Validebağ'da halk: 2 - rantçılar: 0

Validebağ'da halk: 2 - rantçılar: 0

Validebağ Korusu için mahkemeden bir karar daha çıktı. Buna göre Validebağ Korusu’nun millet bahçesi yapılmasına yönelik kararın yürütmesi durduruldu. Avukat Onur Cingil kararı sosyal medya hesabından duyurdu.

İleri Haber

Validebağ Korusu’na yönelik Koruma Amaçlı İmar Planı’nın mahkeme tarafından iptal edilmesinin ardından, Koru’nun millet bahçesi yapılmasını uygun bulan Koruma Kurulu kararının da yürütmesi durduruldu.

İstanbul’un Üsküdar İlçesi'nde bulunan ve 1. derece doğal ve tarihi SİT alanı olan Validebağ Korusu'nun doğal yapısının korunması, yapılaşmaya zemin hazırlanmaması için yurttaşların eylemleri ve nöbetleri sürerken dün Koruma Amaçlı İmar Planı (KANİP) İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.

Validebağ Korusu için mahkemeden bir karar daha çıktı. Buna göre Validebağ Korusu’nun millet bahçesi yapılmasına yönelik kararın yürütmesi durduruldu. Avukat Onur Cingil kararı sosyal medya hesabından duyurdu.

Cingil, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

2-0 oldu! #ValidebağKorusu ile ilgili 2 günde 2 farklı dosyada 2 Yürütmenin Durdurulması kararı çıktı. Korunun koru vasfını ortadan kaldıracak planlara yol veren Koruma Kurulu kararının Yürütmesi Durduruldu. Yani Validebağ Korudur, Koru kalacak!

 

VALİDEBAĞ SAVUNMASI: İKTİDARIN PROJELERİ DEVAM EDİYOR

Validebağ Savunması'ndan kararlara ilişkin yapılan açıklamada, Validebağlıların Koru’da nöbete hala devam ettikleri, çünkü iktidarın Koru üzerindeki rant projelerinin de devam ettiği vurgulandı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

26 Mart 2020’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı daha önce İBB’ye tahsis edilen ve millet bahçesi yapılacak 261 bin m² lik alanı, ‘temizlik, bakım ve güvenlik’ hizmetlerinin sağlanması amacıyla Üsküdar Belediyesine tahsis etti. Validebağlılar iki yıldır bir yandan broşür dağıtarak, pankart ve afişler asarak, seminerler düzenleyerek bu millet bahçesi projesinin Üsküdar Belediyesi tarafından uygulanmasını önlemek üzere mücadele ettiler. Bunun üzerine 3 Haziran’da Üsküdar Belediyesi “Validebağ Korusu Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi” yapacağını ilan etti. Belediye projenin içeriğini açıklamasa da yapılan ihale ile Koru'ya 88 bin m² rulo çim döşeyeceği öğrenilmiş ve alanda nöbete başlanmıştır. Otlar biçilerek kelebekten kuşa pek çok canlıya yaşam alanı olan mikro ekosistem yok edilecek, ekosistem zinciri kopacak ve hafriyat yapılarak sulama boruları, pompalar döşenecek, üzerine yayılacak rulo çimler sonrasında zirai ilaçlama ile alanın kalan doğal unsurlarına da zarar verilecektir. Özetle bu yeni proje adı gibi masum olmayıp Koru için yeni bir yok ediş projesidir.

Koru’yu korumanın yolu ivedilikle Koru ekosistemi içerisinde var olan farklı türler üzerinde uzman olan orman mühendisleri, botanikçiler, yaban hayat uzmanları gibi farklı disiplinlerden bilim insanları ile yaşam alanı savunucusu yurttaşların, ilgili sivil toplum kuruluşlarının demokratik bir modelde katılımıyla hazırlanacak yeni bir KANİP’dir.

DAHA FAZLA