Üst düzey Pentagon yetkilileri istifa etti

Üst düzey Pentagon yetkilileri istifa etti

ABD Savunma Bakanlığı'nda (Pentagon) üst düzey görevlerdeki isimler istifa ederken, yerlerine Trump’a yakın isimler vekaleten atanıyor. Benzer bir sürecin istihbarat örgütleri CIA ve FBI'da da yaşanması bekleniyor.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper'in ABD Başkanı Donald Trump tarafından görevden alınarak yerine Bakan Vekili Christopher Miller'ın getirilmesinden bir gün sonra, kimi üst düzey Pentagon yetkilileri istifa etti. Güvenlik Politikaları Müsteşarı Dr.James Anderson, Savunma İstihbarat Müsteşarı Joseph Kernan ve Bakanlık Özel Kalem Müdürü Jen Stewart'ın istifa mektuplarını sunduğu bildirildi. Pentagon'un en üst düzey politika şefliğini Anderson’dan sonra vekaleten yürütecek isim, tartışmalı bir emekli Ordu generali ve Fox News analisti olan Anthony Tata oldu. Tata, daha önce de Trump tarafından aday gösterilmiş ancak İslam dini ve Başkan Barack Obama hakkında "saldırgan" olduğu belirtilen sosyal medya paylaşımları nedeniyle Senato tarafından reddedilmişti. 

Pentagon'dan yapılan açıklamada Kernan’ın yerine Özel Operasyonlar ve Düşük Yoğunluklu Çatışma Müsteşar Vekili Ezra Cohen-Watnick'in, Stewart’ın yerine ise Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi görevlilerinden Kash Patel’ın geçeceği belirtildi. 

‘İSTİFA MEKTUPLARINI TESLİM ETMELERİ İSTENDİ’ 

Görevde bulunan ve emekli savunma bakanlığı yetkililerinin ABC News'e verdiği bilgiye göre Anderson, Kernan ve Stewart'ın istifa mektuplarını teslim etmeleri istendi. İstifası istenen isimler yerine Trump'a sadık olarak görülen kişilerin atanması bekleniyor. Pentagon'da daha birçok yetkilinin görevden ayrılması öngörülürken Trump'ın CIA ve FBI direktörlerini de görevden alacağı öne sürülüyor. 

CIA Direktörü Gina Haspel, bugün Senato'da Cumhuriyetçi Parti Çoğunluk Lideri Mitch McConnel ile görüşmüştü.

Göreve yeni başlayacak isimler vekil olarak koltuğa oturacağı için Senato onayı gerekmiyor.