Uşaklılar 'Suyumuza toprağımıza sahip çıkıyoruz' dedi

Uşaklılar 'Suyumuza toprağımıza sahip çıkıyoruz' dedi

Uşak'ta ÇEDAY ve Avgan Çevre Derneği tarafından "Suyumuza toprağımıza sahip çıkıyoruz" eylemi yapıldı.

Necdet Berkay Sağol

Çevre ve Dayanışma Derneği (ÇEDAY) ve Avgan Çevre Derneği tarafından düzenlenen "Suyumuza sahip çıkıyoruz" eylemi Uşak merkezde gerçekleştirildi. Eyleme çok sayıda yurttaş katılırken özellikle Ulubey ve Avgan köylerinden yoğun katılımın olması dikkat çekti.

'YAŞAMSAL KAYNAĞIMIZ OLAN SUYUMUZA, TOPRAĞIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ'

Uşak Belediyesi önünde toplanan yurttaşlar, kent meydanına kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Kent meydanında açıklama yapan ÇEDAY Başkanı Aslan Cıvan, "Bizler bugün burada yaşamsal kaynağımız olan havamıza, suyumuza, toprağımıza sahip çıktığımızı ve bu yaşam kaynaklarımızdan her ne sebeple olursa olsun hiç bir şekilde ödün vermeyeceğimizi haykırmak için bir araya geldik" dedi.

'DAĞLAR, NEHİRLER RANT VE ÇIKAR UĞRUNA FEDA EDİLDİ'

Konuşmasına dağların, derelerin, çayların emanet olduğunu vurgulayarak devam eden Cıvan, "Murat Dağı, Kışla Dağı, Dokuz Sele Çayı, Yavru Deresi, Banaz Çayı, Gediz Nehri, Menderes Nehri bize emanet edilen kutsal değerlerdir. Asırlardır süre gelen bu emanet, rant ve çıkar uğruna bazı güç odakları tarafından son 30-40 yılda feda edildi." dedi.

'SUDAKİ ARSENİK ORANI YÜKSELDİ'

Uşak'taki su kirliliğine de dikkat çeken Cıvan, "Kışladağ'daki altın madeninin üretime geçmesinin ardından İnay köyünde sürekli akan 7 oluklu çeşmenin suyu hem azalmış hem de sudaki arsenik oranı 0,002'den 0,092 ye çıkmıştır. İçilebilir sudaki arsenik oranı 0,05 olmalıdır. Bu demek oluyor ki biz zehir içiyoruz." ifadelerini kullandı.

'BIKMADAN USANMADAN İNSANLIK İÇİN MÜCADELE EDEREK KAZANACAĞIZ'

Aslan Cıvan konuşmasını sonlandırırken, "Biz bu kısır döngüyü kırmak için yola çıktık ve bir olarak, birlik olarak, gücümüze güç katarak, omuz omuza vererek, kardeşçe yılmadan, bıkmadan, usanmadan inatla tüm insanlık için mücadele ederek kazanacağız" dedi.

DAHA FAZLA