Uluslararası Göç Örgütü’nden AB’ye ‘geri itme’ tepkisi

Uluslararası Göç Örgütü’nden AB’ye ‘geri itme’ tepkisi

Uluslararası Göç Örgütü (IOM); Avrupa Birliği’ni (AB) üye ülkelerin düzensiz göçmenleri ‘geri itmelerine’ etkin bir şekilde karşı çıkmadığı için eleştirdi.

Göçmenlere yönelik kötü muameleler sebebiyle tepki çeken Avrupa Birliği ülkelerine, IOM tepki gösterdi.

IOM’un internet sitesinde yayınlanan açıklamada, “AB'nin çocuklar da dahil olmak üzere göçmenlere ve mültecilere yönelik geri itme, toplu sınır dışı etme ve şiddet kullanımını acilen sona erdirmesi” çağrı yapıldı.

Avrupa Bölge Direktörü Eugenio Ambrosi, yaptığı açıklamada, AB ülkeleri içinde göçmen ve mültecilere yönelik insan hakları ihlalleriyle ilgili belgeli çok sayıda şikayetin kendilerine ulaştığını bildirdi.

Ambrosi, “Sivillere yönelik orantısız güç kullanımı kabul edilemez. Üye ülkeler sınırlarını korurken uluslararası hukuk ve insan haklarına saygıyı içeren taahhütlerinden uzaklaşamaz.” dedi.

Euronews'te yer alan habere göre, AB içinde özellikle Yunanistan, İtalya ve Macaristan göçmenlerin 'geri itilmeleri" konusunda eleştirilen ülkelerin başında geliyor. Geçen yıl AB'nin sınır güvenliğinden sorumlu Frontex muhafızlarının, üye ülkelerle birlikte 'geri itmeleri' teşvik ettikleri yolundaki suçlamaların ardından Brüksel'de soruşturma başlatılmıştı.