Urfa Valisi Abdullah Erin: İşveren ‘DİSK’i fabrikaya almam’ diyor

Urfa Valisi Abdullah Erin: İşveren ‘DİSK’i fabrikaya almam’ diyor

DİSK'e bağlı sendikaya üye oldukları için işe geri alınmayan Özak Tekstil işçileri, görüştükleri Urfa Valisi Abdullah Erin’in kendilerine fabrika müdürünün “Ben fabrikaya DİSK sendikasını almam” dediğini iddia etti.

Urfa’da faaliyet yürüten Özak Holding’e ait Özak Tekstil fabrikası ara verdiği üretime 1 Haziran’da tekrar başladı. Fabrika yönetimi yaklaşık 800 işçinin çalıştığı fabrikada Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Tekstil Sendikası'na üye olan yaklaşık 100 işçiyi işe geri almadı. Sendika değiştirmeleri ve Hak-İş Konfederasyonu'na bağlı Öz İplik İş Sendikasına geçmeleri doğrultusunda mobbing uygulandığı iddia edilen işçilerden Mehmet Yusuf Çalı, 3 arkadaşıyla birlikte mağduriyetlerini dile getirmek için 4 Temmuz’da Urfa Valisi Abdullah Erin’le görüştü.

Görüşmede Vali Erin'in kendilerine fabrika yönetiminin “Ben fabrikayı kapatırım ama DİSK sendikasını buraya almam" dediğini söyleyen Çalı, “Vali de bize ‘Ben sendikal sorunlarla uğraşmıyorum. Bu tür sorunlar yatırımcıları Urfa’dan kaçırıyor’ dedi” şeklinde konuştu. Çalı, 1 Temmuz’da görüşmek için gittiği fabrikada darp edildiklerini sosyal medyada paylaşarak durumu valiye bildirince “Valiye hakaret etme” gerekçesiyle 23 Temmuz’da ifadesinin alındığını kaydetti. 

'TEHDİT VE MOBBING İLE DİSK’TEN İSTİFA ETTİRİLDİK'

Yaklaşık 3 yıldır Özak Tekstil fabrikasında çalıştığını, salgından dolayı 15 Mart’ta fabrikanın üretime ara vermesiyle kısa çalışma ödeneği üzerinden izne çıkarıldıklarını ifade eden Çalı, fabrikanın tekrardan üretime başlamasıyla patronların DİSK’e bağlı Tekstil Sendikası’na üye olan kendisi gibi 100’ün üzerinde arkadaşını işe geri almadığını belirtti. Çalı, tehdit, mobbing, baskı ve rüşvet ile 300’e yakın arkadaşlarının DİSK’ten istifa ettirilerek Öz İplik İş Sendikası’na üye yapılıp tekrardan işe alındığını söyledi. 

ÇALI: İŞVEREN VALİYİ SUÇLUYOR

MA'dan Barış Polat'ın haberine göre, birçok kez valiyle görüşme talebinde bulunduklarını anlatan Çalı, en son valinin bir arkadaşının aracılığıyla 3 işçi olarak görüştüklerini söyledi. Bir saat süren görüşmede valiye yaşadıkları sorunları aktardıklarını belirten Çalı, görüşmeye ilişkin şunları dile getirdi: 

“Düşünün bir ilin en büyük mülki amiri bize ‘İşveren bana bu fabrikayı kapatırım ama DİSK’i bu fabrikaya almam diyor’ dedi. Bir nevi işveren valiyi tehdit ediyor. İşveren 'Ben Anayasa'yı çiğnerim' diyor. Anayasa bir işçinin istediği sendikaya üye olabileceğini, bunu engelleyen işverenlerin hapis cezası ile cezalandırmasını söylüyor. Valinin söylemi de ‘Biz Urfa’ya yatırımcı getirmeye çalışıyoruz. Fabrika yapıp anahtar teslimi yapıyoruz. Urfa’da sendikal sorunlar işçi eylemleri yaşanırsa yatırımcılar gelmek istemez. Bu Urfa’ya zarardır. Ben sendikal sorunlara karışmam, sendikal işinizle uğraşmam. Ama eğer amacınız çalışmak ise ben sizin çalışmanız için kesin tarih alırım’ şeklindeydi. Tabii ağustosta fabrika yönetimi bizi aradı. Bu kez işe geri alınmamızı süresiz uzattı. Vali bey sözde işe başlamamız için tarih alacaktı.”

1 Temmuz’da fabrika yönetimiyle görüşmek üzere fabrikaya gittiklerini, yönetiminin görüşmeyi reddettiğini ve darp edilerek fabrika dışına çıkartıldıklarını vurgulayan Çalı, sosyal medya paylaşımları sebebiyle ifadeye çağırıldığını da sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

Urfa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet yürüten Özak Holding’e ait Özak Tekstil Fabrikası, pandeminin başlamasıyla 15 Mart’ta üretime ara vererek, fabrikada çalışan tüm işçileri ücretsiz izne ayırmıştı. İşçiler bu süreçte kısa çalışma ödeneğinden yararlanarak geçimini sağlamaya çalıştı. Söz konusu fabrika 1 Haziran’da tekrardan üretime başlayınca fabrikada daha önce çalışıp izne ayrılan Hak İş’e bağlı Öz İplik İş Sendikası üye olan tüm işçiler işe geri alırken, DİSK’e bağlı Tekstil Sendikası üyesi olan işçilerin ise bir kısmı işe geri alındı. İşe geri alınmayan DİSK'li işçilerin ise işe alımları sürekli ertelendi. 

Kendilerine 1 Temmuz’da işe alınacakları yönünde söz veren fabrika sözünü yerine getirmeyince işçiler aynı tarihte fabrikaya giderek yönetim ile görüşmek istedi. Görüşme talepleri reddedilen işçiler, jandarma ve fabrikanın güvenlik görevlileri tarafından darp edildi, fabrikanın dışına çıkarıldı. Aynı gün işçilere 4 Ağustos’ta işe geri alınacakları yönünde söz verilmesine rağmen, fabrika yönetimi işçileri arayarak bu kez işe alımlarının süresiz olarak uzatıldığını bildirdi. Yine işçilerin aktarımlarına göre 300’e yakın DİSK’li işçinin zorla istifa ettirilerek, Hak İş’e bağlı Öz İplik İş sendikasına üye yaptırıldığı öğrenildi. 

Pandemiden önce DİSK’e bağlı Tekstil Sendikası’na üye olan 60 civarında kişi fabrikada çalışmaya tekrardan başlarken, geriye kalan 100’e yakın kişi ise hala işe alınmış değil.