Üniversiteliler bir kez daha Kadıköy’den sesleniyor: ‘Boğaziçi’nde kayyum rektör istemiyoruz’

Üniversiteliler bir kez daha Kadıköy’den sesleniyor: ‘Boğaziçi’nde kayyum rektör istemiyoruz’

Boğaziçi Üniversitesi’ne AKP’li Melih Bulu’nun kayyum rektör olarak atanmasına karşı Kadıköy’de bir araya gelen üniversiteliler “Kayyum rektör değil, seçilmiş rektör” çağrısında bulundu. 

İzel Sezer - @izelsezer

AKP Milletvekili Aday Adayı Prof. Melih Bulu'nun, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi'ne (BOÜN) kayyum rektör olarak atanmasına karşı eylemler sürüyor. 

Bugün Boğaziçi Dayanışması’nın çağrısıyla İstanbul’un Kadıköy ilçesindeki Rıhtım Meydanı’nda toplanan yüzlerce üniversiteli “Atanmış değil, seçilmiş rektör istiyoruz” demek için bir araya geldi. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekilleri Musa Piroğlu ve Züleyha Gülüm de destek verdi.

Eylem öncesi Boğaziçi Üniversitesi'nde Onur Yürüyüşü yapıldı. Kampüste toplanan öğrenciler, buradaki yürüyüşün ardından Kadıköy'deki eyleme geçti.

Koç, Marmara, İTÜ ve Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri de Boğaziçililere destek olmak için alandaydı. Eylemde "Marmara'da külliye istemiyoruz" sloganı atıldı.

Eylemde ayrıca sık sık “Ne Melih ne Mahmut rektörümüz değildir”, “Melih Bulu kapı kulu!”, “Kayyum rektör istemiyoruz” sloganları atıldı.

'ATANMALARI KONUSUNDA TEK KRİTER İKTİDARA BAĞLILIKLARI'

Boğaziçi Üniversitesi yaptıkları basın açıklamasıyla taleplerini dile getirdi. Açıklamayı okuyan Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi İdil Berivan Kaya, şunları dile getirdi: 

1 Ocak gecesi Boğaziçi Üniversitesi dahil olmak üzere 5 farklı üniversiteye kayyum rektörler atandı. Boğaziçi Üniversitesi’nde başlayan kayyum karşıtı protestolar büyük bir hızla ülkenin dört bir yanındaki üniversitelere yayıldı. Öğrenciler, akademisyenler ve üniversite emekçileri başta olmak üzere toplumun tüm kesimleri siyasal iktidarın kayyumcu zihniyetine tepki gösterdi.

Boğaziçi’nde, Ankara’da kayyum rektör istemiyoruz diyen arkadaşlarımız gözaltına alındı, polis tarafından darp edildi. Kadın katillerinin kapısında çilingir bekleyen polis, arkadaşlarımızın evinde kapı duvar bırakmadı. Boğaziçi ile dayanışan ODTÜ’lü asistanlar, türlü bahanelerle işten atıldı. Arkadaşlarımız derhal işlerine iade edilmelidir.

Siyasal iktidar tarafından “terörist” ilan edildik, “başları ezilmeli” denilerek hedef gösterildik. Fakat bunların hiçbiri işe yaramadı, bugün yine sözümüzü söylemek üzere buradayız!

Üniversitelerimizi Melih Bulu, Verşan Kök, Mahmut Ak ve daha nice kayyuma teslim edecek miyiz?

Buna cevabımızı günlerdir Ankara’da, İzmir’de, İstanbul’da ve daha birçok şehirde; öğrenciler olarak yaptığımız eylemlerle, kurduğumuz dayanışmalarla verdik.

Atanmaları konusundaki tek kriter iktidara bağlılıkları olan kayyumların, rektörlük vasfını taşıyacak liyakat göstermediği, saray vizyonuyla donatıldıkları açıktır. Boğaziçi kayyumu, emek hırsızı Melih Bulu’nun ilk icraatı, üniversitenin kapısına kelepçe vurdurmak olmuştur. Hala Boğaziçi’nin kapısı önünde onlarca polis beklemekte. Üniversitelere siyasi iktidarın baskı ortamını yaratma aracı olarak yerleştirilen polis teşkilatı kampüslerden derhal çekilmelidir!

Üniversite bileşenlerinin karar alma mekanizmalarına dahil edilmediği, sesi çıkan öğrencilerin disiplin soruşturmalarıyla cezalandırıldığı, bilimsellikten uzak kararlarını akademiye dayatan darbe mahsulü YÖK tarafından domine edilen mevcut üniversite yapısını kabul etmiyoruz! Kayyumların, yarattıkları baskı ortamının sonunu getirmek için; demokratik, özgür üniversitenin inşası için YÖK kapatılmalıdır!

 

 

BİMEKS İŞÇİLERİ ÖĞRENCİLERLE BİRLİKTE

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek vermek ve yaşadıkları hak gasplarını duyurmak için Bimeks işçileri de alandaydı. Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Vedat Akgiray'ın yıllardır tazminatları ödemediğini dile getiren işçiler, "Buraya Türkiye'nin en büyük perakende dolandırıcılığını duyurmaya geldik" dedi. 

 

'NEFES BORULARIMIZA KELEPÇE TAKMAK İSTİYORLAR'

Öğrencilerle dayanışmak için Kadıköy'de olan HDP Milletvekili Musa Piroğlu, 12 Eylül Darbesi ile ülkeyi asker postallarıyla yönetmek isteyenlerin üniversiteleri de YÖK ile yönetmek istediğini belirterek, "Bir eğitim psikoloğu diyor ki 'Ülkelerin yönetim şekliyle eğitimin veriliş şekli arasında doğrusal bir ilişki vardır' Ülkeye bir cehennem karanlığı dayatan iktidar, üniversiteleri de karanlığa boğmak istiyor" dedi. 

NE OLMUŞTU?

AKP'li Prof. Melih Bulu'nun, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmasına karşı üniversite öğrencilerinin yaptığı eylemlerin ardından 5-6 Ocak’ta sabaha karşı öğrencilerin evine operasyon düzenlendi. 

Terörle Mücadele (TEM) şubesi tarafından yapılan baskınlarda toplamda 42 öğrenci gözaltına alındı. Günlerce süren gözaltının ardından öğrenciler, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Baskınlarda öğrencilerin evlerinin kapılarının kırıldığı ve öğrencilerin çıplak arama dayatmaları ile hakaretlere maruz kaldığı ortaya çıktı.