Ülkenin dört bir yanında Dünya Barış Günü mitingi düzenlendi

Ülkenin dört bir yanında Dünya Barış Günü mitingi düzenlendi

AKP iktidarının gerici ve baskıcı politikalarına karşı dur diyen binlerce yurttaş, ülkenin dört bir yanında düzenlenen 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinglerinde bir araya geldi.

İleri Haber

İçişleri Bakanlığı tarafından Mardin, Diyarbakır ve Van büyükşehir belediyelerinin HDP'li seçilmiş başkanlarını yerine kayyum atanarak görevden alınmasına, Suriye’deki savaş politikalarına, yurtiçindeki polis şiddetine; AKP iktidarının baskı, yasak ve karartmalarına karşı dur diyenler ülkenin dört bir yanında düzenlenen 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinglerinde bir araya geldi.

İşte il il 1 Eylül 2019 Dünya Barış Günü miting ve etkinlikleri...

İSTANBUL

Emek Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla yapılan 1 Eylül Barış Mitingi 13.00'da Kartal’da başladı. Siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları miting alanına girdi.

İstanbul'daki Dünya Barış Günü mitinginde, görevden alınarak yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk'ün mesajı okundu: "Bugün barış mücadelesi için alanlarda olan her birimiz biliyoruz ki, barış; adaletle, eşitlikle, özgürlükle gelecek. İradesine sahip çıkan, kayyumlara teslim etmeyen halkın kararlılığı, inatlılığı, örgütlü duruşu ve mücadelesiyle gelecek. Hem ülkemizde, hem de bölgemize çatışma ve savaşa karşı barışı örgütleyeceğiz"

İstanbul'daki Dünya Barış Günü mitingine İtalya'da faaliyet gösteren Confederazione Unitaria di Base sendikası da gelerek destek verdi.

 Barış Akademisyeni Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve sanatçı Orhan Alkaya, ortak miting açıklamasını okudu.

------------------------------------------------------------

ANKARA

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri’nin açıkladığı programa göre, 1 Eylül Pazar günü 16.00’da AKM önünde toplanılarak, Tandoğan Meydanı’na yürüdü.

Tandoğan Meydanı’nda gerçekleştirilecek miting 17.00’de başladı. Miting öncesi ise 15.00’da 10 Ekim Ankara Katliamı’nın yaşandığı Ankara Garı önünde anma gerçekleşti.

 

DİYARBAKIR

Diyarbakır’da 1 Eylül’de düzenlenecek “Onurlu barış için demokratik çözüm” çağrısıyla düzenlenen miting 1 Eylül 2019 Pazar günü İstasyon Meydanı’nda başladı.

Ofis’ten miting alanına akın eden yurttaşlar da sloganlar eşliğinde HDP’li belediyelere atanan kayyumlara karşı attıkları sloganlarla miting alanına giriş yaptı. Alan girişinde kontroller yapan polis, “Savaşa hayır” yazılı şapkaların miting alanına girişine izin vermedi. 

Sahne almasıyla uzun süre “Amed seninle gurur duyuyor” sloganları eşliğinde alkışlanan Mızraklı, “Bir tek sizin karşınızda eğiliriz, onun dışında hiç bir yerde ne eğiliriz, ne diz çökeriz. Yüreklerimiz öfke dolu. Yüreklerimizde umut gani gani ama şunu biliyoruz; kazanacağız, mutlaka kazanacağız” dedi. HDP’nin halkların partisi olduğunu dile getiren Mızraklı, “Mücadeleye gidiyorsanız, sırtınızı ya dağlara ya sağlam bir dosta verin. HDP bu halktan gücünü alıyor. Bizler savaşa dair çok şey yaşadık. Bizler savaşın her türlüsünü gördük, en çirkin biçimlerini coğrafyamızda yaşadık. Köylerimiz yakıldı, insanlarımız katledildi, savaş yıkım getirdi, ölüm getirdi. Savaşın ne kadar büyük acılar getirdiğini yüreğimizde yaşadık. Hala yaşamaya devam ediyor. Bütün bunlardan ders çıkartan bu halk, bize barışın ne kadar büyük bir değer olduğunu öğretti” diye konuştu. 

