Validebağ Savunması: Ranta geçit yok

Validebağ Savunması: Ranta geçit yok

AKP'li Belediye Başkanı Türkmen'in 'bu hafta başlayacağız' dediği projeye izin vermeyeceklerini ilan eden Validebağ Savunması basın açıklaması ve oturma eylemiyle rant projesine meydan okudu.

İleri Haber

AKP'li Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in 11 Haziran’da yaptığı “Rehabilitasyon Projesine bir hafta içinde başlayacağız” açıklaması üzerine Validebağ Savunması da “projeye asla izin vermeyeceklerini ilan ettikleri bir eylem yaptı.
Validebağ Savunması Hilmi Türkmen'e  tepki göstererek “Validebağ Korusu’nu koru olmaktan çıkarıp park ya da bahçe yapma projenizi halka rağmen gerçekleştiremeyeceksiniz” dediler. “Biz rantçılarla anlaşmayız” diyerek Hilmi Türkmen’e tepki gösterdiler.

Basın açıklamasına Üsküdar Belediye Meclisi’nin CHP ve İYİP’li üyeleri de destek vererek birer konuşma yaptı. Validebağ Korusu’nu çevreleyen 3 mahallenin muhtarları da yaptıkları konuşmalarla Validebağ’da asla proje istemediklerini vurguladılar.

Basın açıklamasının ardından oturma eylemine geçen mahalleli gözlerinin her an Koru’nun üzerinde olacağını vurgulayarak Üsküdar Belediyesi’nin herhangi bir girişimine asla izin vermeyeceklerini vurguladı.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

Değerli basın emekçileri, değerli yaşam ve Validebağ Korusu savunucuları, dostlar !

Geçtiğimiz hafta Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in bir yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor dediği," Validebağ Korusu Yenileme ve Rehabilitasyon Projesi" adını verdiği, sözüm ona "yeni" projesine dair basın açıklamasını ve çeşitli gazetelerde gerçeklerle ilişkisi olmayan açıklamalarını okuduk. Şimdi kendisine soruyoruz:

1- Zaten bakım ve temizliğini yapmakla yükümlü olduğunuz alanda, bakımsızlıktan kuruyan ağaçları kesmek dışında hiç bir şey yapmadığınız halde sürekli adı değişen projeler açıklamanızın sebebi nedir?

2- Değişik adlarla açıkladığınız projelerin hangisi Koruma Kurulundan hangi tarihte onay almıştır?

3- Bir ay önce 500 araçlık otopark, 176 aydınlatma direği, fitness ve çocuk oyun alanları yapacağınızı söylerken bu hafta 1 metreküp bile beton dökmeyeceğiz beyanatınız hangi onaylı projeye göredir?

4- Bir kamu kuruluşu olarak resmi web sayfanızdan ilgili projeyi  tüm teknik detaylarıyla, mimari proje çizimleriyle  yayınlamak yerine neden medya üzerinden şunu yapacağız, bunu yapmayacağız diye birbiriyle çelişen açıklamalar yapmaktasınız?

Biz cevap verelim:

Çünkü elinizde 2018'de onaylanmış Millet Bahçesi projesinden başka bir proje yok ve bu projenin Koru'nun ölüm fermanı olduğu bilirkişi raporlarıyla açıklandı.

Sizin ise ranttan başka bir amacınız yok. Konunun siyasal rantı bir yana, öngörülen 30 milyon TLnın büyük olasılıkla birkaç katına mal olacak bu projeyle yine birilerine para aktarılacak. Pandemi günlerinde sıkıntı içindeki halka hiçbir destek verilmezken birilerinin servetine servet katılacak. "Hiç beton dökmeyeceğiz, 7000 ağaç dikeceğiz" diyerek ve "Validebağ Korusu Yenileme ve Rehabilitasyon Projesi" adıyla açıkladığınız projenize gelince:

Validebağ Korusu 1. derece SİT alanıdır. Topoğrafyası, ağacı, kuşu, kelebeği, çalısı, açık alanlarıyla doğal bir ekolojik bütündür.

Doğayı yenileyemezsiniz, doğa kendi döngüsü içinde kendini yeniler.

Doğayı rehabilite edemezsiniz, ancak bütünlüklü bir yaklaşımla insan ve yapılaşma baskısına karşı korursunuz.

7000 ağaç dikmenin Koru'nun ekosistemine, göçmen kuşların konaklama alanlarına etkilerini açıklamaya gerek duymuyor, sizi önce görevinizi yapmaya davet ediyoruz. Önce Koru'daki her bir ağaç için bakım planı yapın, anıt ağaçları doğal çitle çevreleyerek korumaya alın, ağaçların kırılan dallarını ve  tepe çökmesine neden olan su sürgünlerini alın. Koru'daki köpek saldırılarından şikayet edeceğinize, hayvan gönüllülerinin kısırlaştırma için yakalama çalışmalarına kaç senedir vermediğiniz desteği verin. Çöp kutuları koymak için bir projeye ihtiyacınız yok, Koru'ya yeterli sayıda çöp kutusu koyun ve düzenli olarak çöpleri toplayın. Elbette tahsise gerekçe olan temizlik ve bakım göreviniz bunlarla sınırlı değil, siz işinizi yapmaya başlayın, biz size anlatmaya devam ederiz.

VALİDEBAĞ SAVUNMASI

DAHA FAZLA