Uzman raporlarını görmezden gelen mahkeme, çocuğu istismar eden babaya verdi

Uzman raporlarını görmezden gelen mahkeme, çocuğu istismar eden babaya verdi

İzmir’de Selçuk Asliye Hukuk Mahkemesi, uzman raporları ile istismarın belgelenmesine rağmen çocuğun velayetini babasına verdi. Avukatların yaptığı itiraz ise kabul edilmedi.

Fotoğraf: Sendika.org Arşivi / csgorselarsiv.org

İzmir’in Selçuk ilçesinde yaşayan Refik Y. ve Nazlı U. boşanma kararı aldı. Selçuk’ta Aile Mahkemesi olmadığı için konu Asliye Ceza’ya devredildi. Refik ve Nazlı’nın boşanma süreçleri devam ederken, 3 yaşındaki Y.B. ve M.M.’nin velayeti için de dava açıldı.

Bianet’ten Evrim Kepenek’in haberine göre, Nazlı U.’nun avukatları 24 Mart 2021’de görülen duruşmada, mahkemeye babasının Y.B.’yi istismar ettiğini kanıtlayan uzman raporlarını ve psikolog görüşlerini de sundu.

Avukatların mahkemeye sunduğu raporlardan birinde şu ifadeler yer alıyor:

"Vaka, Y.B.Y. ile oyun terapisi seanslarına başladığımda, sonradan gelişmiş öfke, korku ve hiperaktivite bulguları göstermekteydi.

“Aynı zamanda cinsel istismar şüphesiyle tarafıma başvurulmuştu. İlk 3 seansta cinsel istismara dair sözel veya metaforik ifadelerde bulunmayan Y., ciddi anlamda güven problemi yaşıyordu.

"Çocuklar güvenli bağ kurmak için zamana ihtiyaç duyarlar ve cinsel istismar gibi travmalarından söz etmek için karşılarındaki yetişkinin kendisi için güvenilirliğini uzun süre sınarlar.

“Benim kendisi için güvenilir bir yetişkin olduğumdan emin olana kadar, sadece öfke ve korkuya dair oyunlar oynadı, bu oyunlar da çok kısa süreli ve birbiriyle bağlantısızdı, çoğunlukla beni sınamaya yönelik oyunlardı.

"Ancak vaka ile aramızda terapötik bağ ve güven ilişkisi geliştikten sonra, 4. seans ve sonrakilerde cinsel istismara yönelik açık, net sözel ve metaforik ifadelerde bulunmaya başladı. Y.’nin seanslarda cinsel istismara dair sözleri şöyle…”

Ancak mahkeme bu ve benzeri raporlara karşın, güvenilirliği tartışmalı olan ve tek bir psikoloğun hazırladığı sosyal inceleme raporunu (SİR) dikkate alarak, çocuğun geçici velayetini babaya verdi. Anne ile çocukların görüşmesi için her hafta cumartesi günlerini belirli saatleri görüşme saati olarak tespit etti. Davanın bir sonraki duruşmasının 9 Haziran’da görülmesine karar verilirken, Anne Nazlı U.’nun avukatlarının, velayetin babaya verilmesi ile ilgili kararına yaptığı itiraz reddedildi.

'VELAYETİN BABAYA VERİLMESİ USUL VE YASAYA AYKIRIDIR'

Avukatların itiraz dilekçesinde çocuğun istismara uğradığı yönündeki bulgular tek tek açıklanırken, şu ifadelere yer verildi:

“Çocuğun babaya verilmesinin genel sebebi de 21/02/2021 tarihli sosyal inceleme raporudur. İşbu sosyal inceleme raporuna 05/03/2021 tarihinde itiraz etmemize rağmen itirazlarımızı karşılar nitelikte çocuk psikiyatri alanında uzman hekimin de bulunduğu heyet tarafından yeni bir sosyal inceleme raporu alınmadan, tıbben müşterek çocuk Y.B.’de bulunan fiziksel bulguların alanında uzman psikiyatri doktoru tarafından değerlendirilmeden tek bir pedagogun raporunun esas alınarak müşterek çocukların geçici velayetinin davacı babaya verilmesi usul ve yasaya aykırı olmuştur."

“Daha önce mahkemeye sunduğumuz tüm bu raporlarla, müşterek çocuğun babası tarafından istismar edildiği açıkça anlaşılırken, raporda bu hususlar değerlendirmeye alınmamış ve müvekkilimizin müşterek çocuk ile davacı baba arasındaki şahsi ilişkiyi engellemeye çalıştığı sonucuna varılmıştır.

“Dosya geneli ve tarafımızca sunulan raporlar incelendiğinde müvekkilimizin çabalarının nedeni açıkça görülecektir.

“Tarafımızca sunulan doktor raporları ile haklı iddiamızın mukayese edilebilmesi için çocuk psikiyatri alanında uzman bir hekimin de bulunduğu heyet tarafından yeni rapor alınması sonucunda yaşanılan mağduriyet konusunda daha sağlıklı sonuç alınacaktır."

Avukatlar Özgür Baykal ve Fırat Güneş, itiraz dilekçelerinde öncelikle çocuğun üstün yararı gözetilerek geçici velayetin babaya verilmesi kararından vazgeçilmesini, sosyal inceleme raporuna itirazın kabul edilmesini talep etti.

Avukatlar Baykal ve Güneş ayrıca, mahkeme dilekçesinde, belirtilen eksik hususları gidermek suretiyle çocuk psikiyatri alanında uzman hekimin de bulunduğu heyet tarafından yeni bir sosyal inceleme raporu alınmasına karar verilmesini, uzman psikologların mahkemede dinlenilmesini talep etti.

Ancak, mahkeme tüm bu talepleri de reddetti.


Gazeteci Evrim Kepenek’in yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre ise SİR raporu almak tamamen ekonomik durumla alakalı. Bir baba, 7-10 bin TL arası verip "çocuğun anne ile bağı yok" gibi ifadelerin yer aldığı SİR raporlarını aldırabiliyor. 

Mahkemelerde, SİR raporu ile annesinden alınmış çok sayıda çocuk olduğu tahmin ediliyor.