Uzmanlardan İstanbul'daki Şarbon Alarmına İlişkin Açıklama
İstanbul Tabip Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, İstanbul'da görülen şarbon hastalığıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Uzmanlar, hastalığa ilişkin önemli uyarılarda bulundu.
Süha Küçük / Cağaloğlu
İstanbul’daki çeşitli hastanelerde görülen şarbon hastalığı vakalarına ilişkin uzmanlar açıklama yaptı.
İstanbul'da görülen ve 22 kişiyi hastanelik eden şarbon hastalığı vakasına ilişkin İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, Türk Klinik Mikrobiyoloji Hastalıkları YK Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz ve İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, Cağaloğlu'nda bulunan İstanbul Tabip Odası'nda basın toplantısı gerçekleştirdi.
Basın toplantısında ilk konuşmayı yapan Tabip Odası Başkanı Prof. Pınar Saip, Türkiye'de zaman zaman şarbon vakalarına rastlanabildiğini, önlenebilen bir hastalık türünün olmasının yanı sıra fark edilmeye başlanıldığı an, zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna gidilmesinin hayati derecede önem taşıdığını vurguladı.
‘ŞARBON EN ÇOK CİLT ÜZERİNDEN BULAŞMAKTADIR’
Ardından söz alan Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz da, hayvanlarla temas halindeyken en sık hayvan cildi ile yapılan temas esnasında hastalığın geçiş gösterdiği uyarısında bulundu.
‘ŞARBONLU ET PİŞİRİLMEMELİ, İMHA EDİLMELİDİR’
Şimşek şöyle devam etti:
“Tüm etler iyi pişirilmelidir. Hayvan infeksiyonları kendi aralarında türlere ayrılmaktadır ve her birine yaklaşımı farklı biçimlerde uygulamak gerekmektedir.
Şarbonlu et imha edilmelidir. Pişirilse dahi yenmez.
Şarbonlu et son yıllarda belirli ölçülerde azalmış olarak görülse de Türkiye'de tüketimin arttığı zaman dilimi ve kimi yerlerde görüldüğü yaşanmaktadır.”
‘MUTLAKA VETERİNER HEKİM GÖZETİMİ VE KONTROLÜ OLMALIDIR’
Konu hakkında son konuşmayı İstanbul Veteriner Hekimleri Odası'ndan Prof. Dr. Murat Arslan yaptı. “Veteriner hekimlerin kontrolü olmayan yerlerde et tüketiminden uzak durulmalıdır” diyen Arslan şunları söyledi: “Bu ve türevi hastalıklarda %100 garantisi hiçbir zaman yoktur. Kırmızı etten vazgeçilmemesi durumunda da en sağlıklı yol, yine veteriner hekim denetimi şartı aranmasıdır.”
‘VETERİNER HEKİM DAMGASINI İSTEMEK YASAL HAKTIR’
“Vatandaş, et tüketimi esnasında seçim yaparken mutlaka veteriner hekim damgası istemeli, damgası olmayan ve denetimi yapılmamış hayvan grubu ile temasta bulunmamalıdır. Veteriner hekim damgasını istemek vatandaşların yasal hakkıdır.”
‘HAYVAN AÇILMAMALI, OTOPSİ YAPILMAMALIDIR’
“Üretici veya vatandaş, hastalıktan şüphelenmesi durumunda ise hekime haber vermeli, hayvanın açılmamasına ve hayvan üzerinde otopsi yapılmamasına dikkat etmelidir” uyarısında bulunan Arslan şöyle devam etti: “Şarbon hastalığı taşıyan hayvanın vücut sıvısı süreç üzerinde önem ve risk taşımaktadır.”
‘VÜCUDUNUZDA BULUNAN YARALAR RİSK FAKTÖRÜDÜR’
“Vücut yaranız ile hayvan temas halinde olması durumunda direkt bulaşma durumu gerçekleşir. Hayvan tüyleri, akciğer formu yaratır ve en tehlikelisi budur.”
‘NİTELİKLİ HAYVANCILIK VE VETERİNER DENETİMİ HAYATA GEÇİRİLMELİDİR’
“Nitelikli hayvancılık hayata geçirilmeli, veteriner hekimlik sağlık meslek grubundan ayrı tutulmamalı, denetimler disiplinli periyodlar halinde uygulanması hayati derecede önem taşımaktadır.”