Üniversite öğrencilerinden Boğaziçililere destek: 'Atanmış rektörlere karşı üniversiteler bizimdir'

Üniversite öğrencilerinden Boğaziçililere destek: 'Atanmış rektörlere karşı üniversiteler bizimdir'

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Melih Bulu'nun AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla rektör olarak atanmasının ardından başlattıkları eyleme ODTÜ öğrencilerinden destek geldi. Konuya ilişkin yapılan basın açıklamasında “Atanmış rektörlere karşı durmak; özgür ve demokratik üniversiteyi savunmaktır” ifadeleri kullanıldı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla üniversitelerine atanan kayyum rektör Melih Bulu'yu protesto eden Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek eylemi yaptı.

Bugün ODTÜ’ye atanan rektör Verşan Kök’ün makamının önünde bir basın açıklaması düzenleyen ODTÜ öğrencileri, Melih Bulu’nun daha önce AKP’de milletvekili aday adayı olduğuna ve çeşitli görevler yaptığına dikkati çekti.

Söz konusu atamanın iktidarın üniversiteleri kendi politik ihtiyaçları ve sermayenin çıkarlarına göre dönüştürme gayesiyle yapıldığını kaydeden öğrenciler, “ODTÜ Öğrencileri olarak, üniversitemizin tüm bileşenlerinin ortak mücadelesiyle bu baskı ve saldırıların karşısında durduk, durmaya devam ediyoruz. Üniversitelere yapılan topyekûn saldırıların bir parçası olan atanmış rektörlere karşı durmak; özgür ve demokratik üniversiteyi savunmaktır” açıklamasına bulundu.

ODTÜ öğrencileri tarafından yapılan basın açıklamasının tamamı şöyle:

“5 üniversiteye daha kayyum rektör atandı. Boğaziçi Üniversitesine atanan Melih Bulu, daha önce AKP milletvekili aday adayı olmuş, AKP'de çeşitli görevler yapmış, iktidarın içinden bir isimdir. Bu atama da iktidarın üniversiteleri kendi politik ihtiyaçları ve sermayenin çıkarlarına göre dönüştürme gayesiyle yapılmıştır.

Rektör atamaları, baskılar ve saldırılar ile üniversiteler özgür düşünceden ve demokratik yapıdan uzaklaştırılıyor. Sermayenin hizmetinde birer iş merkezi haline getirilmek isteniyor. Üniversiteliler ses çıkarmayan, iktidarın emrinde, biat eden, tektipleşmiş bir kalıba sokulmaya çalışılıyor. AKP, yaptığı atamalarla ve müdahalelerle üniversite bileşenlerinin; öğrencilerin emekçilerin ve akademisyenlerin okul içerisinde söz söylemesini engellemeye çalışarak bu sürecin aktörü durumundadır.

'BASKI VE SALDIRILARA KARŞI DURDUK'

ÖTK'lerın kaldırılması, öğrenci topluluklarının kapatılması ve etkinliklerin yasaklanması gibi antidemokratik uygulamalar üniversitelerden mevcut düzeni eleştirecek her türlü sesin kısılmasının önünü açıyor.

ODTÜ’ye atanan Verşan Kök ve yönetimi, yaptıklarıyla atanmış rektörlerin iktidarın eli gibi hareket ettiklerini gösterdi. ODTÜ Öğrencileri olarak, üniversitemizin tüm bileşenlerinin ortak mücadelesiyle bu baskı ve saldırıların karşısında durduk, durmaya devam ediyoruz. Üniversitelere yapılan topyekûn saldırıların bir parçası olan atanmış rektörlere karşı durmak; özgür ve demokratik üniversiteyi savunmaktır. Boğaziçi öğrencileri daha önce de kayyum rektöre teslim olmadılar. AKP’nin atadığı Melih Bulu’ya da teslim olmayacaklarını bir kez daha herkese gösterdiler.

'ODTÜ, BOĞAZİÇİ'NİN YANINDA!'

