‘Uzayda Sahibini Arayan Köpek’

‘Uzayda Sahibini Arayan Köpek’

Bir çocuk kitabından istenebilecek neredeyse her şey mevcut “Uzayda Sahibini Arayan Köpek”te. Çocuğunuza güzel bir hediye olarak aldığınızda sizin de okumanızı öneririm.

Çocuk kitabı yazan insanlara ayrı bir sevgim vardır. O alanda yazı yazmak kolay değil aslında düşününce. Çoğu zaman küçüklükteki o sihirden, sebepsiz mutluluktan uzaklaşıyor büyüyen insan. Çocukluğun kurallardan, yargılardan bağımsız düşünme tarzını geride bırakınca katı, sınırlandırılmış ve sıkıcı bir yetişkine dönüşüveriyor o sevimli küçükler. Ama istisnalar yok mu? Var elbette. İşte çocuk kitapları yazanlar ve bu kitapları okumasını seven yetişkinler bu türden insanlar örneğin. Göktuğ Canbaba birinci gruba giriyor yazdığı harika çocuk kitapları ile.

Yazdığı yetişkin kitaplarının yanı sıra “Fener Balığının Kayıp Işığı”, “Valizdeki Kedi”*, “Arayış Ormanı” ve henüz dumanı üstünde tüten yeni çıkmış 4 kitaplık “Değerler Serisi” var “Uzayda Sahibini Arayan Köpek”e ek olarak.

Doğan Egmont Yayınları’ndan çıkmış olan kitapta Mucit ve karısı Papatya diğer insanlardan uzakta, sakin bir kırsalda mutlu mesut yaşamaktadırlar. Günün birinde Papatya, yaptığı havuçlu keki açık havada yemek üzere bahçeye çıkarırken tabağa benzeyen uçan bir cisim tepelerinde belirir ve Mucit’in şaşkın bakışları arasında Papatya’yı ve keki alıp götürür.

Çok üzülen Mucit ne yapacağını düşünürken karşısına Sivrikulak isimli bir köpek çıkar. Önce bu köpeğin kendisi ile konuşabilmesi için bir alet icat eder, sonra da bir uzay gemisi inşa etmeye başlar. Kendisi gidemediği için Sivrikulak’ı onunla uzaya gönderip, karısı Papatya’yı kurtarmasını istemektedir. Köpeğin her şeyi öğrenmesi ve bilgilenmesi için kitaplar alsa da Sivrikulak’ı okumaya ikna edemez.  Kuyruğunun peşinde koşmaca oynamaktan başka bir şey düşünmeyen köpek böylece yola çıkar.

Tam bir maceraya atılmış olan Sivrikulak uzaydaki yolculuğunda önce Able ve Baker isimli iki maymuna rastlar. Bunlardan kitap okumanın ne kadar harika bir iş olduğunu öğrenir. Sonra Kemik gezegenini ziyaret eder. Orada çok güzel vakit geçirmesine rağmen tekrar yola koyulur ve bu sefer Mutlu Pofuların diyarına gelir. Yakıtı bittiği için bu gezegene mecburi iniş yapınca eskiden çok mutlu olan bu yaratıkların bir süredir durgun, mutlu olmayı unutmuş hale geldiklerini fark eder. Pofuların mutsuzluklarının sebebini keşfedince onlara yardım etmeye karar verir. Karşılığında o da yakıt alıp Papatya’yı aramaya devam edebilecektir.

Acaba Pofulara yardım edip tekrar yola çıkabilecek ve Papatya’yı bulup kurtarabilecek midir? Bundan sonrasını da kitabı okuyup öğrenmenizi tavsiye ediyorum.

“Uzayda Sahibini Arayan Köpek”, hayal kurmanın, kitap okumanın, uzayın ve daha birçok şeyin güzelliklerini anlatan harika bir macera kitabı. Çocuklara vermek isteyeceğiniz bir takım değerleri başta bir köpek olmak üzere çeşitli hayvanlardan oluşan karakterlerden okumak olaya bir de eğlence katıyor. Bir çocuk kitabından istenebilecek neredeyse her şey mevcut “Uzayda Sahibini Arayan Köpek”te. Çocuğunuza güzel bir hediye olarak aldığınızda sizin de okumanızı öneririm.

*Yazarın “Valizdeki Kedi” isimli kitabını da daha önce yazmıştım. İlgilenenler için:

http://ilerihaber.org/icerik/valizdeki-kedi-kopekler-kedilerle-kediler-de-farelerle-arkadas-62913.html


KÜNYE: Uzayda Sahibini Arayan Köpek, Göktuğ Canbaba, Resimleyen: Biğkem Karavus, Doğan Egmont Yayıncılık, 2016, 164 sayfa.

DAHA FAZLA