Ulaştırma Bakanlığı'nın 47 milyar liralık ödeneği var, posta ücretini ödeyemiyor

Ulaştırma Bakanlığı'nın 47 milyar liralık ödeneği var, posta ücretini ödeyemiyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 47 milyar TL’lik ödeneğine karşın 413 milyonluk “posta ücretini” ödeyecek para bulamamış.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na ait 2018 yılı Sayıştay Denetim Raporu, Bakanlıkta birçok konuda teknik aksaklık yaşandığını ve kurumun yüksek ödeneğine karşın borçlarını dahi ödeyemediğini ortaya koydu.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre son yıllarda Pamukova ve Ankara başta olmak üzere birçok bölgede yaşanan ölümlü kazalar ile gündeme gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ekonomik olarak da “batakta” olduğu ortaya çıktı. Sayıştay denetçilerinin bu yönde yaptığı en önemli tespit, “PTT’ye olan borç” oldu. Rapora göre, Bakanlığın posta hizmetlerinden ötürü PTT’ye tam 413 milyon 57 bin TL borcu bulunuyor. Bakanlık yetkilileri ise 47 milyar TL’lik ödeneğe karşın, borcun “yeterli ödenek olmadığı için” ödenemediğini öne sürdü.

AKP iktidarının kamunun hemen her alanında uyguladığı “Yap, işlet, devret” modelinin ortaya çıkardığı israf da raporda kendisine yer buldu. Avrasya Tüneli’ni mercek altına alan denetçiler, 25 yıl üzerinden yıllık 25 milyon araç geçiş garantisi ile yaptırılan köprünün yüklü miktarda kamu zararına neden olduğunu tespit etti. Sayıştay, geçiş garantisi verilen araç sayısının çok yüksek olduğunu ve ödenecek garanti ücretinin tünelin yapım maliyetinden daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nda yaşanan aksaklıkların 95 milyon avroluk zarara neden olduğu da belirlendi. Buna göre, Bakanlık bünyesinde yapılan strateji hatası nedeniyle AB tarafından çeşitli projeler için sağlanan 95 milyon avroluk fonun kullanılamadığı ve bu tutarın AB’ye iade edildiği bildirildi.