Üniversitelerin sadece yüzde 3,9'u transların belgelerini koşulsuz düzenliyor

Üniversitelerin sadece yüzde 3,9'u transların belgelerini koşulsuz düzenliyor

17 Mayıs ve Kaos GL Dernekleri tarafından hazırlanan rapor transların uğradığı bir eşitsizliği daha gözler önüne serdi

17 Mayıs ve Kaos GL Dernekleri, Türkiye  üniversitelerinden mezun olan transların üniversite resmi belgelerinin değiştirilmesi taleplerine üniversitelerin yaklaşımını inceleyen değerlendirme raporu yayınladı. Rapora göre üniversitelerin sadece % 3,9'u transların belgelerini koşulsuz düzenliyor.

Kaos GL Hukuk Koordinatörü Av. Kerem Dikmen tarafından hazırlanan rapor, transların mezuniyet sonrası yaşadığı sıkıntılara dikkat çekiyor.

Rapora göre başvurusunda, mezuniyet durumu ile not durumunun belgelendirilmesini gerektiren kimi başvurularda veya hiçbir yere başvurması gerekmese bile işyerinde bu tip belgeleri görünür biçimde sergilemek istediğinde geçmişe ilişkin bu bilgilerin üçüncü kişiler tarafından bilinmesi sonucunu doğuruyor.

Raporda mezuniyet sonrası diploma ve diğer belgelere ilişkin yeniden düzenleme taleplerine üniversitelerin yaklaşımı beş kategoride inceleniyor:

- Belgelerin yeniden düzenlenmesi taleplerini hiçbir koşulda karşılamayanlar
- Belgelerin yeniden düzenlenmesi taleplerini koşullu karşılayanlar
- Bu alanı uygulayıcıların tasarrufuna terk ederek belirsiz ve güvencesiz bırakanlar
- Belgelerin yeniden düzenlenmesi taleplerini karşılayanlar
- Bilinmeyenler

Rapora göre üniversitelerin yalnızca %3,9’u mezun trans öğrencilerin geçiş süreci sonrasındaki kimlik bilgilerine göre yeniden diploma düzenliyor. 

DAHA FAZLA