Ülke 7 gündür yanıyor, iktidar seyrediyor...

Ülke 7 gündür yanıyor, iktidar seyrediyor...

Ülkede 28 Temmuz'da başlayan orman yangınları kontrol altına alınamazken, kayıp büyüyor...

İleri Haber

Ülkenin farklı noktalarında 28 Temmuz'dan bu yana süren yangınlar halen kontrol altına alınamadı. Muğla’nın Bodrum, Milas, Marmaris ve Köyceğiz; Antalya’nın Manavgat, Gündoğmuş; Isparta’nın Sütçüler ilçerinde devam eden yangınlar yaşam alanlarını yok ederken, şu ana kadar en az 8 kişi hayatını kaybetti. Türkiye'nin orman yangınlarını önleme ve yangın söndürme kabiliyetini tüketen AKP iktidarı ise seyirci konumunda...

SAĞLIK BAKANI KOCA’DAN BİLGİLENDİRME

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Muğla ve Antalya'da yangınlar nedeniyle yapılan tıbbi müdahalelerle ilgili bilgi verdi.

Bakan Koca sosyal medyadan yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

"Muğla. 271 hastamızı tedavilerini tamamlayarak taburcu ettik. Tedavisi devam eden 36 hastamız var. Bölgedeki felakette 1 can kaybımız oldu. 44 Ambulans, 16 UMKE ekibi, 1 mobil komuta aracı, toplam 228 sağlık profesyoneli ile sahadayız."

"Antalya. 598 hastamızı tedavilerini tamamlayarak taburcu ettik. Tedavisi devam eden 11 hastamız var. Bölgedeki felakette 7 can kaybımız oldu. 34 Ambulans, 17 UMKE ekibi, 1 mobil komuta aracı, toplam 191 sağlık profesyoneli ile sahadayız."

SÜTÇÜLER YANGINI İKİNCİ GÜNÜNDE

Isparta'nın Sütçüler ilçesine bağlı Yazılı Kanyon mevkiinde, dün öğle saatlerinde başlayan yangın ikinci gününde devam ediyor. Kanyon boyunca ilerleyen ve vadiyi çevreleyen yamaçlarda bulunan yeşil örtü tamamen yanarken, yüzlerce itfaiye aracı ve arazöz söndürme çalışmalarına devam ediyor.

MİLAS BELEDİYE BAŞKANI: YANGIN SİTELERE ULAŞTI

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, "Yangın sitelere kadar ulaştı, bu tepenin ardını aşması yangının bambaşka bir boyuta ulaşması olacak" dedi. Yangın Türkevleri bölgesindeki yerleşim yerlerine ulaştı. Bölgede tahliyeler başladı.

 

İSPANYA'DAN YANGIN SÖNDÜRME UÇAKLARI GELDİ

İspanya'dan iki yangın söndürme uçağı, bir ulaştırma uçağı ve 27 pilot Türkiye'ye geldi. İspanyol yetkililerden yapılan açıklamalarda ülkenin hava kuvvetlerinden Türkiye'deki yangınlarla mücadele için gönderilecek ekibin detayları aktarıldı.

https://ilerihaber.org/icerik/ispanyadan-2-yangin-sondurme-ucagi-ve-27-pilot-turkiyeye-geldi-128729.html

AB Türkiye Delegasyonu da Twitter hesabından, İspanya'nın Türkiye Büyükelçiliği'nin paylaşımını alıntılayarak "İspanya’ya ait 2 yangın söndürme uçağı Dalaman'da" açıklamasında bulundu. 

 

MİLAS BELEDİYE BAŞKANI: HİÇ UÇAK GELMEDİ

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat Halk TV'ye bağlanarak açıklamalarda bulundu. Tokat, sabah saatlerinde iki helikopterin yangına düzenli olarak müdahale ettiğini, sonrasında ise gözden kaybolduğunu söyledi. Tokat, ayrıca "Hiç uçak gelmedi" dedi.

ANTALYA'DA 35 MAHALLE TAHLİYE EDİLDİ

Antalya’da yangınlar nedeniyle 35 mahalle tamamen, 15 mahalle kısmen tahliye edildi

Antalya'da 7 gün önce başlayan orman yangınları 4 ilçede devam ediyor. Kentte 35 mahalle, yangınlar nedeniyle tamamen tahliye edildi. 15 mahalle ise kısmen boşaltıldı.

TÜRKEVLERİ'NDEKİ YANGIN TERMİK SANTRALE İLERLİYOR

Muğla'nın Milas ilçesindeki Türkevleri bölgesindeki yangın şiddetini artırdı. Bölgeden alınan son bilgilere göre alevler Kemerköy Termik Santrali'ne doğru ilerliyor.

HAVA MÜDAHALESİ YETERSİZ

Türkevleri bölgesinde ilerleyen yangına havadan müdahale neredeyse yok noktasında. Sahadan alınan bilgilere göre, bir helikopter yaklaşık yarım saat aralıklarla havada görülürken, uçak desteği ise yok. Bölgede başka söndürme araçları da bekleniyor.

UŞAK'TA 7 HEKTARLIK ALAN KÜL OLDU

Uşak'a bağlı Sorkun köyü yakınlarındaki Çokkozlar mevkisindeki ormanlık alanda yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye Uşak Orman İşletme Müdürlüğü ile jandarma, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. 

Yerleşim yerlerine yakın bölgedeki yangının söndürülmesi için yöre halkı da çalışmalara destek verdi. Yangının kontrol altına alındığı öğrenildi. Yangında 7 hektarlık orman alanı zarar gördü.

SİTELER BÖLGESİ YANIYOR

Milas siteler bölgesinde yangın yerleşim yerlerine sıçradı. 

Barış Atay, yangının yerleşim yerlerine sıçradığı bölgeden son durumu aktardı. TİP Genel Başkan Yardımcısı, şunları söyledi:

"Gerçekten söyleyecek söz bulamıyorum. Bir tane hava aracı yok, sadece sahil güvenlik aracı var. Arkadaki görevli kadın arkadaşlar hüngür hüngür ağlıyor. Herkes izliyor. Evler yanıyor. Bunu 15 dakika önce burada olan Süleyman Soylu, her gün çıkıp abuk sbubuk konuşan Bekir Pakdemirli, yangını uçakla gökten seyredip, sonra "Krediyle ev satacağız" diyen Erdoğan izlesin. Ne arazöz çıkabiliyor ne başka bir şey:.."

PAKDEMİRLİ SON DURUMU AÇIKLADI 

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli ile İçişleri Bakanı Soylu, Marmaris Öğretmenevi’nde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bakan Pakdemirli, "Antalya, Muğla, Adana, Mersin ve Osmaniye'de afetten etkilenen vatandaşlarımızın tarımsal alanla ilgili ön hasar tespit çalışmalarını bitirdik" dedi.

Yangınlara 72 hava aracının müdahalede bulunduğunu belirten Pakdemirli, "38 ilde 163 yangın çıktı, 152 tanesi söndürüldü" diye konuştu.