Ukrayna: 24 savaş uçağı istiyoruz

Ukrayna: 24 savaş uçağı istiyoruz

Yuri Ihnat, Batılı müttefiklerinden savaş uçağı istediklerini ifade etti.

Ukrayna Hava Kuvvetleri Sözcüsü Yuri Ihnat, çok tartışılan Leopard 2 ve Abrams M1 tanklarının sevkiyatının ardından Batılı müttefiklerinden 24 savaş uçağı da almayı hedeflediklerini belirtti. 

The Kyiv Independent'ın haberine göre, El Pais gazetesine demeç veren Ihnat, Ukrayna'nın önceliğinin Amerikan F-16'ları olduğunu, ancak Fransız Rafale ve İsveç Gripen savaş uçaklarını da düşündüklerini söyledi. Toplam 24 savaş uçağı istediklerini dile getiren Ihnat, bu paketin 12 savaş uçağından oluşan iki savaş filosu içermesi gerektiğini vurguladı.

'UÇAKLARDAN UZUN VADEDE FAYDALANILACAK'

Ordusunun bu savaş uçaklarından ancak uzun vadede faydalanabileceğinin altını çizen Ihnat, "Savaş uçaklarını elde etmek için karışık müzakereler ek olarak, pilot eğitimi de en az altı ay sürecektir" ifadelerini kullandı.

İhnat daha önce de ABD yapımı F-16'ların en iyi seçenek olduğunu kaydetmişti. 

Son olarak ABD'nin ve ilk günden beri savaşı kızıştıran tutumuyla dikkat çeken koalisyon ortağı Yeşiller Partisi'nin baskılarına dayanamayarak Leopard 2 tanklarını gönderme kararı alan Alman Şansölye Olaf Scholz, "Ukrayna'ya savaş uçağı teslimatı olmayacak. Bunu, ABD Başkanı da dahil olmak üzere, çok erken bir zamanda netleştirdik” dedi.