Üniversitede skandal: İşe alınmaya hak kazanan işçiler, 'ilan şartlarına uydukları' için işe alınmadı!

Üniversitede skandal: İşe alınmaya hak kazanan işçiler, 'ilan şartlarına uydukları' için işe alınmadı!

Siirt Üniversitesi'nin ilanına başvuran kişiler arasından kura çekimiyle belirlenen 62 kişi mülakatın ardından çeşitli soruşturmalardan da geçerek işe girmeye hak kazandı. Ancak tüm işlemlerin tamamlanacağı gün, 13 kişiye “askerlik şartlarına uymadıkları” gerekçesiyle işe alımlarının iptal edildiği bildirildi.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Siirt Üniversitesi’nin 62 kişilik personel alım ilanına başvurup, işe girmeye hak kazanan 13 kişi şartları ilana uymasına rağmen işe alınmadı. Rektörlükten işçilere verilen yazıda, ilan şartları farklı gösterildi. Konuyla ilgili ‘bazı nüfuzlu kişiler’ tarafından baskı yapıldığı iddiaları dillendirildi.

Siirt Üniversitesi kasım ayında elektrikçi, sıhhi tesisatçı, sıvacı, soğuk ısıtma sistemleri bakım-onarım, güvenlik ve temizlik kollarında çalıştırılmak üzere 62 personel alımı için ilan açıldı. İlanın genel başvuru şartlarında “Erkek adaylar için askerlik ile ilişiği olmamak. (yapmış olmak, tecilli veya muaf olmak)” maddesi yer aldı.

İlan linki: https://www.siirt.edu.tr/dosya/aktivite/surekli-isci-alimi-ayrintili-bilgi-siirt-2020101685355934.docx

İLANA UYDUKLARI İÇİN İŞE ALINMADILAR

İlana başvuran kişiler arasından kura çekimiyle belirlenen 62 kişi mülakatın ardından çeşitli soruşturmalardan da geçerek işe girmeye hak kazandı. Ancak tüm işlemlerin tamamlanacağı gün, 13 kişiye “askerlik şartlarına uymadıkları” gerekçesiyle işe alımlarının iptal edildiği bildirildi.

REKTÖRLÜK İLANI YALANLADI

Duruma tepki gösteren işçiler, durumu öğrenmek istediklerinde Rektörlükten işçilere bir yazı verildi. O yazıda şu ifadeler yer aldı:

“Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönetmelik uyarınca idaremize 62 sürekli işçi alınmasına karar verilmiş bu kapsamda alınacak işçilerin meslek pozisyonu, öğrenim, askerlik ve iş tecrübesi v.s. ile ilgili konularda hazırlanan doküman ilan edilmek üzere Siirt Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne gönderilmiştir. Siirt Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından 16.10.2020 tarihinde ilan metninde başvuruculardan askerliğini ‘fiilen yapmış veya muaf olmaları’ şartı aranmıştır.

İlan metni incelendiğinde başvurucuların ilanda belirtilen hüküm ve koşulları peşinen kabul ettikleri gerçeğe aykırı beyanda bulunanların başvurusunun geçersiz sayılacağı ve işe alınma işlemlerinin iptal edileceği ayrıca açıkça vurgulanmıştır.

16.10.2020 tarihli İŞ Kur ilanında sadece askerliğini yapanların veya askerlikten muaf olanların başvuru yapabileceği açıkça ifade edilmesine rağmen bu şarta sahip olmayarak müracaat yaptığınız tespit edilmiş olup ilanda yer alan koşula sahip olmamanızdan ötürü başvurunuzun değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilmiştir.“

‘HAKKIMIZ OLANI ELİMİZDEN ALMAYA ÇALIŞIYORLAR’

Gelişmelerin ardından 13 işçi konunun yargıya taşımaya hazırlandığı öğrenildi. İleri’ye konuşan bir işçi, mağduriyetlerinin çıplak gözle net olarak görüldüğünü, kendilerinin işe alınmasına engel olacak resmi bir şart ya da kural bulunmadığını belirterek, “Buna rağmen bizim hakkımız olanı elimizden almaya çalışıyorlar. Biz bütün koşulları karşılıyoruz. Hakkımızı sonuna kadar savunacağız. Yargıya kadar götüreceğiz. Bu işin peşini asla bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

‘BASKI’ İDDİASI

Öte yandan, konuyla ilgili ‘nüfuzlu bazı kişilerin’ yakınlarını işe aldırmak için Rektörlüğe baskı yaptığı öne sürüldü. Ancak bu iddiaya dair bir bilgi elde edilemedi.