Umut Gündüz’ün katili bir gün dahi cezaevinde yatmayacak!

Umut Gündüz’ün katili bir gün dahi cezaevinde yatmayacak!

Bisiklet sporcusu Umut Gündüz’ün ölümüne sebep olan alkollü sürücüye 4 yıl 5 ay hapis cezası verildi.

Alkollü sürücü Çağdaş Şenyüz’ün 15 Temmuz 2020 tarihinde bisiklet sporcusu Umut Gündüz’e çarparak katletmesinin ardından açılan davanın karar duruşması Ankara Adliyesi 57. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Son duruşmada savcı mütalaasını vererek sanığın taksirle öldürme suçundan cezalandırılmasını istedi. Ailenin ve davayı takip edenlerin talebi ise sanığın kasten öldürme suçundan, en kötü ihtimalle olası kastla öldürme suçundan ceza alması.

Duruşma öncesi Gündüz ailesi, adalet mücadelesi veren aileler, bisiklet toplulukları, demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri Ankara Adliyesi önünde açıklama yaptı. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da açıklamaya katıldı. Açıklamada dava sürecine dair bilgilendirme yapılırken, sanığın kasten öldürme suçundan cezalandırılması ve bisiklet sürücüleri için gerekli yasal düzenlemelerin çıkarılması talepleri yinelendi. Gergerlioğlu’nun yanı sıra CHP’li Aylin Nazlıaka da duruşmaya katıldı.

Adana Barosu Bisiklet Topluluğu’ndan avukatlar da davaya müdahil olmayı talep etti.

Sendika.org’un haberine göre; duruşmada sanık Çağdaş Şenyüz, pişman olduğunu ifade etti. Ancak Gündüz ailesi, sanığın pişmanlık duymadığını, bu celseye kadar da bunu ifade etmediğini belirtti.

Baba Menderes Gündüz, mahkemenin görevsizlikle dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesi taleplerini yineledi. Gündüz ailesinin avukatı da herhangi bir indirim uygulanmadan ceza verilmesini ve cezanın hemen infaz edilmesini talep etti.

Son beyanların ardından mahkeme heyeti Adana Barosu Bisiklet Topluluğu’nun davaya müdahil olma talebini, olaydan doğrudan zarar görmediği için reddetti. Heyet, Gündüz ailesinin görevsizlik talebini bir kez daha reddetti.

‘KATİL CEZASIZ BIRAKILDI VE YARGITAY YOLU KAPATILDI’

Sanık avukatı, katil Çağdaş Şenyüz’ün bilinçli taksirle dahi suçlanmamasını dile getirerek şunları söyledi:

Yol bisiklete uygun değil. Ağaç budaması yapılmamış, bu yüzden de yol daralmış. Bilinçli taksir için alkol yeterli değil. Alkolün olayda etkisinin olup olmaması yönünde uzman görüşünün alınması gerek. Ölüme sebebiyet verilmesinin açığa çıkarılması gerekiyor. Bilinçli taksirin şartları ortada yoktur. En fazla taksirle öldürme suçu vardır.

Sanık hakkında ise dört yıl beş ay on gün verildi. Kararın ardından sanık, dava sürecinin başındaki tutukluluk süresi dışında bir gün bile ceza yatmamış olacak. Karara Menderes Gündüz itiraz etti. Gündüz, “Kasıtlı olarak beş yıl altında ceza verilerek katil cezasız bırakıldı ve Yargıtay yolu kapatıldı” dedi.

Duruşmanın ardından Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı.

DAHA FAZLA