Üniversite sınavında başarı yüzde 50'nin altında

Üniversite sınavında başarı yüzde 50'nin altında

TEDMEM’in tarafından açıklanan 2018 Eğitim Değerlendirme Raporu’na göre geçen yıl bir kez daha değiştirilen üniversite sınavında yer alan testlerin herhangi birinden Türkiye genelinde yüzde 50 başarı sağlanamadı.

Türk Eğitim Derneği'nin (TED) düşünce kuruluşu TEDMEM, 2018’e ait Eğitim Değerlendirme Raporu’nu yayınladı. Rapora göre, lise mezunu öğrencilerin ünivere yerleşmesi için gerekli Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) fen bilimleri alanında elde edilen sonuçlar, bugüne kadarki yükseköğretime geçiş sınavlarında elde edilen en düşük ortalamalar oldu. 

Rapora göre bir önceki sınav sisteminin değişmesinin ardından 2018’de ilk kez uygulanan YKS’de yer alan testlerin herhangi birinden Türkiye genelinde yüzde 50 başarı dahi yakalanamadı. İki aşamalı YKS’de bir lisans programı tercih edebilmek için katılımın gerekli olduğu ikinci aşama Alan Yeterlik Testi’ne (AYT) katılan öğrencilerin ortalama puanları, matematikte 40 soruda 3,923; fizikte 14 soruda 0,467; kimyada 13 soruda 1,109; biyolojide 13 soruda 1,669 oldu. 

TEMEL YETERLİLİK TESTİ'NDE DURUM PARLAK DEĞİL

AYT’de sayısal puanı hesaplanan 1 milyon 248 bin 135 öğrenciden 428 bin 968’i 180 puan barajını aşarak yerleştirmeye hak kazandı. Başka bir ifadeyle, sayısal alanda öğrencilerin yaklaşık yüzde 65’i barajı aşamayarak elendi. Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimlerinden oluşan birinci aşama Temel Yeterlilik Testi’nde durum çok parlak değil. 

2 milyon 381 bin 412 kişinin başvurduğu TYT’de lisans programlarını tercih edebilmek için gereken minimum puan 150 ve üzerinde puan alan aday sayısı 1 milyon 749 bin 144 iken. Bu barajı aşamayanların sayısı 511 bin 129 ile yarım milyondan fazla.  Adayların okul türüne göre YKS istatistikleri incelendiğinde TYT’de en yüksek puan ortalamasına sahip okul türünün 364,91 ortalama ile fen liseleri. Onu 357,39 ortalama ile özel fen liseleri izledi. 

ÜÇ OTURUMA DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

En düşük TYT ortalamaları ise sırasıyla Anadolu meslek liseleri (192,37 puan) ve Anadolu imam hatip liselerine (197,25) ait.  Önceki sistemde mart ve haziranda altı oturum halinde uygulanan YKS, 2018’deki değişiklikle haziranda üç oturuma düşürülmüştü. Bunlar: Temel Yeterlilik Testi, Alan Yeterlik Testi ve Yabancı Dil Testi. 

2018’de 23-24 Haziran tarihlerinde yapılacağı açıklanan YKS, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin erkene alınması nedeniyle 30 Haziran - 1 Temmuz tarihlerine ertelenmişti. Diğer bir değişiklik ise sınavın uygulanmasına 25 gün kala YKS’nin TYT ve AYT oturumlarında, adayların puanlarının hesaplanması için gerekli testlerin her birinden 0,5 puan alması şartı değiştirilerek ilgili testlerin en az birinden 0,5 ve daha fazla ham puan almış olmalarının yeterli olmasıydı. 

'BÜTÜNSEL BİR SİSTEM TASARIMINA İHTİYAÇ VAR'

Independent Türkçe'nin haberine göre “Uygulanan sınav odaklı yaklaşım öğrencilerin ortaöğretimi yalnızca bir geçiş yolu olarak nitelendirmelerine sebep olmaktadır” denilen TEDMEM raporunda öğrenci başarısını yalnızca sınava indirgemeyecek, öğrencinin bireysel ilgi, ihtiyaç ve yeteneklerini de ele alarak değerlendirmeye farklı boyutlar ekleyecek bütünsel bir sistem tasarımına ihtiyaç olduğu vurgulandı. 

DAHA FAZLA