1996 yılında barış davasından, 2009 yılında da 1 Eylül Dünya Barış Günü Tertip Komitesi’nde yer aldığı için yargılandığını anımsatan Mızraklı, yargılamalara rağmen barış ısrarını sürdüreceğini söyledi. Bir hekim olduğunu hatırlatan Mızraklı, “O vakit geldiğinde insanın nasıl direndiğini iyi bilirim. Bu halk da o savaş ve ölüm tehditlerine karşı bütün hücreleriyle gençleriyle, kadınlarıyla, yaşlısıyla direniyor. Yaşatacağız. Ölümün daha beteri nedir; yaşarken ölmek, haysiyetinizi, onurunuzu kaybettiğiniz zaman gerçekleşir. Bu halk ölümsüzleşmiştir. Haysiyetine, onuruna sahip çıkarak ölümsüzleşmiştir. 19 Ağustos’ta sonuçları hazmedemeyenlerin ne yaptığını biliyoruz. Onların yaptıklarına yuh yetmez. Bu dünyada da öbür dünyada da hesap verecektir. 1 Nisan sabahı hiç gecikmemişler, yazmışlar. Adama sorarlar; siz neyin üzerine bu yazıları düzenlediniz. Hukuk mu? Yoksa bu halk size öyle bir sert vurdu ki sersemlediniz de mi yazdınız?” diye sordu. 

Kayyum atamalarının anayasa ihlali olduğunun altını çizen Mızraklı, “Seçmen iradesi hiçe sayıldı. Mızrak çuvala sığmadı, Mızraklı onları boşa çıkardı. Yetmedi, televizyon kanallarında ‘Dağa para gönderiyorlar’ diyor. Yalan söyleyenin, iftira atanın Allah bin kere belasını versin. Bizler bu halkın bir kuruşunu, Allah şahittir, bir kuruşunu heba etmedim. Ama bizden önceki kayyumların neler heba ettiğini bir dakikalık görüntü ile ipliğini pazara çıkardık. Çıkmışlar, talimat aldılar diyorlar. Biz talimat alırız; halktan alırız. Buradaki gençlerden, kadınlardan, çocuklardan talimatımızı alırız. Bizler sözümüzü tuttuk. Biz kent konseylerini kurduk, kadınlarla, gençlerle bu işin istişaresini yaptık. Sokakta gezdik, etrafımızda onlar gibi binlerce koruma olmadan. Bizim sığındığımız tek yer sizin yüreğinizdir” ifadelerini kullandı.

“Dağa para gönderiyorlar” iddialarına ilişkin konuşmasını sürdüren Mızraklı, “Biz borç parasını gönderdik. Kayyumların biriktirdiği 103 buçuk milyon lira borcu gönderdik. İftiraya bak; hesaplarımı var Kandil’e para gönderelim. Biz ne yaptık. Çocuklarla buluştuk. 6 bin çocuğun yaralanabileceği etkinlikler, kurslar düzenlemişiz. Koşuyolu’nda buluştuk, Vedat Aydın parkında buluştuk. Saklamadık, tiyatro etkinlikleri düzenledik. Yaptığımızın hesabını halkın önünde vermeye hazırız. iki tane ihale yaptık, kameralardan izlendi. Yıllar sonra kameralardan ihale oldu. Bütün gerçeklere karşı yine yalana sığındılar. Haklarını yemeyelim, birçok şeyi beceremediler ama yalan imparatorluğunu kurmayı iyi becerdiler” şeklinde konuştu. 

Demokrasi ve özgürlük mücadelesini sürdüreceğini kaydeden Mızraklı, “Kayyumları göndereceğiz, yeni sabaha uyanacağız. Barış analarının tülbentlerinin beyazında barışı sana emanet edeceğiz; Amed. Onurlu bir barış için söz veriyoruz; başaracağız, başaracağız” diye noktaladı.