Urfa'dan hile ve usulsüzlük haberleri

Urfa'dan hile ve usulsüzlük haberleri

Urfa'nın birçok ilçe ve köyünden hile ve usulsüzlük haberleri geliyor.

Seçimlerin başladığı ilk saatlerden bu yana Urfa’nın pek çok ilçe ve köyünden hile ve usulsüzlük haberleri geliyor. #UrfadaOyÇalınıyor etiketi Twitter'da gündem olmuş durumda. Urfa'dan gelen hile ve usulsüzlük haberleri şöyle:

-Eyyübiye ilçesinin Bulduk köyünde 2044 no'lu sandıkta kadınların oy kullanmasına izin verilmedi.

-Geçit Köyü’nde 1196 no'lu sandıkta kadınların yerine erkeklerin oy kullandığı belirtildi.

-Havlan’da 2098 no’lu sandıkta tüm müşahitler sandık başından uzaklaştırıldı.

-Eyyübiye’de 2209 no’lu sandıkta başkalarının yerine oy kullanıldığı haberleri geliyor.

-Kanatlı Köyü’nde 2110 no’lu sandıkta kadınların sandık başından gönderildiği, muhtarın “Biz sizin yerinize oy kullanırız” dediği öğrenildi.

-CHP PM Üyesi Mehmet Ali Çelebi'nin Twitter paylaşımı: "Şanlıurfa’da 30’a yakın köyde müşahitlerimiz baskı ile uzaklaştırıldı. Canhıraş bir mücadele devam ediyor. Ne olursa olsun milli irade kazanacak!"

-Aykut Kuğuoğlu isimli yurttaş sosyal medya hesabından Urfa'da darp edildiklerine dair fotoğraf paylaştı. Kuğuoğlu, fotoğrafla birlikte "Sandıktan kaçtık canımızı zor kurtardık. Uluhan İmamhatip Ortaokulu darp olan arkadaşlarımız var. Şu an jandarma karakolunda ifade veriyoruz sonra hastaneden darp raporu alacağız" diye yazdı.

-Suruç’ta 1188 ve 1189 nolu sandıklarda Merkez Atatürk Lisesi’nde AKP’lilerin blok oy kullandığı bildirildi.

-Suruç'ta bir okulda sandığa fazladan paketlenmiş oy atanlar müşahitler tarafından yakalandı.

-Suruç'ta baba ve iki oğlunun ölümü olayına karışan AKP'li Milletvekili Adayı İbrahim Halil Yıldız’ın çok sayıda silahlı koruma ile ilçedeki okulları tek tek dolaşarak, HDP'nin sandık görevlilerini darp ettiği, AKP ve Erdoğan lehine blok oy kullanılmasını sağladığı öğrenildi.

-Urfa 2242 no’lu sandıkta yurttaşları tehdit edip müşahitleri sandıklara yaklaştırmıyorlar.

-CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Urfa’da müşahitlerin sandıkların olduğu okullara girişinin engellendiğini, sabah erken gidip okullara giren müşahitlerin ise darp edilerek sandık başından uzaklaştırıldıklarını söyledi.

-İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray da Urfa Valisi Abdullah Erin'i 'derhal bir açıklama yapmaya' davet etti.

-CHP, Urfa’da yaşananlar konusunda YSK’ya 4 ayrı başvuruda bulundu. CHP’nin dilekçesinde, müşahitlerin köylere sokulmaması ve toplu oy kullanımı olaylarına karşı YSK’nın önlem alması istendi. CHP’liler, Urfa’nın Eyyübiye ilçesinde henüz oy kullanma saati başlamadan bir sandıkta kullanılmış 100 oy tespit etti.

-HDP PM üyesi Avukat Hidayet Elmek, Suruç'ta yaşanan usulsüzlüklere ilişkin CHP ve HDP heyetlerinin veri topladığını, oyların iptali için başvuruda bulunulacağını söyledi. Elmek, AKP’li Halil İbrahim Yıldız’ın yakınlarının 10 sandığa girmeye çalıştıklarını, görevlileri darp ettiklerini, toplu oy atmaya kalkıştıklarını ve kentte konvoy halinde silahlarıyla dolaştıklarını belirtti. 

YSK'DAN URFA AÇIKLAMASI

-YSK Başkanı Sadi Güven, Şanlıurfa'da, özellikle de Suruç ilçesinde yaşandığı ifade edilen usulsüzlüklere ilişkin olarak bir açıklama yaptı. Güven, "Suruç'taki bazı sandıklara yönelik asayişle ilgili iddialar konusunda, idari ve adli işlem için gerekli girişimlerde bulunulmuştur" dedi.

FAKIBABA: SANKİ ŞANLIURFA'DA BİR ŞEYLER OLUYORMUŞ GİBİ...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Spekülatif olaylar çıkarıyorlar sanki Şanlıurfa'da bir şeyler varmış, Şanlıurfa’da bir şeyler oluyormuş gibi... Değişik düşüncede insanlar var ama kardeşçe hepimiz birbirimizi selamlayıp gidip oylarımızı veriyoruz" dedi.

