Uluslararası sağlık kuruluşlarından TTB üyelerine verilen hapis cezalarına tepki

Uluslararası sağlık kuruluşlarından TTB üyelerine verilen hapis cezalarına tepki

“Savaş bir halk sağlığı sorunudur” açıklaması yaptığı için toplamda 19 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırılan 11 TTB üyesine verilen cezaya uluslararası sağlık kuruluşlarından tepki yağdı.

Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) 2016-2018 döneminde görev alan 11 Merkez Konseyi üyesine, Türkiye’nin Afrin operasyonu sırasında yaptıkları “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” şeklindeki açıklamaları dolayısıyla toplam 19 yıl 11 ay hapis cezası verildi. TTB üyeleri hakkında verilen hapis cezası kararını uluslararası sağlık kuruluşları yayınladıkları açıklamalarla kınadı.

Dünya Tabipler Birliği (WMA) ve Avrupa Hekimler Daimi Komitesi’nin (CPME) ortak açıklamasında, “Şiddeti kınamak, insan haklarını ve barışı savunmak suç değildir. Mahkeme sonucunu büyük bir üzüntüyle karşılıyoruz ve tıp mesleği etiğine saygı çabalarında Türk Tabipleri Birliği yöneticilerinin yanında olduğumuzu ilan ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

'BU CEZALAR SAĞLIK ÇALIŞANLARINI SUSTURMA VE SİNDİRME AMAÇLIDIR'

İnsan Hakları İçin Hekimler Örgütü (PHR) de yazılı açıklamasında karara tepki göstererek, ‘savaşın halk sağlığı sorunu olduğu çağrısı yapanlara verilen cezaların adli bir hata olduğunu’ ifade etti ve bu hatadan dönülmesi çağrısında bulundu.

PHR Genel Direktörü Donna McKay, TTB üyelerine verilen cezalarla ilgili açıklamasında şunları kaydetti:

“Savaşın masum sivillerin üzerindeki etkisiyle ilgili cesurca konuşan hekimlere verilen cezalar hem ifade özgürlüğüne hem de kamu sağlığına ve sağlık hizmetlerinin ulaştırılması konusundaki risklere dikkat çekilmesinde sağlık çalışanlarının oynadığı kritik role hakarettir.

Savaşın sağlıkta olağanüstü sonuçları olur. Bu haksız cezalar, açıkça TTB’yi ve Türkiye’de düşüncelerini açıkça söylemeye cesaret eden sağlık çalışanlarını susturma ve sindirme amaçlıdır.”

CEZA ALAN HEKİMLER

Dün karar duruşması yapılan davada mahkeme heyeti, Hande Arpat’ı hem “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” hem de “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla toplam 3 yıl 3 ay 22 gün hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme, diğer 10 hekime ise “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek”ten 1 yıl 8’er ay hapis cezası verdi.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması talebini reddettikleri için hekimlerin cezaları ertelenmedi.

Hapis cezası verilen TTB üyesi 11 hekimin isimleri şöyle: Mehmet Raşit Tükel, Sinan Adıyaman, Ayfer Horasan, Bülent Nazım Yılmaz, Dursun Yaşar Ulutaş, Funda Barlık Obuz, Hande Arpat, Mehmet Sezai Berber, Mustafa Tamer Gören, Selma Göngür, Şeyhmus Gökalp.