Vaka artışında çelişki: Sağlık Bakanı 'bölgesel', Bilim Kurulu üyesi 'genel' diyor

Vaka artışında çelişki: Sağlık Bakanı 'bölgesel', Bilim Kurulu üyesi 'genel' diyor

1 Haziran'da uygulanmaya başlayan 'normalleşme' adımlarının ardından artan vaka sayılarına ilişkin Fahrettin Koca ve Alpay Azap'ın değerlendirmelerinin birbiriyle çelişmesi dikkat çekti. Koca vaka artışının bölgesel olduğunu söylerken ülke genelinden gelen bilgiler bunun tersini işaret ediyor.

Türkiye’de 1 Haziran'dan itibaren yürürlüğe giren ‘normalleşme’ adımlarının ardından günlük vaka sayısı tekrar artmaya başladı. Bu durumun sebebine dair ise net bir bilgiye henüz erişilmedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Alpay Azap’ın konuya ilişkin yaptığı açıklamaların birbirine zıt düşmesi dikkat çekti.

Bilim insanları, 1 Haziran’da başlatılan normalleşme adımlarını ‘ani bir nitelik’ taşıdığını ileri sürerek eleştirmişti. Vaka sayısında artış olabileceğine ilişkin yapılan uyarılardan sonra 10 Haziran itibarıyla vakalarda artış görülmeye başlandı, 12 Haziran’da ise günlük vaka sayısı bini aşarak bin 500'e çıktı. Bilinen mevcut vaka sayısı en son mayıs ayının ortalarında kaydedilmişti.

ÇELİŞEN AÇIKLAMALAR

Vaka artışının nedenine ilişkin ayrıntılı bilgilere Sağlık Bakanlığı’nın sınırlı bilgi paylaşması nedeniyle erişilemedi. Konuya dair Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Alpay Azap’ın yaptığı açıklamaların birbirine zıt olması dikkat çekti.

Sağlık Bakanı Koca, 16 Haziran'ın vaka sayısını paylaştığı tweetinde, “Pozitif tanı sayısının 1.000’in üstünde seyrettiği son tablolarda bazı bölgeler ve grup davranışları etkin” dedi. Koca, bu bölgelere ve grup davranışlarına dair herhangi bir bilgi paylaşmadı.

Ancak Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap’ın açıklaması, Koca’nın iddiası ile ters düşüyor. Hürriyet Gazetesi’nden Sedat Ergin’e konuşan Azap, “Artışlar belli odaklardan kaynaklanmıyor” dedi. “Belli bir odakta kümelenme, yaygınlığa işaret etmediği için mücadele açısından daha tercih edilir bir durumdur" diyen Azap, şöyle devam etti: “Oysa karşılaştığımız vakalar çok sayıda farklı odakta ortaya çıkıyor. Dolayısıyla vakalarda bir yaygınlıkla karşı karşıyayız. Bu, salgının yönetimi açısından daha sıkıntılı bir durum.”

ANKARA’DA VAKA SAYISINDA CİDDİ ARTIŞ 

Prof. Dr. Azap bunun yanı sıra, “Bizim Ankara’da takip ettiğimiz vakalarda ciddi bir artış söz konusu” dedi.

Sağlık Bakanı Koca ise, geçen hafta gerçekleşen Bilim Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, İstanbul, Ankara ve İzmir'de vaka sayılarının düştüğünü, Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kısmen bir artış yaşandığını belirtmişti.

ÜLKE GENELİNDE DURUM

Ülke genelinden aktarılan bilgiler de Sağlık Bakanı Koca’nın vakaların bölgesel olduğuna ilişkin iddiasının tersini gösteriyor. Diyarbakır, Van, Konya, Kastamonu, Zonguldak, Kayseri gibi kentlerdeki vaka sayılarında ciddi bir artış yaşandığı resmi makamlar tarafından da söyleniyor. Kentlerin valileri, sosyal medya hesaplarından vaka artışını işaret ederek yurttaşların maske ve sosyal mesafe kuralına uymalarına yönelik uyarılar için sık sık paylaşımlar yapıyor.