Ünlü Ekonomistten Çarpıcı Erdoğan ve Kriz Analizi

Ünlü Ekonomistten Çarpıcı Erdoğan ve Kriz Analizi

ABD'nin ünlü dergisi Foreign Policy’den ekeonomist Esther Owens, Erdoğan ve ekonomideki krize ilişkin kaleme aldığı yazısında çarpıcı analizlerde bulundu. Owens, Erdoğan’ın eninde sonunda ekonomide değişikliğe gideceğini yazarken, halk için de “Birikimlerini kaybettikçe onu dinlemeyi bırakacaklar” dedi.

ABD'nin ünlü dergisi Foreign Policy’den Esther Owens ’ın ‘Erdoğan Türk Lirası’nı reforme etmeye hazır’ yazısında, TL'deki değer kaybına karşı 'dış güçler' argümanının bir süre etkili olsa da, AKP seçmenlerinin birikimlerinin erimesinin sürmesi halinde Erdoğan'a desteğin azalacağı kaleme alındı.

"Er ya da geç Erdoğan’ın gerçek bir reforma ihtiyacı olacak" diyen Owens, yazısında, Erdogan'ın dövizleri bozma hamlesinin tutmayacağını ifade etti. Owens, Erdoğan'ın liraya yönelik daha büyük çaplı reformlara başvurması gerekeceğini ve bunun da daha fazla kaos anlamına geleceğini yazdı.

Erdoğan tarafından, ülkeyi utançtan kurtarmak ve Türk Lirasının itibarını geri kazandırmak olarak pazarladığı bu hamlelerin şansına Türkiye ekonomisine bir kaç yıl da olsa daha güçlü bir görünüm verdiğini savunan Owens, ayrıca bunun Erdoğan'ın otoritesini muhafaza etmesine olanak sağladığını kaydetti.

'ERDOĞAN'IN ASIL AMACI GÜCÜNÜ SAĞLAMLAŞTIRMAK'

Erdoğan’ın milliyetçi bir yöntem geliştirdiğini ifade eden Owens, Erdoğan'ın asıl amacının gücünü sağlamlaştırmak ve tabanının desteğini perçinlemek olduğunu ve bu politikasının işe yaradığını dile getird.

‘Bu nedenle Erdoğan, yeni para bastırmak ve ya bir kaç sıfır daha eksiltmek gibi yeni reformlarla milliyetçi kesimin desteğini arttırmak ve liraya olan inancı tazelemek gibi olumlu sonuçlar öncekiler gibi sonuçlar doğuracağı yanılgısında olabilir’ ifadelerini kullandı.

Owens, “Yakında Türkler ellerindeki tüm yabancı paraları bozdurmak zorunda kalabilir ki bu durum sadece yatırımcıların güvenini zedeleyecektir” diye de ekledi.

‘BOYKOT LİSTESİ ERDOĞAN’IN ALIŞVERİŞ MERKEZİNDE GEZERKEN GÖRDÜKLERİNİN DERLEMESİ’

“Her şekilde Erdoğan büyük ihtimalle milli hassasiyetlerden faydalanmaya çalışacaktır” diyen Owens yazısına şöyle devam etti: “Erdoğan, Lira’nın çöküşünden ve Türkiye'nin ekonomik sıkıntılarından ABD’yi, iPhone’ları ve sahte haberleri sorumlu tuttu. Hatta partisi, Estee Lauder kozmetik ürünleri, Cheetos ve Febreze gibi ABD ürünlerine boykot kararı aldı. Ancak boykot listesi stratejik bir yaptırım sisteminden ziyade, Erdoğan’ın alışveriş merkezinde gezerken gördüklerinin derlemesine benziyor.”

‘TÜRKLER BİRİKİMLERİNİ KAYBETTİKÇE, ERDOĞAN’I SADECE BİR SÜRE DİNLEYECEK’

“Aslında, liranın çakılışı konusunda Erdoğan kendisinden başka suçlayacak kimsesi yok: Bu duruma gelinmesinin sebebi yıllardır süregelen hatalı mali yönetim” ifadelerini kullanan Owens, Cumhuriyet'in aktardığı habere göre, yazının devamında şunları kaleme aldı:

“Erdoğan’ın faiz oranlarına müdahalesi Merkez Bankası’nın bağımsızlığını zedeliyor. Maalesef destekçileri bu durumu kavrayamıyor ya da görmek istemiyor, aksine Erdoğan’la beraber hayali düşmanlara saldırıyorlar. Lira değer kaybetmeye devam ederken, bu taktikler sonsuza dek işe yaramayacak. Er ya da geç Erdoğan’ın gerçek bir reforma ihtiyacı olacak. Aksi takdirde seçmenler arasındaki popülaritesini kaybedecek. Erdoğan çoktan halkı ‘şeytani faiz oranlarına’ karşı ayaklandırarak yeni bir kaynak arayışına başladı. Ama Türkler birikimlerini kaybettikçe, Erdoğan’ı sadece bir süre dinleyecektir.”