Uluslararası Af Örgütü’nden Türkiye’ye: 'İşkence iddiaları soruşturulmalı'

Uluslararası Af Örgütü’nden Türkiye’ye: 'İşkence iddiaları soruşturulmalı'

Af Örgütü, helikopterden atıldığı iddia edilen Osman Şiban ve Servet Turgut’un durumuna ilişkin Türkiye’ye mektup göndererek, "İşkence iddiaları bağımsız şekilde soruşturulmalı" çağrısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü, Osman Şiban ve Servet Turgut’un 11 Eylül 2020’de Van’ın Çatak ilçesinde jandarma güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra işkence veya diğer kötü muameleye maruz kaldıklarına ilişkin güvenilir iddialarla ilgili Türkiye yetkililerine mektup gönderdi. Mektupta, “İki kişinin helikopterden atıldığı iddiası da dahil olmak üzere bu ciddi iddialar derhal, bağımsız ve tarafsız bir şekilde soruşturulmalıdır. Uluslararası Af Örgütü’nün incelediği hastane raporları, bu kişilerin yüksekten düştüklerine işaret eden yaralanmaları olduğunu gösteriyor” denildi.

ŞÜPHELİLER ADİL ŞEKİLDE YARGILANMALI

Avukatlarla da temas kuran Af Örgütü, mektubunda, Osman Şiban hakkında resmi bir gözaltı emri bulunmadığını, ancak Şiban ve Turgut hakkında bir ceza soruşturması açıldığını, işkence ve kötü muamele iddialarına ilişkin başka bir ceza soruşturmasının da Van Başsavcılığı tarafından açıldığını belirtti. Her iki soruşturma üzerinde de gizlilik kararı olduğu için avukatların müvekkilleri hakkındaki dosyalara erişemediğini dile getiren Uluslararası Af Örgütü, “İşkence veya diğer kötü muameleyi gerçekleştirdiğinden şüpheliler adil şekilde yargılanmalı. Dosya üzerindeki genel gizlilik kararı mağdurların adalete erişim hakkını engelleme tehlikesi taşıyor” dedi.