Ukrayna'yı dolandıran isimlere dava: Hande Fırat'ın eşi için 22,5 yıl hapis cezası istendi

Ukrayna'yı dolandıran isimlere dava: Hande Fırat'ın eşi için 22,5 yıl hapis cezası istendi

Murat Özvardar da ceza istenen 6 isim arasında yer alıyor.

Gazeteci Hande Fırat'ın eşi Murat Özvardar'ın da aralarında yer aldığı 6 kişi hakkında, Ukrayna'yı dolandırdıkları iddiasıyla hazırlanan iddianame tamamlandı. Dava açılırken, şüpheliler hakkında 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi.

Ukrayna'nın silah, miğfer ve çelik yelek gibi askeri malzemeler konusunda, Türkiye'den iş insanları ile anlaşmalarının ardından 5,1 milyon dolar dolandırıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma tamamlandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında iktiadara yakın gazeteci Hande Fırat'ın eşi Murat Özvardar'ın da bulunduğu 6 kişi hakkında "birden faza kişi tarafından zincirleme biçimde dolandırıcılık" ve “"resmi belgede sahtecilik" suçundan iddianame düzenledi.

T24'ten Asuman Aranca'nın haberine göre iddianamede, 4 şüpheli hakkında 22 yıl 6 ay, 2 şüpheli hakkında ise 27 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi. Şüphelilerin kamu görevlileri ile ilişkileri olduğunu söyleyerek dolandırıcılık eylemini gerçekleştirdikleri öne sürüldü.

'BANA SÜLEYMAN SOYLU İLE FOTOĞRAFLARINI GÖSTERDİ'

Ukrayna İçişleri Bakanlığı İletişim Başkanı Volodymyr Krakovetskyı, iş insanları tarafından dolandırıldığı iddiasıyla şikayetçi olmuş ve Koray Altınel ile anlaşmalarının ardından ödeme yaptıklarını, ödeme sonrası bir daha ulaşamadığını dile getirmişti. Krakovetskyı, Koray Altınel için "Bana İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile fotoğraflarını gösterdi. Güvendim ve prensipte anlaştık. Yapılan anlaşmadan Savunma Sanayi Müsteşarlığı'ndan ve İçişleri Bakanlığı’ndan üst düzey makamlar ile MİT'in de haberdar olduğunu söyledi. Parayı gönderdikten sonra irtibatımız kesilmeye başladı. Şikayetçiyim" demişti.

Şikayet üzerine başlatılan soruşturmada Altınel ve Özvardar'ın da aralarında bulunduğu bazı isimlerin şüpheli sıfatıyla ifadeleri alınmış, Altınel'in hesaplarına bloke konulmuştu.

AĞIR CEZA MAHKEMESİNDE İDDİANAME KABUL EDİLDİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yaklaşık bir buçuk yıldır devam eden soruşturmayı tamamladı ve aralarında Koray Altınel ve eşi Neşe Altınel ile Murat Özvardar'ın da bulunduğu 6 kişi hakkında dava açtı. İddianame, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İDDİANAME

İddianamede, Ukrayna İçişleri Bakanlığı İletişim Başkanı Volodymyr Krakovetskyı'nin şüpheliler hakkındaki ifadesi ve aralarındaki yazışma ve kayıtlara yer verildi. Aslında ellerinde savaş malzemeleri olmadığı halde, bu malzemelerin olduğunu taahhüt ettikleri kaydedilen iddianamede, "şüphelilerin 'amaçlarının savaş halinde bulunan bir ülkenin insanlarına yardım etmek olduğunu' söyleyerek, müşteki ve mağdurları ikna için malzeme alım satım sözleşmeleri düzenledikleri" ifade edildi.

Şüphelilerin Rusya ile Çin arasındaki anlaşmalar gereği ambargoyu delmemek için bir kısım malzemeleri Çin’den ithal edeceklerini, bir kısım aparatları ise Türkiye'de temin ettikten sonra çelik yeleklere monte edebileceklerini söyleyerek zaman kazandıkları, bu arada da müşteki ve mağdurlardan para temin ettikleri anlatıldı.

BİR KISMI İADE EDİLDİ

"Yapılan soruşturma sırasında şüphelilerin devlet büyükleri ile ilişkilerinin olduğunu söyleyerek karşı tarafı dolandırmak ve zarara uğratmak amacıyla irade birliği içerisinde ve iştirak halinde hareket ettikleri" anlatılan iddianamede, bu şekilde Ukrayna Devleti yetkilileri ve vatandaşlarından 5,1 milyon dolar para aldıkları ancak Koray Altınel'in hesaplarına konulan blokaj kararının kaldırılması sonrasında bu paraların bir kısmının iade edildiği kaydedildi.

İddianamede, iadenin kısmen yapılmış olması nedeniyle müşteki ve mağdurların şikayetlerinin devam ettiği ifade edilerek, şüphelilerin "birden faza kişi tarafından zincirleme biçimde dolandırıcılık" suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis ve 5 bin 625 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılması istendi.

Şüpheliler Hakan Kaan Hasdal ve Neşe Altınel'in ise yapılan aramalarda ele geçirilen sahte belgeler nedeniyle "resmi belgede sahtecilik" suçundan ayrıca 5 yıl hapse mahkum edilmesi talep edildi.