Üniversitelerinin demokratik ve özerk yapısını savunmaya çalışan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, polis şiddetiyle ve yandaş basının akla hayale sığmayacak kara propagandasına maruz kalarak sindirilmeye çalışıldı. Birçok öğrencinin evleri basıldı, 17 öğrenci gözaltına alındı. Biz ODTÜ Öğrencileri olarak üniversitemizin değerlerini sahipleniyor, dün olduğu gibi bugün de atanmış rektörlerin, tüm bileşenleriyle üniversitelerin üstündeki baskıların ve kampüslerdeki polis şiddetinin karşısında yer alıyoruz. Atanmış rektör Verşan Kök’ün makamının önünde sesleniyoruz;

ODTÜ Öğrencileri olarak üniversiteleri arka bahçesine dönüştürmeye çalışan iktidara ve yaptıklarına karşı mücadele edeceğiz, kayyum-yandaş rektörlere geçit vermeyeceğiz.

ODTÜ öğrencileri olarak Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin talepleri, bizim de taleplerimizdir.

Rektörler; öğrencisi, akademisyeni ve emekçileriyle üniversitenin tüm bileşenlerinin ortak iradesiyle seçilmelidir.

Kayyum rektörler değil seçim istiyoruz!

ODTÜ, Boğaziçinin Yanında!”

İZMİR'DE ÖĞRENCİLER'DEN BOĞAZİÇİLİLERE DESTEK

İzmir'de üniversite öğrencileri, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin 'kayyum rektör' eylemine destek verdi.

ANTALYA

Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri, Bulu'ya Antalya'dan da seslenerek, "Bu atamayı kabul etmiyoruz ve mücadelemizden vazgeçmiyoruz" dedi. Attalos Meydanı'nda bir araya gelen öğrenciler, yaptıkları basın açıklamasıyla Bulu'ya tepkilerini ve taleplerini dile getirdi. Açıklamaya Öğrenci Sendikası da destek verdi.

Bulu'nun üniversiteye atanmasının 12 Eylül Darbesi ile gelen anti demokratik uygulamaların devamı olduğunu belirten öğrenciler, "Biz Boğaziçili öğrenciler olarak, üniversitemizin ilkelerine ve kültürüne binaen, üniversitemizin özerkliğinin; kişiliğine ve geçmişine bakılmaksızın tepeden atanan herhangi bir akademisyen ile değil, üniversite mensuplarının yaptığı demokratik yollarla belirlenen bir rektör seçimiyle sağlanacağını savunuyoruz. Bu şartlar sağlanmadığında, ortaya çıkan anti-demokratik uygulamaların üniversitemize zararlar verdiğini üzülerek görmekteyiz." diyerek 2012 yılında Boğaziçi Üniversitesi Senatosu'nun kabul ettiği Akademik İlkeler'i hatırlattı. 

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi: 

Boğaziçililer olarak asıl sorunumuz Melih Bulu’nun akademik geçmişi ve şahsi duruşundan da ötedir. Sorun isimlerden bağımsız bir demokrasi, akademik özerklik, fikri özgürlük meselesidir. Bu sorunun çözümü ise üniversitelerin kararlarının ve rektörlerin, üniversitelerin iradeleriyle belirlenmesidir. Bu nedenle  bir kez daha söylüyoruz ki:

Üniversitemizin karar alma mekanizmalarındaki özerkliğine, demokratik ilkelerine, düşünce özgürlüğüne ve seçim yapma iradesine yapılan müdahaleleri kabul etmiyoruz. Kayyum rektör istemiyoruz ve duruşumuzdan vazgeçmiyoruz.

Taleplerimiz şunlardır:

-Tüm üniversitelerdeki kayyum rektörlerin istifasını, bütün rektörlerin demokratik yöntemlere uygun olarak seçimle belirlenmesini istiyor ve akademisyenlerden acilen yeni bir seçim düzenlemelerini talep ediyoruz.

-Bu demokratik tavır ve zorunluluğun bütün üniversitelerde yer bulması için hem diğer üniversitelerden öğrenci arkadaşlarımızı hem de mezunlarımızı bize destek olmaya çağırıyoruz. 

Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz!

 

 

 

[ih2]

[ih3]