Üniversitedeki Mahir Çayan anmasına hapis cezası!

Üniversitedeki Mahir Çayan anmasına hapis cezası!

İstanbul Üniversitesi'nde, Kızıldere'de katledilen Mahir Çayan ve yoldaşlarını anan öğrencilere 10 ay hapis cezası verildi.

Nazlı Eda Piyade

Kızıldere'de katledilen Mahir Çayan ve yoldaşlarını anmak için, devrimcilerin ölüm yıl dönümü olan 30 Mart 2017'de İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü'nde toplanan 37 öğrenci hakkında açılan davada mahkeme, 37 öğrenciye toplamda 370 ay hapis cezası verdi.

Öğrenciler hakkında “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamasıyla iddianame hazırlanırken, yaklaşık 2 yıl süren davanın Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesiyle 36 öğrenci "DHKP-C terör örgütünün propagandasını" yapmak suçlamasıyla 10'ar ay hapis cezasına çarptırılırken; bir öğrenciye verilen 10 aylık hapis cezası ise 6 bin TL para cezasına çevrildi. Mahkeme, hükmün açıklanmasını geriye bıraktı.

DAVA SÜRECİ NASIL İŞLEDİ?

İddianameyi inceleyen İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi ise davayla ilgili görevsizlik kararı verdi. Mahkeme öğrenciler tarafından okula asılan "Tohumdu düştü toprağa bin Mahirler yeşerecek" ve "Mahirlerden Gezi'ye gençlik hiç aldanmadı" yazılı pankartlarda Mahir Çayan’ın adının geçmesi nedeniyle sanıklar hakkında açılan kamu davasının Terör Suçlarına Bakmakla Görevli İhtisas Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.

Mahkemenin görevsizlik kararında yıllar önce lağvedilen THKP-C’nin hala faalmiş gibi şu ifadelerle değerlendirilmesi ise dikkat çekti:

“Şüphelilerin ‘Mahir, Deniz, Ulaş kurtuluşa kadar savaş’ şeklinde slogan attıkları ve ‘Gündoğdu Marşı’nı söyledikleri’ şeklinde anlatılan eylemlerin Yargıtay yerleşik içtihatında yer aldığı üzere slogan içerisinde adı geçen Mahir Çayan’ın kurucusu olduğu THKP-C, Devrimci Yol, Devrimci Hareket, Devrimci Gençlik adlı silahlı terör örgütünün halen faal silahlı örgütlerden olması sebebiyle…”

DAHA FAZLA