Üniversite Öğrencileri: Çıplak arama işkencesine son! Gözaltındaki arkadaşlarımız serbest bırakılsın!

Üniversite Öğrencileri: Çıplak arama işkencesine son! Gözaltındaki arkadaşlarımız serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi’nde bir basın açıklaması yapan Üniversite Öğrencileri, arkadaşlarının gözaltında uğradığı işkence ve kötü muameleye tepki gösterdi.

İleri Haber

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum rektör Prof. Dr. Melih Bulu'yu protesto ettikleri için gözaltına alınan ve işkenceye maruz bırakılan öğrencilerle ilgili arkadaşları tarafından yapılan açıklamada, “Kayyum rektörlerinizi kabul etmiyoruz. Baskılarınıza, gözaltılarınıza ve her türlü şiddet siyasetinize karşı koymaya devam edecek ve üniversitelerimizi özgürleştireceğiz!” denildi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Resmi Gazete'de yayınlanan kararlarıyla, 2015 seçimlerinde AKP'den 1. bölge Milletvekili aday adayı olan Prof.  Dr. Melih Bulu, Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmış, buna karşı ''Kayyum rektör istemiyoruz'' diyen yüzlerce öğrenci dün Boğaziçi Üniversitesi önünde bir araya gelerek eylem yapmıştı. Polis, protestolarda öğrencilere biber gazı ve plastik mermiyle saldırmış ve bazı öğrencileri işkenceyle gözaltına almaya çalışmıştı.

Eylemlerin ardından başlatılan gözaltı dalgasında ise çok sayıda öğrenci “kayyum rektör istemiyoruz” dediği gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Öğrencilerin, gözaltının tüm aşamalarında işkenceye uğradığı ortaya çıkmıştı.

Bugün İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde bir basın açıklaması yapan Üniversite Öğrencileri, arkadaşlarının gözaltında uğradığı işkence ve kötü muameleye tepki gösterdi.

‘ÇIPLAK ARAMA İŞKENCEDİR’

Açıklamayı okuyan Mısra Sapan, AKP iktidarının ve ona bağlı polislerin bir rutini haline gelen çıplak arama zorlaması, işkence olduğunu vurguladı. Çıplak arama işkencesinin AKP iktidarı tarafından muhaliflerine dönük olarak sistematik hale getirildiğini belirten Sapan “AKP iktidarının ve polis güçlerinin başta demokratik muhalefete ve öğrenci gençliğe yönelik saldırılarının amacının öğrenci gençliği bölmek, demokratik üniversite için mücadele edenleri ve üniversitelerine sahip çıkan öğrencileri kriminalize etmek olduğunun farkındayız” dedi.

‘ÜNİVERSİTELERİMİZİ SAVUNACAĞIZ'

Sapan, açıklamanın devamında, şu ifadeleri kullandı:

Üniversitelerimizde kukla ve kayyum rektörler aracılığıyla demokrasinin kırıntısını dahi bırakmak istemeyen AKP'ye, YÖK'e ve ona bağlı bütün güçlere karşı mücadele etmeye devam edecek, üniversitelerimizi savunacağız.

Üniversitelerimizi karakola dönüştürmeye, iktidarları için bir meşruiyet ve ideolojik hegemonya üretim merkezleri yaratmaya, bu yolla üniversitelerimizi sermayenin ihtiyaçlarına tam uygun biçimde dönüştürmeye çalışan AKP iktidarına karşı buradan Üniversite Öğrencileri olarak bir kez daha sesleniyoruz.

Kayyum rektörlerinizi kabul etmiyoruz. Baskılarınıza, gözaltılarınıza ve her türlü şiddet siyasetinize karşı koymaya devam edecek ve üniversitelerimizi özgürleştireceğiz!

Kayyum rektör istemiyoruz!

DAHA FAZLA