Ulaşım ‘normale’ döndü ama şehirler arası otobüs biletlerinde hala yüzde 100 zam işliyor!

Ulaşım ‘normale’ döndü ama şehirler arası otobüs biletlerinde hala yüzde 100 zam işliyor!

Hükümetin ‘normalleşme’ adımları kapsamında şehirler arası ulaşım yasaklarının kaldırılmasına rağmen bilet fiyatlarında herhangi bir güncelleme yapılmazken, bazı firmalar ise ücretlendirmelerde otoyol yapılmadan önceki mesafeyi baz alıyor.

İzel Sezer - @izelsezer

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle kısıtlanan ve sefer sayısı düşürülen şehirler arası otobüslerin biletleri, yolcuların cebini yakmaya devam ediyor. Hükümetin ‘normalleşme’ adımları kapsamında şehirler arası ulaşım yasaklarının kaldırılmasına rağmen bilet fiyatlarında herhangi bir güncelleme yapılmaması yurttaşları zor durumda bırakıyor.

Salgın sebebiyle hane gelirlerinin düşmesi sonucu ekonomik olarak zor durumda olan yurttaşların otogarlarda bilet fiyatlarını öğrenince şikayetlerini dile getirerek yetkililerden çözüm beklediğini söyleyen Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer); kilometreye göre belirlenen tavan ücret uygulaması nedeniyle otobüs fiyatlarının %100 ila %150 arttığını ve pandemi öncesi uygulamaya dönülerek, otobüs fiyatlarının mart ayı başındaki fiyatlara çekilmesini istedi.

‘OTOYOL YAPILMADAN ÖNCEKİ MESAFEYİ BAZ ALIYORLAR’

Tavan fiyat uygulamasında gidilecek kilometre mesafesine göre fiyat belirlendiğinden bazı otobüs firmalarının, ücreti belirlerken kilometreyi kısaltan otoyol üzerinden hesap yapmak yerine, otoyol öncesi uzun olan karayolunun mesafesini baz aldıklarını söyleyen TükoDer, fiyatlar arasında farklılıklara ve bazı firmaların ise otoyol ücretlerini de bilet fiyatlarına yansıttıkları yönünde şikayetler geldiğine dikkat çekti.

‘GEÇİCİ SÜRELİĞİNE OTOBÜSLERİN EK MALİYETLERİ SIFIRLANSIN’

Yolcu sayısının düşürülmesi nedeniyle yüklenilen ek maliyetler için geçici bir süre otobüslerin kullandığı mazotlarda KDV ile otogarlardan giriş çıkış ücretlerinin sıfırlanmasının ve otoyol ile köprülerden ücretsiz geçişlerinin sağlanmasının gerektiğini söyleyen TükoDer, ‘’Covid-19 salgınının ekonomik maliyeti tüketicinin sırtına yıkılamaz, salgın nedeniyle hane geliri düşen vatandaşlarımızın açlığa terk edilmesi kabul edilemez. Ucuz, kaliteli ulaşım tüketicinin evrensel hakkıdır. Anayasanın 172 maddesi gereği devleti, ‘tüketicileri koruyucu’ önlemleri almaya davet ediyoruz’’ dedi.

ÜCRETLENDİRMELER NASIL?

Ulaştırma Bakanlığı'nın şehirler arası otobüs seferlerine getirdiği 'tavan fiyat' uygulamasıyla, bilet fiyatları 101 TL ile 500 TL arasında değişiyor.

14 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, otobüs biletlerinde tavan fiyat en kısa mesafe için 101 TL, en uzun mesafe için ise 500 TL. Çanakkale Boğazı geçişli hatlarda ayrıca geçiş ücreti alınacak.

DAHA FAZLA