Üzerinde 380 hanenin bulunduğu arazi satışa çıkarıldı

Üzerinde 380 hanenin bulunduğu arazi satışa çıkarıldı

Diyarbakır'daki Fabrika Mahallesi'nde bulunan arazi satışa çıkarıldı.

Kayyum yönetimindeki Yenişehir'in Fabrika Mahallesi'nde üzerinde yaklaşık 380 hane ve bir caminin bulunduğu arazi satışa çıkarıldı. Mahalleliler, kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını belirtti.

Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesine bağlı Fabrika Mahallesi’nde yaklaşık 380 yapı ve bir caminin bulunduğu arazi, kayyum yönetimindeki Yenişehir Belediyesi tarafından satışa çıkarıldı. Arazinin ihalesi ise 20 Eylül’de yapılacak. Belediye, araziyi "işgal eden" yapıların alıcı tarafından 2 yıl içinde kaldırılmasını ve inşaata başlanmasını isterken, mahalleliler de yaşadıkları mağduriyeti dile getirdi.

'BİZE VERİLEN HİÇBİR SÖZ TUTULMADI'

Satışa çıkarılacak arazide evi bulunan İhsan Tekci, doğduğu günden bu yana Fabrika Mahallesi’nde yaşıyor. Babasının 52 sene önce buradan arsa alıp ev yaptığını ifade eden Tekci, yaşadıkları sorunları, "Yaklaşık 380 hane var, onlarca insan yaşıyor burada. Belediye, bugün bizi sadece buradan çıkartmıyor, bize eziyet ediyor. Burada yaşayan insanların hepsi yoksul, etiyle tırnaklarıyla inşaatlarda çalışıp kendilerine ev yaptılar. Şimdi evlerimizin bulunduğu arazi satışa çıkarılacak. Bu satış olayı ortaya çıkmadan önce belediye bize burada kentsel dönüşüm yapılacağını söylemişti. Ama bugün geldiğimiz noktayı herkes görüyor. Daha önceleri bize verilen hiçbir söz tutulmadı. Arazi satışı yapıldıktan sonra burada yaşayan insanlar ne yapacak? Nereye gidecekler? Buradaki insanların hepsi yoksul, kendi kaderlerine terk edilmiş durumda. Bizim yaşadığımız durum hak ve adalet anlayışına sığmıyor" diyerek anlattı.

'BURADA YAŞAYAN İNSANLARIN HEPSİ MAĞDUR OLACAK'

Gazete Duvar'dan Mahsum Kara'nın haberine görei bir diğer mahalleli İlyas Dulkadir ise 30 yıl önce inşaatlarda çalışarak kazandığı parayla ailesine ev yaptığını anlattı. Yaklaşık 3 sene önce belediye tarafından kendilerine kentsel dönüşüm sözü verildiğini hatırlatan Dulkadir, bu şekilde mahallede yaşayan insanların mağdur edildiğini belirtti.

Arazi satışının durdurulmasını isteyen Dulkadir, "Daha önce mahallenin kentsel dönüşüm projesi içinde olduğunu söylediler. Biz de muhtar aracılığıyla mahalleli olarak bir komisyon kurduk ve taleplerimizi ilettik. Birçok kez bizi mağdur etmeyeceklerini söylediler. Taleplerimizi ilettiğimiz kaymakam bile mahallenin yoksul olduğunu, burada yaşayan insanlara sosyal yardım yaptığını söyleyerek bizi mağdur etmeyeceğini söylemişti. Arazi satışının durdurulmasını talep ediyoruz. Bu arazi satılırsa burada yaşayan insanların hepsi mağdur olacak" diye konuştu.

Arazi ihalesine girecek olan firmalara da seslenen Dulkadir, "Bu insanlar için elini vicdanlarına koysun. Burada yaşayanlar, fakir ve yoksul insanlar. Bu insanların ahını almasınlar" dedi.

'TAPU İÇİ BAŞVURUP YAPIP PARA YATIRDIK'

Mahallede ilk ev yapanlardan biri olduğunu belirten Muharrem Güner, O zamanlar bizler Sümerbank’ta çalışıyorduk. Orada çalışan 10-15 kişi ile birlikte bu araziyi satın alıp kendimize ev yaptık" dedi. Evlerini yaptıkları dönemde tapu için başvuru yaptıklarını, kendilerinden istenen 2 bin lirayı yatırdıklarını söyleyen Güner, "Daha sonra belediyeye vergimizi verdik ama bize hiçbir zaman tapu vermediler. Anlayacağınız gelen bize vurdu, giden bize vurdu" ifadelerini kullandı.

Yenişehir Belediyesi'nin kendilerine 250 bin lira karşılığında ev teklifinde bulunduğunu ve daha sonra bu teklifi yerine getirmediği belirten Güner, "Bizi bugüne kadar hep oyaladılar. Bizleri mağdur ettiler. Belediye bugün bize hiçbir şey söylemeden burayı satışa çıkarmış. Bizim hakkımız ne olacak? Bizim gideceğimiz hiçbir yer yok. Birlik olacağız, başka çaresi yok. Bize ilk başta ne söz verdilerse, o sözlerini yerine getirsinler" şeklinde konuştu.

'BEN HANGİ PARAYLA KİRAYA YERLEŞECEĞİM?'

"Bize buradan gidin diyorlar" diyen Pirasim Ömeroğlu da arazi satışına dair tepkilerini "Ben 3 bin 800 lira emekli maaşı alıyorum. Bugün Diyarbakır’da ev kiraları olmuş 5 bin lira. Ben hangi parayla kiraya yerleşeceğim? Bu mahalle yıkıldıktan sonra bu insanlar nereye gidecek? Bizler nerede yaşayacağız? Kimse bunları sormuyor. Tek isteğimiz yıllardır yaşadığımız evimizden olmamak diye konuştu.