Uluslararası Af Örgütü: ABD Afganistan'da öldürdüğü çocuklar ve diğer siviller için hesap vermeli

Uluslararası Af Örgütü: ABD Afganistan'da öldürdüğü çocuklar ve diğer siviller için hesap vermeli

Uluslararası Af Örgütü Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi Direktörü Paul O'Brien, Kabil'deki saldırıya ilişkin bir açıklama yayımladı.

İleri Haber

Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi Direktörü O’Brien, ABD’nin Kabil’deki  hava saldırısına ilişkin hesap vermesi gerektiğini belirtilerek, “ABD, 20 yıldır Afganistan'da ve diğer ülkelerde kaç sivilin ABD'nin eylemleri sonucunda öldürüldüğüne dair kamuoyuna hesap vermeksizin hava saldırıları gerçekleştirmektedir” denildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) güçlerince pazar günü Afganistan’ın başkenti Kabil’de “IŞİD’in elebaşlarına” olduğu iddia edilen hava saldırısında aralarında çocukların da bulunduğu siviller hayatını kaybetmişti.

Uluslararası Af Örgütü Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi Direktörü Paul O'Brien, saldırıya ilişkin bir açıklama yayımladı.

“Bugün Afganistan'da hava saldırılarından hayatta kalanlar, sevdiklerini kaybetmenin verdiği akıl almaz ıstırapla uyandılar. Hava saldırılarını gerçekleştirenlerden hiçbir şekilde hesap sorulmuyor. ABD yıllardır Afganistan, Pakistan, Suriye ve Somali'de sözde 'terörle mücadele' kisvesi altında sivilleri öldürüyor ve buna karşılık cezasız kalıyor” denilen açıklamada,  ABD’nin öldürülenlerin ailelerine karşı ölenlerin isimlerini açıklamak, yaptıklarını kabul etmek, soruşturmak ve onarım sağlamakla yükümlü olduğu belirtildi.

‘AKLA MANTIĞA SIĞMIYOR’

ABD’nin, 20 yıldır Afganistan'da ve diğer ülkelerde kaç sivilin ABD'nin eylemleri sonucunda öldürüldüğüne dair kamuoyuna hesap vermeksizin hava saldırıları gerçekleştirdiği vurgulanan açıklamada, “Biden yönetiminin hava saldırılarını bu sır perdesi arkasında devam ettirmesi akla mantığa sığmıyor" ifadeleri kullanıldı.

‘BU BİR İŞARET’

"Bu hava saldırısı, Biden yönetiminin sivillerin korunmasına öncelik vermeyen 'ufuk ötesi' bir terörle mücadele programı izlemesi halinde, ABD'nin gelecekte Afganistan'da neler yapacağına dair bir işarettir" diyen O'Brien sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi, Pazar günü gerçekleştirilen hava saldırısına yönelik güvenilir ve şeffaf bir soruşturma yapılması; ABD'nin on yıllardır süregelen askeri operasyonlarının yol açtığı sivil kayıplar için tazminat, onarım ve rehabilitasyonu da içeren çözüm yolları sağlanması ve Biden yönetiminin silahlı çatışmalar dışındaki saldırılarla ilgili bir politika üzerinde çalıştığı bildirilen bir dönemde ABD'nin uluslararası hukuka uyması için çağrı yapmaktadır."