Üniversitedeki kafede skandal 'genel ahlak' afişi

Üniversitedeki kafede skandal 'genel ahlak' afişi

Konuyu Meclis gündemine taşıyan HDP'li Günay, Milli Eğitim Bakanı Selçuk'a "Üniversitelerde, yurtlarda ve okullarda uygulanan bu tür kurallar ve bu yaklaşım toplumsal cinsiyet eşitsizliğini yaratan, pekiştiren ve büyüten bir durum değil midir?" diye sordu.

İleri Haber

Artuklu Üniversitesi kampüsünde yer alan ve belediye bünyesinde açılan kafeye 'Genel ahlak kurallarına uymayan öğrencilerimizin kafeye girişi yasaklanacaktır’ yazısı asıldı. Konuyu Meclis gündemine taşıyan HDP'li vekil Ebru Günay, kafe işletmecisinin kadın öğrencileri erkek öğrencilerle selamlaşmasından ve oturma şekillerinden dolayı uyardığını da ifade etti.

Mardin Artuklu Üniversitesi kampüsünde bulunan ve Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Gençlik Merkezi bünyesinde açılan ‘Genç Kafe’ ismindeki mekana iddiaya göre, işletmeci tarafından “Genel ahlak kurallarına uymayan öğrencilerimizin kafeye girişi yasaklanacaktır” yazan afiş asıldı.

Bunun yanı sıra mekanla ilgili iddialarda, sürekli göz hapsine alınarak taciz edildiklerini dile getiren öğrenciler kafe işletmecisinin, kadın öğrencileri erkek öğrencilerle selamlaşma ve oturma şekillerinden dolayı uyardığını da dile getirdi. Öğrenciler, sosyal medya üzerinden afişe tepki gösterirken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Ebru Günay, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi verdi.

Günay’ın TBMM’ye sunduğu önergede şu sorular yer aldı:

1) Artuklu Üniversitesi kampüsünde bulunan Genç Kafe'ye “Ahlak Kuralları” adı altındaki afiş kim tarafından asılmıştır?

2) Üniversite kampüsünde bulunan bir kafeye asılan söz konusu afişle amaçlanan nedir ve bahsedilen “Ahlak Kuralları” nelerdir?

3) Kadın öğrencileri uyaran kafe işletmecisi hakkında gerekli işlem başlatılacak mıdır?

4) Üniversitelerde, yurtlarda ve okullarda uygulanan bu tür kurallar ve bu yaklaşım toplumsal cinsiyet eşitsizliğini yaratan, pekiştiren ve büyüten bir durum değil midir? Bakanlığınız toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadele etmek ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gidermek amacıyla ne tür çalışmalar yapmaktadır?

5) Kadına yönelik şiddetin artmasına sebep olacak bu afişin toplatılması için atacağınız adımlar nelerdir?

‘KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ARTMASINA SEBEP OLUR’

Soru önergesini sosyal medya hesabından da paylaşan Günay, “Artuklu Üniversitesi’nde Bulunan Genç Kafe’ye Asılan ‘Ahlak Kuralları’ Afişi toplumsal cinsiyet eşitsizliğini pekiştirir ve kadına yönelik şiddetin artmasına sebep olur” dedi.

DAHA FAZLA