Uluslararası Af Örgütü: Türkiye, harekat öncesi yüzlerce mülteciyi kandırarak ya da zorla Suriye'ye gönderdi

Uluslararası Af Örgütü: Türkiye, harekat öncesi yüzlerce mülteciyi kandırarak ya da zorla Suriye'ye gönderdi

Uluslararası Af Örgütü'nün raporunda, Suriye'ye yönelik harekat öncesinde yüzlerce mültecinin polis zoru ya da kandırılarak imzalatılan belgelerle geri gönderildiği ifade edildi.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yayımlanan raporda Türkiye’nin, Suriye’ye yönelik harekat öncesi yüzlerce mülteciyi "kandırarak ya da zorla" Suriye'ye gönderdiği ifade edildi.

Londra merkezli insan hakları kuruluşu Uluslararası Af Örgütü, "Savaş bölgesine gönderildiler: Türkiye'nin Suriyeli mültecileri yasa dışı biçimde sınır dışı etmesi" başlığıyla bir rapor yayımladı. Raporda Türkiye’nin, Suriye’ye yönelik harekat öncesi yüzlerce mülteciyi "kandırarak ya da zorla" Suriye'ye gönderdiği ifade edildi.

‘BAZILARI DÖVÜLEREK, BAZILARI KANDIRILARAK GÖNDERİLDİ’

Raporda, bazı mültecilerin elleri kelepçelenerek otobüslerle gönderildikleri, bazılarının polis tarafından dövülerek "gönüllü dönüş" belgeleri imzalamaya zorlandıkları, bazılarına ise bu belgeleri imzalarken gözetim merkezlerinden battaniye almaları için imzalarının gerektiğinin söylendiği öne sürüldü.

SAYIYA İLİŞKİN RESMİ VERİ YOK

Af Örgütü raporun, Temmuz ayından bugüne çok sayıda kişiyle görüşülerek hazırlandığını açıkladı. Kaç Suriyeli mültecinin bu belgeleri imzalayarak ülkelerine döndüklerine dair ise resmi bir veri yok.

’20 KİŞİ ZORLA SINIR DIŞI EDİLDİ’

Raporda ayrıca, Af Örgütü'nün en az 20 kişinin zorla sınır dışı edildiğini belgelediği bilgisi de yer aldı Af Örgütü Türk yetkililerin, Suriye'ye dönenlerin hepsinin bunu gönüllü yaptıklarını iddia ettiklerini ve dönenlerin sayısını 315 bin olarak açıkladıklarını kaydetti

‘CÖMERTLİK BAHANE DEĞİL’

Uluslararası Af Örgütü'nün Mülteci ve Göçmen Hakları Araştırmacısı Anna Shea, Türkiye'nin 8 yıldan uzun süredir 3 milyon 600 binden fazla Suriyeliyi ağırladığı için takdiri hak ettiğini ancak bu cömertliği, uluslararası hukuka da aykırı şekilde insanları sınır dışı edip aktif savaş bölgesine göndermek için bahane olarak kullanamayacağını söyledi:

Shea, "Türk yetkililer, insanları zorla Suriye'ye göndermeyi durdurmalı ve bu şekilde sınırdışı edilenlerin yeniden güvenli bir şekilde Türkiye'ye girebilmelerini, gerekli hizmetlere yeniden erişebilmelerini temin etmelidir” dedi.