Ülke 9 gündür yanıyor, iktidar seyrediyor...

Ülke 9 gündür yanıyor, iktidar seyrediyor...

Ülkede 28 Temmuz'da başlayan orman yangınları kontrol altına alınamazken, kayıp büyüyor...

İleri Haber

Türkiye, orman yangınlarıyla mücadelesine 9 gündür devam ediyor. İletişim Başkanlığı tarafından yapılan son açıklamaya göre, 5 Ağustos 01.00 itibarıyla 6 ilde toplamda 15 yangın sürüyor.

Şu ana kadar çıkan 187 yangından 172'si ise kontrol altına alındı. 28 Temmuz'dan beri süren yangınlarda Muğla'da 1, Antalya'da 7 olmak üzere toplamda 8 kişi hayatını kaybetti.

Antalya'da 2, Muğla'da 7, Aydın'da 1, Denizli'de 2, Isparta'da 2, Hatay'da bir yangın sürüyor.

MİLAS'TA TERMİK SANTRALE SIÇRADI

Muğla'nın Milas ilçesinde çıkan yangın, alınan önlemlere rağmen Kemerköy Termik Santrali'ne sıçradı. Yangının özellikle su havuzlarının ve sık ağaçların bulunduğu bölgeden santrale doğru hızla ilerlediği görüldü. Gecenin ilerleyen saatlerinde alevlerin sardığı termik santralın bulunduğu alandan zaman zaman patlamalar ve ardından parlamalar meydana geldi. 

MİLAS AKÇAKAYA KÖYÜNDE YANGIN SÜRÜYOR 

Milas'ta termik santral bölgesindeki Akçakaya köyünde yangın söndürme çalışmaları sürüyor. 

ZEHİRLENMEYE KARŞI UYARI

Yangının, linyit kömürü ile elektrik üretiminin sağlandığı Kemerköy Termik Santrali'ne sıçramasının ardından 8 mahalle tahliye edilirken, yetkililer korbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarılar yaptı. Günde 21 bin 600 ton yakıt kullanılan tesiste alınan önlemlerle patlama riski ortadan kaldırılırken, depolarda bulunan binlerce ton linyit kömürünün tutuşması durumunda bölgede ciddi anlamda hava kirliliği tehdidinin yaşanacağı endişesi ifade edildi.

Şu an yapılan tespitlere göre yangında yaklaşık 102 bin dekar ormanlık alanın tahrip olduğu ifade edildi.

ADANA YANGININDA 4 BİN 150 HEKTAR ORMAN ALANI ZARAR GÖRDÜ

Adana genelinde 28 Temmuz günü başlayan ve Aladağ, İmamoğlu, Kozan'da, peş peşe çıkan yangınlarda toplamda 4 bin 150 hektar orman alan zarar gördü. Aladağ’da 24 ev Kozan’da 37 ev yangında küle döndü.

BOLU'DA ORMAN YOLLARI ŞERİTLE KAPATILDI

Yüzde 65'i ormanlarla kaplı Bolu'da, yangınlara karşı önlemler artırıldı. Ormanlara girişin ve ateş yakılarak piknik yapmanın yasaklandığı kentte, yerleşim alanı olmayan ormanlık alanlara giden yollar ise şerit çekilerek kapatıldı.

BİNGÖL'DE ORMANLARA GİRİŞ YASAĞI

Bingöl'de 31 Ağustos'a kadar ormanlık alanlara girişlerin yasaklandığı bildirildi.

Bingöl Valiliğinden yapılan açıklamada, orman yangınlarının önlenmesi amacıyla çeşitli yasaklar ve tedbirler alındığı belirtildi.

Ormanların çevresinde ve içinden geçen yollarda mola vermek, piknik yapmak, mangal, semaver ve ateş yakmanın yasak olduğu ifade edilen açıklamada, Orman Yasası'nın 31. ve 32. maddesi kapsamındaki köyler, mahalleler başta olmak üzere, orman içi ve bitişiği ile ormanla ilişiği bulunmayan köyler/mahalleler de dahil olmak üzere anız, bağ-bahçe ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılmasının yasaklandığı aktarıldı.

Açıklamada, ormanlık alanlara yakın yerlerdeki düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangınına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanılmasına da müsaade edilmeyeceği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Orman alanı civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşları, orman alanlarını etkileyebilecek her türlü faaliyet nedeniyle oluşabilecek yangın riskine karşı, önleyici bütün tedbirleri eksiksiz alacaklardır. Tüm belediyelerimiz ve il özel idaresi, orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama alanlarını çevresinde koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini hazır bulunduracaklardır."

KIZILDAĞ'DA YANGIN DEVAM EDİYOR

Manavgat Kızıldağ'da yangın devam ediyor. Ekiplerin söndürülen bölgelerde soğutma çalışması yeterli olmadığı için alevler yeniden yükseliyor.