Uluslararası Ekonomi Forumu St. Petersburg'da gittikçe ivme kazanıyor

Uluslararası Ekonomi Forumu St. Petersburg'da gittikçe ivme kazanıyor

Yazan: Aleksey Korepanov

Çeviren: Şamil Orhan

St. Petersburg Ekonomi Forumu’nun programı için zengin demek, hiçbir şey söylememek demektir. Sadece 50 sayfa tartışma gündemi mevcuttur. Ancak basına yönelik etkinlikler, kişisel toplantılar, sözleşmelerin imzalanması da gündemde var.

Böylece, “Gazpromneft, Aeroflot ve VTB Bank” şirketleri blockchain hesaplarına geçme üzerine anlaşmaya vardı. Bu, elektronik formatta bütün bir işlem zinciridir. Örneğin, yakıt ikmali hesaplanması gibi.

“Bu genel olarak ilk deneylerden biri, muhtemelen ülkemizde ve hatta yurt dışında bile bu şekilde pek kullanılmıyor. Yeni blockchain (blok zinciri) teknolojilerini kullanan çevrim içi bir ödeme sistemidir. Aslında, uçaklarımız bir benzin istasyonunda olduğu gibi yakıt ikmali yapacak: uçak yaklaşacak, benzini alacak, orada hemen bir hesaplaması yapılıp ödeme gerçekleştirilecek ve uçuşa geçecektir. Şimdilik böyle bir şey yok. Bu konuda halen hesaplamalar birkaç gündür devam ediyor. “Tabii ki, bu çığır açan bir karar” dedi VTB Bank’ın Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanı Andrey Kostin.

Forumda geleneksel olarak enerji sektörüne çok fazla ilgi var. Forumda bugün öğrenilenler arasında da: “Kuzey – Akım-2’nin” yıl sonuna kadar tamamlanacağı konusunda açıklama da var.  Ekolojik bakış açısından forumda “Doğal gaz geleceğin yakıtıdır” söylemi de var.

TotalEnergies’in Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Patrick Pouyanne “Yeni enerji türleri geliştirmemiz ve elektriğe daha fazla yatırım yapmamız gerekiyor. Rusya, stratejilerimizin merkezinde yer alıyor. Doğal gaz, enerji geçişi için harika bir seçenektir. Çünkü çok daha düşük Co2 (Karbondioksit) emisyonu ile elektrik ürettiği için, örneğin Vietnam, Çin ve Güney Kore hakkında konuştuğumuzda, elbette onlara alternatif yenilenebilir enerji kaynaklarının olanaklarını sunmak gerekiyor,” dedi.

Gündemdeki konulardan biri de Şanghay İşbirliği Örgütü’nün yeni çalışmalarıdır. Bu yıl SCO (Şanghay İşbirliği Örgütü) 20.yılını kutluyor. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sergey Katyrin “SCO, geçen yıl 140 milyar ciroya ulaştı. İlk çeyrekte ticaret, %12’lik bir artış gösterdi, yani sadece eski ticaret hacmini restore etmiyoruz, aynı zamanda 2019’u geçeceğimizi düşünüyorum,” dedi.

Bu yıl forum şu başlık altında düzenleniyor: “Yine birlikte, Yeni Gerçekliğin Ekonomisi.” Pandemiden sonra dünya değişti. Ancak en önemlisi toplantılara katılanlar, Rusya’nın bir bütün olarak bazı ülkelerin karşılaştığı pandemi sonucu ekonomik şoklardan kaçınmayı başardığını belirtiyor.

Rusya Federasyonu Tarım Bakanı Dmitry Patrushev “Pandemi kapsamında öncelikle gıdaya çok yoğun bir taleple karşılaştık, bu hiç olmamıştı ama yine de oluşabilecek bir eksikliğin önüne geçebildik, ürünlerimiz hep raflarımızda oldu. Gıda fiyatları ise kesinlikle dünyada mantıksız ve çok ciddi bir şekilde artış yaşandı. Rusya’daki raflardaki gıda fiyatlarına da yansıdı, ancak hükümet tarafından alınan önlemler fiyatları istikrara kavuşturmamızı sağladı,” dedi.

Forumun önemli konuşmacıları da yeni bir formatta konuşacaklar, özellikle milyonlarca internet izleyicisi için yeniden canlanan “Znaniye” topluluğunun stüdyosundan.

Rusya Federasyonu Başkanlığının birinci başkan yardımcısı Sergey Kiriyenko “Arkadaşlarla iletişimden çok memnunum. Günümüz gençliğinin karmaşık ciddi formatlarla ilgilenmediği, temel bilim veya karmaşık teknolojik projeler hakkında bir şeyler duymak istemediği yönündeki köklü klişeleri çürütmelerinden çok memnunum. İyimserlik duygusuna sahibim hatta çok iyi bir iyimserlik duygusuna sahibim. Çünkü bu gençlere baktığınızda, onların harika bir geleceği olduğunu ve ülkenin de harika bir geleceği olduğunu anlıyorsunuz,” dedi.

 

Kaynak: 1TV

DAHA FAZLA