Uluslararası Af Örgütü: Mültecilere kapıları açın

Uluslararası Af Örgütü: Mültecilere kapıları açın

Uluslararası Af Örgütü, Yunanistan ve Bulgaristan’a, Türkiye’den Avrupa’ya ulaşmaya çalışan mültecilere “kapılarınızı açın” çağrısı yaptı

Örgütün Araştırma Direktör Yardımcısı Massimo Moratti, “Avrupa Birliği üyesi ülkeler Türkiye’ye varan sığınmacıların yükünü paylaşmak için daha fazla şey yapmalı” dedi ve bunun hem mali destek yoluyla, hem de Avrupa’ya güvenli geçişi temin ederek yapılması gerektiğini vurguladı.

Moratti, “Yunanistan ve Bulgaristan, koruma arayan insanların topraklarına erişimini temin etmeli ve sınır muhafızları da sınırda toplanan insanlara karşı aşırı güç kullanmaktan geri durmalı” açıklamasında bulundu.

“Geçerli belgeleri olsun ya da olmasın sığınmacılara resmi sınır geçişlerinden giriş izni verilmeli. AB’nin dış sınırlarına sahip ülkeleri yeterli sayıda, uygun konumda ve güvenli sınır geçiş noktasını sığınmacılara açık tutmalı.”

Buna karşın Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, “Yunanistan’a yasa dışı hiçbir girişe izin verilmeyecek” dedi.

Twitter üzerinden yaptığı açıklamada sınır güvenliğini artırdıklarını da belirten Miçotakis, Suriye’de yaşananlarda sorumluluklarının olmadığını savunarak, “Başkalarının aldığı kararların sonuçlarına biz katlanmayacağız” ifadelerini kullandı.(Gazete Karınca)