Üniversiteli kadınlar: Katledilmediğimiz, tacizsiz kampüsler kuracağız

Üniversiteli kadınlar: Katledilmediğimiz, tacizsiz kampüsler kuracağız

Ege Üniversiteli kadınlar yaptıkları açıklamada "2 gün önce Ege Üniversitesi’nde kadınları taciz eden erkek akılla geçtiğimiz aylarda toplumsal cinsiyet eşitliği yönetmeliğini derslerden kaldıran akıl aynı akıldır." ifadesini kullandı.

İleri Haber - İzmir

Ege Üniversitesi Ana Kampüs önünde 'Katledilmediğimiz, tacizsiz kampüsler kuracağız' diyen üniversiteli kadınlar akşamüzeri basın açıklamasında buluştu.

Açıklamada, üniversiteye diplomasını almaya gelen ve ehliyeti olmadan traktör kullanan bir kişinin çarptığı Sezen Zambak'a ve KYK yurdu önünde bir erkek tarafından meydana gelen taciz olayına değinilirken "Üniversitelerde güvenlik; ehliyetsiz traktör kullandırmakla, taciz eden kişiyi 1 günde serbest bırakmakla, güvenlik sayısını arttırmakla sağlanmaz." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

'IŞIKLANDIRMA TAG SONRASI YAPILDI'

13 Ekim Pazar günü Ege Üniversitesi içinde Kyk yurdu önünde 5 kadın , 34 yaşındaki Aykut Y.  tarafından  fiziksel tacize uğradı. Kadın arkadaşlarımızın şikayeti üzerine Bornova Merkez Karakoluna götürülen şahıs 1 günlük gözaltının ardından serbest bırakıldı. Arkadaşlarımız karakoldayken rektöre ulaşmaya çalıştığı halde bir geri dönüş alamadılar. .Olayın ertesi gününde saat 5’e kadar açıklama yapacağını söyleyen rektörlükten bir açıklama gelmedi. Öğrencilerin gerçekleştirdiği #egedetacizvar tagi gündem olunca açıklama yapan Ege Üniversitesi Senatosu hiçbir ışıklandırmanın olmadığı yola da tag sonrasında ışıklandırma yaptı.

'ÜNİVERSİTE FAİLLERİN SERBEST KALMASINA TEPKİ VERMEDİ'

Sezen Zambak bundan tam bir ay  önce üniversiteye diplomasını almaya geldiğinde ehliyetsiz traktör kullanan bir kişi tarafından traktör çarpması sonucu ezilerek yaşamını yitirdi. Sezen’e çarpan şahıs gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Ege üniversitesi 2 günlük yas dışında öğrencilere herhangi bir açıklama yapmadı. Hukuki sürecin takipçisi olduğunu söyleyen Ege Üniversitesi Senatosu iki olayda da faillerin serbest bırakılmasına bir tepki vermemiştir.

'KADINLARIN GÜVENLİĞİNDEN SÖZ EDİLMESİ İNANDIRICI DEĞİL'

Bir hafta önce üniversiteli kadınlar olarak 6284 sayılı yasanın ve İstanbul Sözleşmesi’nin anlatıldığı broşürlerin dağıtılması için rektörlükten görüşme talep ettiğimizde bu talebimiz kaale alınmadı. Üniversitelerde bu yasa gereğince toplumsal cinsiyet eşitliği dersleri uygulanması gerekirken bu dersler  YÖK yönetmeliğinden kaldırılmıştır. 2 gün önce Ege Üniversitesi’nde kadınları taciz eden erkek akılla geçtiğimiz aylarda toplumsal cinsiyet eşitliği yönetmeliğini derslerden kaldıran akıl aynı akıldır. YÖK’ün üniversitelerde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak gibi bir derdi yoktur. Üniversitelerde güvenlik; ehliyetsiz traktör kullandırmakla, taciz eden kişiyi 1 günde serbest bırakmakla, güvenlik sayısını arttırmakla sağlanmaz. Bu  erkek akıl değişmedikçe kadınların güvenliğinden söz etmeniz inandırıcı değildir!

DAHA FAZLA