Uşak, Gökçeada ve Balıkesir Merkez Havalimanı’na 2022'de tek bir yolcu uçağı dahi inmedi

Uşak, Gökçeada ve Balıkesir Merkez Havalimanı’na 2022'de tek bir yolcu uçağı dahi inmedi

Milyonlarca liraya inşa edilen Uşak, Gökçeada ve Balıkesir Merkez Havalimanı’na tek bir yolcu dahi uğramıyor.

Devletin milyonlarca lira harcadığı havalimanlarına ne yolcu uğruyor ne de yolcu uçakları iniyor. Onlarca kişinin çalıştığı havalimanları için devletin kasasından milyonlarca lira harcanmaya devam ediyor. Oluşan kamu zararı için de yıllardır kimse hesap vermiyor.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre; Uşak, Gökçeada ve Balıkesir Merkez Havalimanı’na 2022 yılında da tek bir yolcu uçağı dahi inmedi. Toplam 203 personelin çalıştığı yolcusuz havalimanlarına sadece geçen yıl devletin kasasından toplam 116,8 milyon TL harcandı. Havalimanların milyonlarca liralık cihazlar ve araçlar da bulunuyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Uşak Havalimanı’nı 2022 yılında bir yolcu dahi kullanmadı. 97 personelin çalışmaya devam ettiği havalimanı için, devletin kasasından geçen yıl 46,7 milyon TL harcandı.

Kamunun bütçesinden milyonlarca lira harcanarak inşa edilen ve 1998 yılında açılışı yapılan Uşak Havalimanı’nın yolcu garantisi verilen Kütahya'daki Zafer Havalimanı için kapatıldığı belirtiliyor. Uşak Havalimanı’nda yer hizmetleri, özel güvenlik, kule ekibi ve itfaiye personelleri hâlâ aktif görev yapıyor. Hatta havalimanının müdürü bile göreve devam ediyor.

TEK BİR YOLCU UÇAĞI HADİ İNMEDİ

Balıkesir'in Edremit ilçesinde Balıkesir Koca Seyit Havalimanı adı altında bir havalimanı bulunmasına rağmen AKP, 2016 yılında kente Balıkesir Merkez Havalimanı adı altında bir havalimanı daha yapma kararı aldı. 1 milyon yolcu sayısı hedeflenen ve proje tutarı 30 milyon lira olarak belirlenen havalimanı, 2019 yılında 76 milyon lira harcanarak tamamlandı ve 2020 yılının şubat ayında açıldı. Ancak DHMİ Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, havalimanına açıldığı günden bu yana hiç uçak inmedi.

İki yıldır hiç tarifeli uçağın inmediği ve hiçbir yolcunun da uğramadığı havalimanında toplam 65 personel görev yapıyor. Balıkesir Merkez Havalimanı için de devletin kasasından sadece geçen yıl 40,8 milyon TL harcandığı açıklandı.

TARİFELİ UÇAK SEFERİ DÜZENLENMEDİ

Yıllardır kullanılmayan bir başka havalimanı ise Çanakkale’deki Gökçeada Havalimanı. DHMİ Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 41 personelin görev yaptığı Gökçeada Havalimanı’na hiç yolcu uğramadı ve hiç tarifeli uçak seferi de düzenlenmedi. Bu havalimanı da 15 Ağustos 2010 tarihinde turizmini geliştirme amacıyla yenilenerek hizmete girdi. Dönemin DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal havalimanın açılışında yaptığı konuşmada, havalimanı için toplam 88 milyon 120 bin TL harcandığını açıkladı.

Ardından ilk tarifeli uçuş 12 Temmuz 2011'de İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan gerçekleştirildi ve dönemin Ulaştırma Bakanı Yıldırım tarafından haftada iki gün İstanbul'a tarifeli uçuşların yapılacağı duyuruldu. Ancak havalimanı sadece 3 ay kullanıldı ve bir daha havalimanına hiç tarifeli uçak seferi düzenlenmedi.