Ülkede para kalmadı, KDV iadeleri yapılamıyor

Ülkede para kalmadı, KDV iadeleri yapılamıyor

Son 20 gündür KDV iadesi için mal müdürlüklerine gidenlere “Para yok” denilerek işlemleri gerçekleştirilmiyor.

1 yıldan fazla bir süredir KDV iadeleri konusunda talep edilen milyarlarca lirayı bulan iadeler ile ilgili vergi dairelerinde işlemler bitirilmeye başlandı. Son 20 gündür “Para yok” denilerek KDV iade ödemeleri yapılmıyor.

Bu yılın başında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, KDV iadeleri konusunda yeni sistem getirildiği belirtilmiş, iade talebinin olumsuzluk tespit edilmeyen kısmının yüzde 50'sinin 10 iş günü içinde mükellefe iade edileceği kaydedilmişti. Ancak, bu ödemeler de gerçekleşmedi.

KDV iadeleri konusunda vergi dairelerinde işlemlerin bazen 1 yılı bulduğu belirtiliyor. Bütçede yer alan verilere göre devlet 2019 yılında 97 milyar lira KDV iadesi yapacaktı. İşletmeler KDV iadesini alamayınca, yüzde 18'lik KDV kadar ilave finansman yüküne katlanmak zorunda kalıyor.

Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre, KDV iadelerinin yapılamamasının ülke ekonomisinin durumunu gözler önüne serdiğini ifade eden vergi uzmanı ve Sözcü Yazarı Nedim Türkmen, kamu giderlerinin arttığını, buna karşılık gelirlerin ise azaldığını belirtti. Ekonomik daralma yaşandığını söyleyen Türkmen, “Kasada para yok. Vergi gelirleri enflasyonun 4'te biri oranında arttı. Nakit dengesi bozuldu. 80.8 milyar TL açık beklentisi vardı. Bütçe açığının 160 milyar liranın üzerine çıkacağını düşünüyorum” dedi.

DAHA FAZLA