Üzerinden 92 ay geçti: 'Roboski'ye ve tüm katliamlara adalet istiyoruz'

Üzerinden 92 ay geçti: 'Roboski'ye ve tüm katliamlara adalet istiyoruz'

İHD İstanbul Şubesi Hakikat ve Adalet Komisyonu'nun yaptığı açıklamada Roboski Katliamı'nın üzerinden 92 ay geçmesine rağmen faillerin ve sorumluların cezalandırılmadığı dile getirilirken 'Roboski için Adalet' vurgusu yapıldı.

İleri Haber

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, 28 Aralık 2011 tarihinde savaş uçakları bombardımanı sonucu 34 kişinin hayatını kaybettiği katliamın üzerinden 92 ay geçmesine rağmen faillerin ve sorumluların cezalandırılmamasına yönelik yazılı açıklamada bulundu.

Hakikat ve Adalet Komisyonu'nun yaptığı açıklamada olayın üstünün örtülmesi ve faillerin cezalandırılmamasının yeni Roboskiler olacağı kaygılarını güçlendirdiği ve kapanmamış yaraya yenisinin eklenerek doğrulandığı belirtilirken "Adaleti sağlamak bir yana yine aynı şey yapıldı ve ailelere teklif edilen kan parası ile yaşanan vahşetin üzeri örtülmek istendi" ifadeleri kullanıldı.

Yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

"ROBOSKİ’YE VE TÜM KATLİAMLARA ADALET İSTİYORUZ

UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ!

Bugün 28 Ağustos 2019. “Roboski’yi, unutmadık unutturmayacağız, adalet istiyoruz! ”

Roboski de, ailelerinin geçimini sağlamak için sınır ticareti yapmakta olan ve çoğunluğunu çocukların oluşturduğu 34 insanın, 28 Aralık 2011 günü TSK’ye ait savaş uçaklarından atılan bombalarla katledilmesinin üzerinden tam 92 ay geçti.

'FAİLLER KORUMA ALTINA ALINDI'

“Emri ben verdim” diyen dönemin Başbakanı,  olaydan sonra Genelkurmay Başkanını arayarak tebrik etti ve katliamın sorumluları hakkında dava açılmasına izin vermedi.  Bu süreçte,  aileler önce “kan parası” verilerek susturulmak istendi, ardından Genel Kurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı 2013 yılında verdiği takipsizlik kararı ile suçun faillerini ve sorumlularını cezasızlık zırhı ile korumaya aldı.

Devlet, adalet için adım atmadı ama adalet talep etmekten vazgeçmeyen Roboski'liler sistematik saldırıların,  baskıların hedefi haline getirildi.  Yakınlarının cenaze törenine katılan aileler hakkında bile soruşturmalar açıldı, Roboski’li aileler sudan gerekçelerle gözaltına alındı ve tutuklandılar.

Olayın üstünün örtülmesi ve faillerin cezasız bırakılması “yeni ROBOSKİ'ler olacak” kaygılarını güçlendirdi ve bu kaygı hiç kapanmamış yaraya yenisinin eklenmesiyle doğrulandı.

'VAHŞETİN ÜZERİ ÖRTÜLMEK İSTENDİ'

 29 Mayıs 2016 günü saat 21.30 da; yine aynı yerde, yine sınır ticaretinden dönen Roboski’li köylüler, Gülyazı Alay  Komutanlığından atılan  havan topları ile vuruldu ve bu saldırı sırasında Vedat Encü can verirken, aynı aileden toplam 3 kişi de yaralandı. 

Adaleti sağlamak bir yana yine aynı şey yapıldı ve ailelere teklif edilen kan parası ile yaşanan vahşetin üzeri örtülmek istendi.

Katliamın sorumlularının ve faillerinin yargılanması için adalet arayışını sürdüren ROBOSKİ'li ailelerin Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuru eksik evrak gerekçesiyle reddedilirken,  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de geçen Mayıs ayında, Anayasa Mahkemesi’ne evrakların geç teslim edilmesini gerekçe göstererek başvuru hakkında kabul edilemezlik kararı verdi. Böylece; önceki sayısız katliamda olduğu gibi adalet talebi bir kez daha karanlığa teslim edildi.

'ROBOSKİ ADALET BEKLİYOR'

Gerçeklerin gizlenmesine, faillerin korunmasına izin vermeyeceğiz!

Roboski adalet bekliyor. Adalet; faillerin ve sorumluların, devletin hangi makamında bürokrasinin neresinde olurlarsa olsunlar, cezasızlık zırhı ile korunup kollanmadan yargılanmalarını, gereğince cezalandırılmalarını ve katliamın sebep olduğu maddi manevi zararların giderilmesini gerektirir.

Roboski’ye adalet!

Tüm katliam ve insanlığa karşı suçlara adalet!

Unutmadık,  Unutturmayacağız!"