CHP'Lİ TEZCAN'DAN AÇIKLAMA 

-CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, seçimlerde yaşanan usulsüzlüklere ilişkin basın toplantısı düzenledi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Tezcan'ın açıklamaları şöyle:

"3 Milletvekili arkadaşımız orada. 3 gündür orada çalışıyorlar. Urfa'da yaşananlar ciddiye alınması gereken hususlar. İtirazlar yapıldı. YSK nezdinde girişimlerde bulunuldu. Yaşanan çarpıcı olayları kamuoyuyla paylaşma sorunu olmuştur. Şanlıurfa Suruç 1043 nol'u sandıkta çok açık bir şekilde toplu oy kullandırılmış. Sabah erken saatlerde sahte oy kullanma suçüstü olarak yakalanmıştır. 

Bir başka olay da Eyyübiye ilçesi 2313 no'lu sandıkta gece saatlerinde 100 oy Cumhur İttifakına kullanılmış ve sandığa atılmıştır. Bu işlem sadece görüntü ve tutanakla tespit edilen 2 usulsüzlüktür. Bizim müşahitlerimizi sandıklara sokmamak için darp tehdit ve saldırı söz konusu. Haliliye Uluhan ilköğretim okulunda müşahitlerimiz darp edildi. Müşahit olarak gitmek isteyenler sandıklara alınmıyor. "Görev yapamazsınız" diyerek sandıklardan çıkartılıyor. Eyyübiye'de sandık görevlileri içeri alınmadan engelleniyor. İpekyolu ilçesi Fevzigeyik ilkokulunda kolluk kuvvetleri görevlileri okula almıyor. Bunların tümüyle ilgili diğer bölgelerde tespitler var.

Sağlık köyü 2236, 2237, 2238, 2239, 2239, 2240 no'lu sandıklar tehdit ve baskı altında. Müşahitler görev ve çalışmalarını yürütemiyorlar. Suruç ilçesinde sokaklarda silahlı kişiler seçim ortamını tehdit eder vaziyete geziyorlar. Suruç'ta seçmen baskı altına alınmaya çalışılıyor. Suruç'ta terör havası estirilmektedir. Seçim kurullarının bu konuda gerekli tedbirleri almaları gerekiyor. Arkadaşlarımız birebir bölgeyi takip ediyorlar. Şu ana kadar gelen usulsüzlüklerle ilgili çalışmalar aktif şekilde yapılıyor. Seçimin güvende olması için arkadaşlarımız çaba gösteriyor. Sayım - döküm işleminde de oyların çalınmaması için aynı hassasiyetle çalışacağız. Silahlı çetelerin dolaştığı yerde güvenli bir seçim ortamı yaratamazsınız."

HDP, YSK'YA BAŞVURDU

-HDP, Suruç’ta yaşanan ihlallerin incelenmesi ve gerekli önlemlerin alınması için YSK’ya başvurdu. 

HDP'nin YSK temsilcisi Pınar Akdemir, Suruç'taki yedi okulda yaşanan ihlallerle ilgili YSK'ya başvurdu.

HDP’den yapılan açıklamada “Partimizin YSK Temsilcisi Pınar Akdemir, Suruç Yukarı Bostancı İlkokulu, Suruç Hürriyet İlkokulu, Suruç Süleyman Şah Orta Okulu, Suruç Anadolu Lisesi, Suruç GAP Anadolu Lisesi, Suruç Atatürk İlkokulu ve Suruç Anadolu İmam Hatip Lisesinde yaşanan ihlallerin incelenmesi ve önlem alınması için YSK’ya başvurdu” denildi.

Akdemir, YSK’ya sunduğu dilekçede, silahlı grupların seçmenleri tehdit ettiği, söz konusu okullarda toplu oy kullanıldığı, HDP müşahit ve sandık görevlilerinin darp edildiği bilgilerini paylaştı.

Akdemir, dilekçesinde  “Sandık kurulu üyeleri ve müşahitler yaşam bütünlüklerine gelecek bir saldırı endişesi ile gerekli itirazları yapma konusunda kaygı taşımaktadırlar. Bu sebeple konunun araştırılarak, acilen müdahale edilmesi gerekmektedir” dedi.

HDP, yaptığı başvurularda YSK’nin her türlü provokasyonun engellenmesi için gerekli girişimlerde bulunmasını istedi.

SAVCILIK: 4 KİŞİ GÖZALTINDA

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan,  usulsüz oy kullanmaya çalıştığı tespit edilen 4 kişinin, oy pusulalarıyla birlikte yakalanarak gözaltına alındığını açıkladı.

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan, "Usulsüz oy kullanan ve yaralama olayına karışanların yakalanması için gerekli talimatlar en hızlı şekilde verilmiştir. Suruç Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatı üzerine usulsüz oy kullanmaya çalıştığı tespit edilen 4 kişi, oy pusulalarıyla birlikte yakalanarak gözaltına alınmıştır" açıklamasında bulundu.