Üsküdar’daki öğretmenler, kişisel verilerinin çalınmasına tepkili: Sorumlusu Üsküdar MEM mi?

Üsküdar’daki öğretmenler, kişisel verilerinin çalınmasına tepkili: Sorumlusu Üsküdar MEM mi?

Eğitim-Sen İstanbul 2 No’lu Şubesi, Üsküdar’da çalışan eğitimcilerin kişisel verilerinin çalınmasına ilişkin bir basın açıklaması yayınladı

İleri Haber 

İstanbul’un Üsküdar ilçesinde çalışan eğitim emekçilerinin kişisel verileri, Milli Eğitim Bakanlığı ile bir ilişkisi bulunmayan stratejiuskudar.com isimli bir internet sitesine yüklendi. İnternet sitesinin hacklenmesinin ardından da eğitimcilerin kişisel verileri çalındı. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) 2 No’lu Şubesi, konuya ilişkin bir basın açıklaması yayınlayarak, yaşanan veri hırsızlığın sebebinin, eğitimcilerin kişisel bilgilerinin Üsküdar Milli Eğitim Müdürlüğü (MEM) tarafından stratejiuskudar.com sitesine yüklenmesi olduğunu belirtti.

‘TELAFİSİ OLMAYAN BİR HATA’

Sendika açıklamasında, yöneticilerin, temel düşüncesinin bir şeyleri ‘oldu bittiye’ getirmke ve yandaşlara nasıl olanaklar sağlayabilecekleri olduğunu vurgulayarak “Eğitim emekçilerinin çalışma koşullarını her an için dayanılmaz hale getiren yöneticilerin,  eğitim emekçilerinin kişisel bilgilerini, güvenilirliği bilinmeyen bir siteye yükledikleri açığa çıktı. Normal şartlarda Milli Eğitim Bakanlığının veri tabanında olan personel bilgilerinin MEB’in veri tabanıyla ilgisi olmayan stratejiuskudar.com adlı sitede yer alması kabul edilemez ve telafisi olmayan bir hatadır” denildi.

‘SORUMLULAR HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILACAK MI?’

Yaşanan olayla birlikte kişisel verilerin korunması hakkındaki yükümlülüklerin açıkça ihlal edildiğini belirtilen açıklamada, “Üsküdar ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü adı geçen sitenin siber saldırıya uğradığını belirterek suç duyurusunda bulunulduğunu ifade etmektedir. Bizim açımızdan sorun ve sorulacak soru ise şudur: Öğretmen bilgilerinin o sitede yer almasını sağlayan ve güvenlik açığı oluşmasına neden olanlar hakkında bir soruşturma açılacak mıdır?” ifadeleri yer aldı.

KİM OLDUĞU BELİRTİLMEMİŞ ÖZEL KURUM VE STK’LAR

Üsküdar Milli Eğitim Müdürlüğü’nün “Kendini Geliştir Geleceği Değiştir“  projesi kapsamında yürütülen çalışmalarda işbirliği yapılacak kurum ve kuruluşlar bölümünde Üsküdar Kaymakamlığı, Üsküdar Belediye Başkanlığı, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yanı sıra isimleri belirtilmemiş Sivil Toplum Kuruluşları ve çeşitli özel kurumların yer aldığı belirtilen açıklamada projenin hedef kitlesinde Üsküdar ilçesine bağlı tüm resmi okullarda çalışan öğretmenlerin olduğu yer almıştır.  Sendika, “Bu projenin yürütülmesi için yazılım şirketiyle hizmet alım yöntemiyle anlaşma yapılmış, MEB’in kullandığı yazılım devre dışı bırakılmıştır.  Burada ilk başta hepimizi yanıltabilecek ne güzel bir çaba, ne güzel bir eşgüdüm dedirtecek bir çalışma görmekteyiz. Gerçekte ne görmemiz gerektiğini sorularla açmaya çalışalım” diyerek şu soruları sıraladı:

 

  • İşbirliği yapılacak STK ve özel kurum ve kuruluşların hangileri olduğu genel bir ifadeyle neden geçiştirilmiştir?
  • Özel kurum ve kuruluşlar diye ifade edilen kurum ve kuruluşlar hangileridir?
  • Öğretmen bilgileri iş birliği yapılması düşünülen herhangi bir kuruluşa verilmiş midir?
  • Hizmet alım yöntemiyle yazılım şirketiyle bir anlaşmaya neden ihtiyaç duyulmuştur?
  • Bu şirkete Üsküdar ilçesinde çalışan personel bilgileri (telefon, e-mail, branş bilgileri v.s) verilmiş midir? 
  • Verildiyse bu bilgilere kimlerin erişim izni vardır? 
  • Üsküdar MEM ‘in yazılım üzerinde nasıl bir kontrolü vardır?
  •  Yeni bir yazılım kullanımı konusunda MEB’den izin alınmış mıdır?
  • Bu projeye Üsküdar Belediyesi ve Üsküdar MEM’in kaynak aktarımı nasıl olmuştur?
  • Ne kadar kaynak aktarılmıştır ve bu kaynak kimlere verilmiştir?

DAHA FAZLA