Üniversiteye kelepçe sürüyor: 'Kayyuma hayır' diyen öğrencilerin evine TEM baskını

Üniversiteye kelepçe sürüyor: 'Kayyuma hayır' diyen öğrencilerin evine TEM baskını

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki ''kayyum rektör'' eylemlerine katılan 1'i TİP'li en az 17 öğrencinin gözaltına alındığı öğrenildi.

İleri Haber

AKP'li Prof. Melih Bulu'nun, Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmasına karşı Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin yaptığı eylemlerin ardından sabaha karşı öğrencilerin evine operasyon düzenlendi. En az 17 öğrencinin Terörle Mücadele (TEM) şubesi tarafından yapılan baskınlarla gözaltına alındığı öğrenildi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Resmi Gazete'de yayınlanan kararlarıyla, 2015 seçimlerinde AKP'den 1. bölge Milletvekili aday adayı olan Prof. Melih Bulu, Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmış, buna karşı ''Kayyum rektör istemiyoruz'' diyen yüzlerce öğrenci dün Boğaziçi Üniversitesi önünde bir araya gelerek eylem yapmıştı. Polis, protestolarda öğrencilere biber gazı ve plastik mermiyle saldırmış ve bazı öğrencileri işkenceyle gözaltına almaya çalışmıştı.

Alınan ilk bilgilere göre sabaha karşı evlere yapılan TEM baskınıyla biri Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi olmak üzere en az 17 öğrencinin gözaltına alındığı öğrenildi. Polisin elindeki gözaltı listesinde başka isimlerin de olduğu bildirildi.

SDG'DEN AÇIKLAMA

Türkiye İşçi Partisi'nin gençlik örgütü Sosyalist Devrimci Gençlik (SDG) ev baskınlarına ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

''Boğaziçi Üniversitesi'nde kayyum rektör Melih Bulu'yu protesto eden üniversite öğrencileri sabaha karşı ev baskınlarıyla gözaltına alındı. Gözaltılar arasında Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi bir parti üyemiz de bulunuyor. #KabulEtmiyoruzVazgecmiyoruz #BogaziciDireniyor''

Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyum rektör atamasını protesto eden öğrencilerin evine sabaha karşı baskın düzenleyen polis, kapısını kırarak açamadığı bir evin de duvarını kırarak içeri girdi.

12 EYLÜL'DEN SONRA KURUM DIŞINDAN ATANAN İLK REKTÖR

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri de Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasına karşı çıkıyor. Bulu'nun 12 Eylül askeri darbesinden sonra Boğaziçi Üniversitesi'ne kurum dışından atanan ilk rektör olduğunu belirten öğretim üyeleri ve öğrenciler, akademik yöneticilerin seçimle belirlenmesi çağrısı yapıyor. 

EMNİYET'TEN AÇIKLAMA

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden gözaltına alınan öğrencilere ilişkin yapılan açıklamada “2911 Sayılı Kanuna Muhalefet" ve “Görevli Memura Mukavemet" suçlarını işledikleri tespit edilen 28 şüphelinin yakalanmasına yönelik operasyon düzenmiştir" denildi.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı ise Boğaziçi Üniversitesi'ndeki eylemlerde 17 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

"Boğaziçi Üniversitesinde gerçekleşen bir protesto gösterisi sırasında Türk polisine yönelik atılan hadsiz slogan, bizleri son derece üzdü" diyen Çataklı, "Polislerimize katil denmesini bizim kabul edebilmemiz ve buna sessiz kalmamız mümkün değildir" dedi.

Çataklı, Boğaziçi'ndeki eylemlerde gözaltına alınan 17 kişiden 15'inin öğrenci olmadığını öne sürdü. 

Çataklı ayrıca, "Gözaltına alınanlardan bazıları MLKP ile irtibatlı" iddiasında bulundu.

BULU'DAN KELEPÇE SAVUNMASI

Bulu, HaberTürk'te Veyis Ateş'in programında yaptığı açıklamada polisin Boğaziçi Üniversitesi'ne kelepçe takmasını savundu. Bulu siyasetle olan ilişkisini anlatırken, "2009 yılında aktif siyaseti bıraktım" dedi. Programın sunucusu Veyis Ateş Bulu'nun 2015 yılında İstanbul 1. Bölge Milletvekili Aday Adayı olup olmadığını sorduğunda ise "Yani o çok şey değildi" yanıtını verdi. 

 

 

DAHA FAZLA