Üniversiteye giriş sınavı bugün başlıyor

Üniversiteye giriş sınavı bugün başlıyor

Üniversiteye girmek isteyen yaklaşık 2.5 milyon öğrenci, bugün ve yarın YKS'ye girecek.

Lise son sınıfa devam eden ve liseden mezun olan yaklaşık 2.5 milyon öğrenci, bugün ve yarın Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek.

Üniversiteye girişte ilki geçen sene uygulanan ve bu yıl 15-16 Haziran'da yapılacak 2019 YKS, Temel Yeterlilik Testi (TYT); Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumdan oluşacak.

SONUÇLAR 18 TEMMUZ'DA AÇIKLANACAK

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından hazırlanan YKS kılavuzuna göre, ön lisans programlarını tercih edebilmek veya özel yetenek gerektiren lisans programlarına ön kayıt yaptırabilmek için TYT'den en az 150 puan almak gerekiyor. Engelli öğrenciler ise 100 ve üzeri puan aldıklarında özel yetenek gerektiren lisans programlarına başvuru hakkını elde edebilecek.

Merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için de ilgili puan türünde en az 180 puan alma kıstası bulunuyor.

ÖSYM takvimine göre, YKS sonuçları, 18 Temmuz 2019'da açıklanacak.

Yükseköğretim programlarına öğrenci alınmasında, ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme ile yükseköğretim kurumları tarafından yapılan özel yetenek sınavıyla seçme olmak üzere iki farklı yöntem kullanılıyor.

Merkezi yerleştirmede adaylar yükseköğretim programlarına, YKS puanları, varsa ek puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından yerleştirilecek.

Adaylar, "2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu"na haziran ayının son haftası içinde ÖSYM'nin "http://www.osym.gov.tr" internet adresinden erişebilecek.

'SINAVLA DEĞİL YETENEKLE OLMALI'

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Yrd. Doç. Görkem Doğan, öğrencilerin üniversiteye sınavla değil yetenekleriyle alınmaları gerektiğini söyledi.

“Keşke gençler kendilerini hiç üniversite okumak zorunda hissetmeseler. Ne yazık ki isimleri değiştirilen, içeriği boşaltılan sınavlarla dolu bir eğitim hayatına devam etmek durumundalar” diye konuşan Doğan, Mezopotamya Ajansına verdiği görüşte, sınav sistemlerinin ve isimlerinin sürekli değiştiğini hatırlatarak “Bu aslında eğitimi yönetenlerin önceki dönemlerden ne kadar yıkıntı aldıkları anlamına geliyor. Bunu açıkça ifade edemeyeceklerine göre, böyle isim değişiklikleriyle ya da ‘eğitimde düzeltmelere gidiyoruz’ gibi nazik söylemlerle ifade ediyorlar” dedi. 

DAHA FAZLA