UMH'den Sirte’ye operasyon: ABD tüm taraflara ateşkes çağrısı yaptı

UMH'den Sirte’ye operasyon: ABD tüm taraflara ateşkes çağrısı yaptı

Uluslararası güç savaşlarının yaşandığı Libya’da tansiyon düşmüyor. Perşembe günü AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmelerinin ardından müzakere kapılarını kapattıklarını duyuran Sarraj yönetimi, Hafter’e karşı yeni bir operasyon başlattı. ABD ise tüm taraflara ateşkes çağrısı yaptı.

Uluslararası güç savaşlarının merkezi konumuna gelen Libya’da tansiyon düşmüyor. Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in (BM) desteklediği Sarraj’a bağlı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile Rusya, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır’ın desteklediği General Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu arasında süren çatışmalar her geçen gün şiddetleniyor.

ABD’DEN MÜZAKERE ÇAĞRISI

Sarraj güçlerine bağlı Sirte-Cufra Ortak Operasyon Dairesi basın biriminden yapılan yazılı açıklamaya göre, başkentin yaklaşık 450 kilometre doğusundaki sahil kenti Sirte, buranın güneyindeki Vişke bölgesi, ülkenin ortasındaki Cufra Askeri Hava Üssü ve çevre bölgelerini Hafter’e bağlı milislerden almak için Zafer Yolları isimli yeni bir harekat başlatıldı. ABD’nin Trablus Büyükelçiliği ise Libya’daki tüm taraflara “yeniden ateşkesin sağlanması ve BM himayesinde siyasi müzakerelere başlanılması” çağrısı yaptı.

Sarraj liderliğindeki Libya Ordusu Resmi Sözcüsü Albay Muhammed Kununu da yaptığı yazılı açıklamada, orduya bağlı hava unsurlarının, Sirte çevresindeki Hafter güçlerine yönelik 5 hava harekatı gerçekleştirdiğini duyurdu. Kununu, Hafter milislerine, “Silah bırakma ve teslim olma çağrısı yaparak, Sirte’nin önde gelenlerine de ‘şehrin savaş felaketiyle yüzleşmemesi’ çağrısını yinelediklerini” vurguladı.

Libya Ordusu önceki gün yaptığı yazılı açıklamada, Sirte’deki “milis ve paralı askerlerin büyük bir panik içinde kentten kaçışının gözlendiğini” iddia ederek, kentin ileri gelenlerinin “Sirte’yi barışçıl yollarla Libya hükümetine teslim etmeyi önerdiğini” aktarmıştı. Hafter güçlerine karşı ilerleyen Libya ordusu, son günlerde önce başkentin güneyindeki Trablus Uluslararası Havaalimanı, ardından da tüm Trablus il sınırında kontrolü sağladı. Libya ordusu, başkentin 90 kilometre güneydoğusundaki Terhune kenti ve buranın da güneydoğusundaki Beni Velid şehirlerininde üstünlük sağlamıştı.

Perşembe günü Sarraj’la Ankara’da ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Berlin sürecinden NATO’ya kadar tüm uluslararası platformlarda sayın Sarraj’la birlikte hareket edeceğiz” demişti. Ortak açıklamada, Hafter güçleriyle tüm müzakere kapılarının kapatıldığı vurgulanmıştı.

SİRTE NEDEN ÖNEMLİ?

Libya’nın başkenti Trablus’un 450 kilometre doğusunda yer alan Sirte’nin nüfusu 2012 yılı verilerine göre 79 bin olarak açıklandı. Farklı kentlerde yaşanan çatışmalar nedeniyle göç alan kentte nüfusun 100 bini aşmış olabileceği tahmin ediliyor. Akdeniz sahil kenti Sirte, kendisiyle aynı ismi taşıyan Sirte Körfezi’nde yer alıyor.

Öte yandan, Kaddafi, 17 Şubat Hareketi’nde Trablus’ta kontrolü kaybedince kendi memleketi olan Sirte’ye 1 Eylül 2011’de geri döndü. 2010 yılında başlayan ve Batı medyası tarafından “Arap Baharı” olarak adlandırılan Arap isyanları, Libya’da da siyasal bir alt üst oluşa neden oldu. Ülkeyi 40 yılı aşkın bir süredir yöneten Muammer el Kaddafi, “insancıl müdahale” söylemiyle başlatılan ancak on binlerce Libyalının hayatını kaybetmesine yol açan NATO müdahalesiyle devrildi ve doğduğu kent olan Sirte’de 20 Ekim 2011’de öldürüldü.