Urfa Milletvekili Adayı: Suruç ve Ceylanpınar'da çete yapılanması var

Urfa Milletvekili Adayı: Suruç ve Ceylanpınar'da çete yapılanması var

Seçim ve usulsüzlük haberlerinin geldiği Urfa’dan bilgi veren Milletvekili Adayı Maçin, “En sıkıntılı süreç burada yaşanacak. Çünkü Urfa bir şeyleri kırmaya çalışıyor” dedi. Siverek’te kaymakam-ağa işbirliğiyle vatandaşlara “Oyların hepsini HDP’ye veremezsiniz” şeklinde AKP ile oy bölüştürme talimatı verildiğini öne süren Maçin, “Özellikle Suruç ve Ceylanpınar’da bir çete yapılanması var. Belediye başkanları üzerinden halkı tehdit etme girişimleri var. Diğer tarafta AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız” diyerek kentte yaşanan seçim sürecini anlattı.

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim

Oy kullanma işleminin başladığı andan itibaren peş peşe gelen seçim ve usulsüzlük haberleriyle gündemde olan Şanlıurfa’da ulaştığımız HDP Şanlıurfa Milletvekili Adayı Nusrettin Maçin, kentte yaşananlara ilişkin İleri Haber’e önemli açıklamalarda bulundu.


Suruç’ta iki bölgede iki önemli olay yaşandığını anlatan Maçin, “Suruç’ta seçmenlere saldırı var. Aldığımız bilgiye göre 3 yaralı var” dedi. Ölü bilgisini doğrulatmadıklarını bildiren Maçin, bir araçta da dört çuval dolusu oy pusulası yakalandığını ve olayla ilgili 3 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

‘AKP’Lİ VEKİLİ ‘KORUMA’ ALTINDA SİLAHLI GRUPLARLA OKULLARI GEZİYOR’

10-12 okulda AKP Şanlıurfa Milletvekili adayı ve “koruma” adı altında silahlı grupların, seçmenlere yönelik hakaret ettiğini ve sandık görevlilerini darp ettiğini ifade eden Maçin, bayram döneminde AKP’li milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın esnaf ziyaretinde kan dökülmesini hatırlattı.
[ih2]

İKİ İLÇEDE SEÇİM SÜRECİ BASKI ALTINDA GEÇİYOR

“Seçim öncesinde vahşet niteliğindeki olayla birlikte biz Suruç’ta bu tür girişimlerin olabileceğini tahmin etmiştik” diyen Maçin, Urfa’da özellikle iki sınır ilçesi olan Ceylanpınar ve Suruç’ta seçim sürecinin risk altında yürüdüğünü anlattı.

‘SURUÇ VE CEYLANPINAR’DA ÇETE YAPILANMASI VAR’

İki ilçede bir çete yapılanmasının olduğunu kaydeden Maçin, konuya ilişkin şunları söyledi:
“Özellikle Suruç ve Ceylanpınar’da bir çete yapılanması olduğunu söyleyebiliriz. Birileri belediye başkanları üzerinden Ceylanpınar halkını tehdit etme girişimleri var. Diğer tarafta AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız, seçim çalışmaları döneminde hem seçim günü Urfa ve Suruç halkı şunu çok açık görüyor: Burada devletin kuralları yok. Burada hukuk yok. Suruç’u birkaç silahlı gruba teslim edilmiş. Halkımız meşru müdafaa hakkını kullanıyor.”
[ih3]

NEDEN ŞANLIURFA VE ÖZELLİKLE BU İKİ İLÇE?

HDP’li Maçin, “Neden özellikle Şanlıurfa, Suruç ve Ceylanpınar?” sorumuzu ise şöyle yanıtlıyor:
“Kobane sürecinde Suruç halkı devletin ve AKP hükümetinin DAİŞ ile ilişkilerini çok iyi gören ve bedel ödeyen bir ilçemiz. O anlamda bir süreç yaşandı Kobane’de. Her gün 5-10 yaralı ambulanslar Suruç’tan geçip Türkiye’nin diğer illerindeki hastanelere getiriliyordu. Suruç halkı, Aligor halkı çok politik bir halktır.”

‘SEÇMENLERDE TERS ETKİ YARATTI’

“Belediyenin baskılarına rağmen, tam tersi yönde, geçmişte siyasetle alakası olmayan insanların dahi bu seçimde insanlık ve vatandaşlık görevi, namus borcu olarak gördüğünü söyleyen seçmenlere rastladık.”

‘DEVLET BU İKİ İLÇEYİ PİLOT SEÇMİŞ’

“Sınır olması açısından hem Suruç hem Ceylanpınar, devlet bu iki ilçeyi pilot bölge olarak seçmiş, bir “üs” yapmış” diyen HDP Milletvekili adayı, “Seçim öncesi de herkesi duyarlı olmaya, dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunmuştuk” ekini yaptı.

SİVEREK’TE AĞA-AKP İŞBİRLİĞİ: ‘OYLARIN HEPSİNİ HDP’YE VEREMEZSİNİZ!’

Kendisinin şu an bulunduğu Siverek’teki oy kullanma işlemleri ve seçim sürecinin nasıl yürüdüğüne ilişkin sorumuzu da yanıtlayan Maçin ciddi iddialarda bulundu.
Maçin’in açıklamaları şöyle:

“Siverek’te de ağaların hakim olduğu nüfus alanlarında, diyelim ki ağırlıklı olarak HDP’nin seçmeni varsa “Hayır, hepsini HDP’ye veremezsiniz, 50’sini AK Parti’ye vermeniz lazım” şeklinde, sayıları bölüştürme şeklinde bir durum var. Yurttaşlara bu şekilde talimat verilmiş.”

KAYMAKAM, MUHTAR, AŞİRET AĞALARI EL ELE…

“İki gün önce kaymakamla, aşiret ağaları, muhtarlarla görüşmeler yapılmış” diyen Maçin, bu görüşmelerde HDP’ye oy verilmemesi talimatı verildiğini iddia etti.

‘URFA BİR ŞEYLERİ KIRMAYA ÇALIŞIYOR’

“Urfa bir şeyleri kırmaya çalışıyor” diyen Maçin şunu ekledi: 

“Devlet-ağa-şef ilişkisini tam da dipten gelen bir dalgayla kırmaya çalışıyor. Bu süreç çok sancılı olacaktır.”

‘EN ÇOK SIKINTI URFA’DA YAŞANACAK’

“Bu seçimlerde en çok Urfa’da sıkıntılı olaylar yaşanacak” diyen Maçin, düşüncesinin gerekçesini ise şöyle açıkladı: “Çünkü birilerinin saltanatı gidiyor.”