Ulaştırma Bakanlığı'ndan 'Kürtçe anons' önergesine ret: 'Bir halkı yok ediyorsunuz'

Ulaştırma Bakanlığı'ndan 'Kürtçe anons' önergesine ret: 'Bir halkı yok ediyorsunuz'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, soru önergesine verdiği cevapta, resmi dilin Türkçe olması nedeniyle havaalanlarında Kürtçe anons yapılamayacağını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, havaalanı, otogar ve metro istasyonlarında Kürtçe anons yapılmamasının nedenini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’na sordu.

MA’dan Diren Yurtsever’in haberine göre Özgüneş’in verdiği soru önergesini yanıtlayan Bakan Adil Karaismailoğlu, cevapta, "Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi dili Türkçe, uluslararası havacılık dilinin ise İngilizce olması nedenleriyle uçuş bilgisi, anons ve danışma hizmetleri, uluslararası metinlere göre Türkçe ve İngilizce olarak yapılmaktadır” ifadelerine yer verdi.

'İNKARCI BİR YAKLAŞIM'

Bakanlığın yanıtını değerlendiren Özgüneş, devletin Kürt dili ve kimliğinin yanı sıra diğer kimliklere karşı da milliyetçi ve tekçi bir tarzda yaklaştığını belirterek, “Türkiye’nin kuruluşu itibariyla bu ülkede sadece Türkler vardır, Türkçe dili vardır. Herkes kendi dilini, kültürünü, tarihini, gelenek göreneklerini, müziğini unutarak, tek bir dilde, tek bir kültürde buluşma dayatması içerisine girmiştir. Dolayısıyla Kürt halkının mücadelesi, Kürt meselesinin varlığı bu inkarla bağlantılıdır. Türkiye’nin Lozan’dan sonraki yaklaşımı inkarcı bir yaklaşımdır” dedi.

'KINIYORUZ'

Verilen yanıta şaşırmadıklarını kaydeden Özgüneş, şöyle dedi: “Zaten Anayasalarında da Türkçe’den başka bir dilin eğitim dili olarak kullanılmayacağını yazmışlar. Kürtçenin yasaklanması ve Kürt halkının varlığının eritilmesine yönelik bir yaklaşımdır. Diğer halkları da yok etmeye ve Türk kimliği adı altında milliyetçi tarzda eritmeye dönük bir politikadır. İnsan haklarına, evrensel hukuka aykırı bir olgudur ve kınıyoruz. Bir toplumun dilini, kültürünü, kimliğini yok etmek beyaz bir soykırımdır. Kültürel bir soykırımdır. Fiziki öldürmeden daha tehlikelidir. Bir halkı yok ediyorsunuz.”

DAHA FAZLA