Üsküdar'da 'Hayır' toplantıları yapılan kafe kapatıldı

Üsküdar'da 'Hayır' toplantıları yapılan kafe kapatıldı

İstanbul'un Üsküdar ilçesinde 2012 yılından bu yana hizmet veren Buhurdan Kafe, 'riskli bina raporu' sebep gösterilerek 12 Ekim tarihinde boşaltıldı.

İstanbul Üsküdar'da 16 Nisan Referandumu sırasında Hayır taraftarlarının da bir araya geldiği bir kafe kapatıldı. 

Selma ve Hacı Osman Vasıp Meti Vakfı’na ait binada kiracı olarak bulunan Ali Erdoğan, mekanı 2003 yılında çocuk giyim mağazası olarak açmış, 2012 yılından itibaren kafe olarak işletmeye başlamıştı.

Buhurdan Kafe'yi, "Siyasetin, edebiyatın konuşulduğu, her kesimden siyasetçi ve akademisyenin geldiği bir yer." olarak anlatan Erdoğan, ilçedeki 'Hayır' toplantılarının da burada yapıldığını ve 'Hayır' oylarının Üsküdar'da fazla çıkmasından sonra kendisine, "Sen ticaret yapıyorsun, işine bak, siyasete bulaşma, şunları şunları da kafene sokma" şeklinde uyarıda bulunulduğunu söyledi.

"EVET OYLARININ AZ ÇIKMASININ FATURASINI BİZE ÇIKARDILAR"

Diken'den Rıfat Doğan'a konuşan kafe sahibi Erdoğan, benim gibi benzer bir uyarı alan başka bir kafe sahibi o isimleri bir daha kafeye almadığını belirterek, " Ben onu yapmadım. Ben burayı açarken hak ve hakikatin konuşulması, herkesin kendisini özgürce ifade edebilmesini düşünerek açtım. Belediye yetkililerine Siz de gelin’ dedim, kafeye gelenler arasında AKP’li yöneticiler de var. Hatta açılışında AKP Milletvekili Metin Külünk de vardı. Buraya siyasi bir kılıf uydurdular. Referandumda ‘Evet’ oylarının Üsküdar’da az çıkmasının faturasını bir nevi bize çıkardılar.” dedi.

Referandumdan hemen sonra çıkartılan bir riskli bina raporuyla kafelerinin 12 Ekim sabahı tebligat olmadan zorla boşaltıldığını ifade eden Erdoğan, boşaltma işlemi sırasında zabıta, özel harekat timleri ve çevik kuvvetin olduğunu, tek kelime bile etmelerine izin vermeden kafedeki bütün malzemelerin dışarıya çıkarıldığını söyledi.

Erdoğan, tahliye işlemlerinden sonra kafenin kullanılamaz hale getirildiğini de vurguladı.

"KAFENİN KAPATILMASI TAMAMEN POLİTİK"

Kafeye sık sık giden CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da konunun öncelikle politik amaçlı olduğunu belirterek şunları söyledi: ‘Mehmet Bekaroğlu gitti diye kafe boşalttılar gibi bir algı oluştu ama orası herkesin gittiği bir mekandı. Küçük samimi bir ortamdı. Biz giderdik, HDP’liler gelirdi, herkes giderdi. Rahatsız olundu. Aslında o bölgedeki bütün binalar problemli. Yıkacağız dedikleri Buhurdan Kafe’nin iki tarafında bulunan binalarda da aynı problemler vardı. O bina bir vakfın malı. Belediye yönetiyor o vakfı, yıkılıp yapıldığında kime verilecek? Bu bir soru işareti. Çünkü orası çok kıymetli bir yer. Bu ilk göze çarpan bir nokta, ikincisi muhaliflerin takıldığı bir yer olması ciddi şekilde onları rahatsız ediyordu. Orayı işleten arkadaşımızı daha önce de ‘Şu isimler geliyor, başına bir iş gelebilir’ diye uyarmışlardı. Kabul edilebilir bir şey değil. Bu tamamen politik niyetle açıklanabilecek bir durum, muhalefetin göz önünde olduğu toplandığı bir mekanı yok ettiler.” ifadelerini kullandı.

28 Ekim Cumartesi, saat 11.00’da Üsküdar’da Buhurdan Kafe önünde Bekaroğlu’nun da katılımıyla basın açıklaması yapılacak.