Uluslararası Uzay İstasyonu'nda Oksijen Sızıntısı

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda Oksijen Sızıntısı

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki bir grup astronot, bir deliğin yol açtığı oksijen sızıntısı üzerine alarma geçti.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) oksijen sızıntısı yaşandı.

Sızıntının istasyonda bulunan bir Rus uzay kapsülünde oluşan delikten kaynaklandığı keşfedildi. Bir astronot, oksijenin uzaya sızmasını engellemek için önce deliği parmağıyla kapadı, sonra bant ve dolgu malzemesi kullanarak burayı tıkadı. Dünya'daki mühendisler şimdi soruna daimi bir çözüm arıyor.

ABD VE RUSYA’DAN AÇIKLAMA

ABD ve Rusya'daki görev kontrol merkezlerinden yetkililer, astronotların tehlikede olmadığını açıkladı.

Rus medyasına göre, deliğin bir göktaşçığının (mikrometeoritin) istasyona çarpması sonucu oluştuğu düşünülüyor.

ALMAN ASTRONOT MÜDAHALE ETTİ

Dünya'daki görev kontrol merkezlerini uyaran, istasyondaki hava basıncı sensörleriydi. Ruslara ait bir uzay kapsülündeki astronotlar o sırada uykuda olduğu öğrenilirken, durumda ancak Çarşamba günü işe koyulmak için uyandıklarında haberdar oldular.

Kontrol merkezinin talimatı üzerine ekip hava kaçağının kaynağını araştırmaya başladı.

Alman astronot Alexander Gerst bu sırada deliği parmağını gezdirerek keşfetti. Gerst, parmağıyla deliği kapadı, ardından bant ve dolgu malzemesi kullanarak ilk müdahaleyi yaptı.

Sızıntının oluştuğu Rus uzay kapsülü Haziran ayında Dünya'nın 400 km ötesindeki bir laboratuvara 3 yeni mürettebatı taşımak için kullanılmıştı.

Alman astronot Alexander Gerst, onlardan biriydi.

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre dünyadaki ISS yetkilileri, mühendislerin sorunu tamamen çözmek için çalışmaları sürdürdüğünü söyledi.

İNSANLIĞIN UZAYDAKİ EVİ:  ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU NEDİR?

İnsanlığın Dünya dışındaki tek yerleşim yeri olan Uluslararası Uzay İstasyonu 2000'de faaliyete başladı. 420 ton ağırlığında olan yapı, yaklaşık bir futbol sahası büyüklüğünde. İstasyon saniyede 8 km hızla ilerleyerek Dünya üzerindeki bir tam dönüşünü 90 dakikada tamamlıyor. Çeşitli sınav ve eğitimlerden geçerek buraya gitmeye hak kazanan astronotlar, haftada 35 saatlik çalışma süreleriyle mesai yapıyor. Bilim insanları burada yalnızca dünya dışı yaşam araştırmaları değil, yer çekimsiz ortamda biyoloji ve fizyoloji gibi alanlarda da araştırmalar ve deneyler yapıyor. İstasyonda bugüne kadar 1760'tan fazla deney ve araştırma yürütüldüğü biliniyor. Alçak dünya yörüngesine yerleştirilmiş olan bu uzay üssü, insanlığın uzayla ilgili gelecek araştırmalarında büyük önem arz ediyor.

DAHA FAZLA