Validebağ'ı talan girişimleri Meclis gündeminde: 'Belediye bu gücü nereden alıyor?'

Validebağ'ı talan girişimleri Meclis gündeminde: 'Belediye bu gücü nereden alıyor?'

Gülüm, “İstanbul’un oldukça sınırlı kalan doğal su toplama havzalarından birinin daha kaybedileceği, kuraklık ve hava kirliliğinin artacağı, doğal ekosistemin ve biyolojik çeşitliliğin zarar göreceği ortada olan bu projenin derhal iptali gerekmektedir” dedi.

İleri Haber

HDP’li Züleyha Gülüm, AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin Validebağ Korusu’nu ranta açma girişimlerini Meclis gündemine taşıdı. Millet Bahçesi projesinin derhal iptal edilmesi gerektiğini söyleyen Gülüm, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’a üç ayrı durdurma kararını hatırlatarak, “Yaşamı, insan haklarını, hukuk kurallarını ve yürütmeyi durdurma kararlarını tanımayan Üsküdar Belediyesi gücünü nereden almaktadır?” diye sordu.

Birinci derece doğal sit alanı ve İstanbul’un Anadolu yakasının ikinci büyük yeşil alanı olan Validebağ Korusu’nun ranta ve talana açılma girişimi 2006 yılından beri değişik adlarla aralıksız olarak sürüyor.

Son olarak Üsküdar Belediyesi tarafından Koru Düzenlemesi, Bakım ve Onarım adı altında aslında yeniden Millet Bahçesi yapılmak isteniyor.

Validebağ Savunması ve Validebağ Gönüllüleri başta olmak üzere yurttaşların talana karşı mücadelesi de sürüyor.

HDP’Lİ GÜLÜM: PROJE DERHAL İPTAL EDİLMELİ

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm “İstanbul’un oldukça sınırlı kalan doğal su toplama havzalarından birinin daha kaybedileceği, kuraklık ve hava kirliliğinin artacağı, doğal ekosistemin ve biyolojik çeşitliliğin zarar göreceği ortada olan bu projenin derhal iptali gerekmektedir” dedi.

Üsküdar Belediyesi’nin Millet Bahçesi projesine onay veren Koruma Kurulu kararına karşı 2018’de açılan dava ve Koruma Amaçlı İmar Planı (KANİP) ile Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planları’nın (KAUİP) iptali için açılan davada mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararlarını hatırlatan Gülüm, buna rağmen Üsküdar Belediyesi’nin iş makinesi ve polis eşliğinde Koru’ya baskın yaptığını hatırlattı.

BAKAN KURUM’A 7 SORU

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Gülüm, önergesinde şu soruları yöneltti:

1- Üsküdar Belediye Başkanı başta olmak üzere görevi kötüye kullanan tüm kamu görevlileri hakkında “çevrenin kasten kirletilmesi”, “sit alanlarının bozulmasına, tahribine, zarar görmesine sebebiyet verme” ve “kamu görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanma” gerekçeleriyle soruşturma açılmış mıdır?

2- Validebağ Korusu’na ilişkin üç ayrı yürütmenin durdurulması kararına karşın Üsküdar Belediyesi’nin hukuka aykırı uygulamalarına devam edebilmesini nasıl açıklıyorsunuz?

3- Yaşamı, insan haklarını, hukuk kurallarını ve yürütmeyi durdurma kararlarını tanımayan Üsküdar Belediyesi gücünü nereden almaktadır?

4- Validebağ Korusu’nda ekolojik sistemde geri dönüşü olmayan tahribatlara neden izin verilmektedir?

5- Mahalle halkı, Validebağ Savunması ve Validebağ Gönüllüleri Derneği başta olmak üzere sivil inisiyatiflerin itirazlarına rağmen Korunun park/bahçeye dönüştürülme ısrarının arkasında ne yatmaktadır?

6- Validebağ Korusu Millet Bahçesi projesi ve olası benzer projelerin iptali için bir girişimiz olacak mı?