyor, evinde, meydanlarda, sokakta bu dayanışmayı büyütüyor. Halkın bu kararlılığıyla onlar asla meşru seçilmiş olamaz, olmayacaktır da. Amed'in meşru belediye eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin'in Sayın Ahmet Türk ve Van'ın meşru belediye eşbaşkanları bizleriz. Halkımızın karşısında her daim başımız dik, anlımız açıktır. Belediyelerimize el koyanlar günlerdir belediye başkanlarımızı hedef göstererek kendilerine gerekçe oluşturmaya çalışıyorlar. Bizlerin görevden alınma gerekçesi arasında usulsüzlük yoktur, Kandil’e ya da başka bir yere para göndermek falan da yoktur. Bunlar iftira ve yalandan ibarettir" ifadesinde bulundu.

Son 10 günde 3 kadının vahşice katledildiğini hatırlatan Özgökçe, her güne taciz, tecavüz ve şiddet haberleri ile uyandıklarını söyleyerek, bu mücadelede sözde değil özde mücadele yürüttüklerini söyledi. Özgökçe şöyle devam etti: “Bize; 'sözde eşbaşkanlık yapmışsınız' diyorlar. Eşbaşkanlık kadınların siyasi hayata katılımının en demokratik yol ve yöntemidir. Bu yöntem bütün dünyaya HDP’nin en büyük armağanıdır. Bizler eşbaşkanlık uygulamasını bütün kademelerde uyguluyoruz. Bunun için defalarca halkımızdan onay aldık. Halkın meşru gördüğünü kimse gayri meşru göremez. Milletvekili iken yaptığım konuşmalar, kürsüde yaptığım ve yapmadığım konuşmalar. Pervin Buldan’ı sessizce dinlediğim ve protesto etmediğim için hakkımda propagandadan soruşturma açmışlar. Konuştuğumuz her söze, attığımız her adıma gerekçeler oluşturmuşlar. Bu gerekçelere kimse inanmadı, inanmayacaktır.” 

Kendilerine dönük desteklerin artarak devam ettiğini belirten Özgökçe, dayanışma duygusunu gösteren herkesi selamladı. Özgökçe konuşmasını "Mutlaka kazanacağız" diyerek bitirdi. (MA)