Uluslararası sağlık uzmanları uyardı: Küresel ısınma, insan sağlığı üzerindeki en büyük tehdit

Uluslararası sağlık uzmanları uyardı: Küresel ısınma, insan sağlığı üzerindeki en büyük tehdit

Kasım ayında İskoçya’nın Glasgow şehrinde yapılacak COP26 öncesinde tüm ülke liderlerine, uluslararası sağlık uzmanlarından küresel ısınmayı sınırlandırma ve yaklaşan sağlık felaketini önleme çağrısı geldi.

Uluslararası sağlık uzmanları, 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'na (COP26) katılacak tüm ülke liderlerini küresel ısınma nedeniyle yaklaşan sağlık felaketine karşı adım atmaya çağıran bir bildiri yayınladı.

Dünyanın dört bir yanından sağlık uzmanlarının imzalarının yer aldığı bildiride, 2050 yılına kadar dünyada sıcaklığın 2.7 - 3.1 santigrat derece artacağına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: “Tüm ülkelerin liderleri ve COP26'daki temsilcilerini küresel ısınmayı sınırlama yoluyla yaklaşan sağlık felaketini önlemeye çağırıyoruz.”

FOSİL YAKITLAR ERKEN ÖLÜME YOL AÇIYOR

Sputnik’te yer alan habere göre iklim felaketini önlemek için acil önlemler alınmasını öneren uzmanlar, ülkelerin temiz enerji geliştirmeye ve sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik finansman ayırmaları gerektiğini belirterek, insan sağlığını iyileştirmeye yönelik önlemlerin, iklim değişikliğiyle mücadele planının bir parçası olması gerektiğinin altını çizdi.

Uzmanlar ayrıca fosil yakıtlardan kaynaklanan hava kirliliğinin her yıl 7 milyondan fazla insanın erken ölümüne yol açtığına dikkat çekerek, düşük kaliteli gıda, su ve hava nedeniyle de dünyadaki ölüm oranlarında artış yaşandığını kaydetti.

 

DAHA FAZLA